„Akivaizdu, kad bendra situacija pasaulyje negerėja. Pirmoje vietoje, dėl sukilusios infliacijos. Šiai dienai turime užaukštintas palūkanas, nes centriniai bankai nori sukelti recesiją, tai – akivaizdu. Tai verslui atsiliepia.

Šiai dienai aptarnauti paskolas yra labai sudėtinga. Praėjusiais metais buvo išaugusios energetikos išlaidos, kurios šiai dienai vis dar lieka triskart didesnės nei anksčiau. Tai reiškia, kad dalis pramonės šiandien neturi pelningumo ir neturi iš ko vystytis žiūrint į priekį. Šiemet prie viso to dar prisideda palūkanų normos. Pelno lieka mažiau, tai stabdo investicijas“, – kalbėjo jis.

Verslo atstovas tikino, kad pramonė puikiai išgyveno per COVID pandemiją. Pasak jo, kol kai kurios šalys buvo užsidariusios, Lietuvai buvo galimybė eksportuoti daugiau.

„Mes sutraukėme daug užsakymų iš Pietų Europos, o dabar mes juos prarandame“, – sakė jis.

Kaip pridūrė, kol kas „nieko rožinio nesimato“.

„Šiai dienai lengvai važiuojame į apačią ir tas važiavimas pradeda stabilizuotis, tai – vienintelė gera žinia. Visgi neaišku, kaip bus su energetika.

Pasakyčiau, kad lengva krizė pramonėje jau yra. Ženkliai pakritusi yra apdirbamoji pramonė, kai kurios šakos išgyvena aukso laikus, tačiau bendrai prognozė nesikeičia. Šiemet turėtume turėti -1 proc. BVP“, – prognozavo jis.

V. Janulevičiaus teigimu, ruduo gali būti sudėtingas.

„Tikėtina, kad jei energetinė krizė įsibėgės iš naujo, atleidimų gali būti daugiau. Jų jau yra ir dabar, darbuotojų poreikis ženkliai sumažėjęs.

Atlyginimai, manau, kad kils mažesniu tempu, 8-9 proc. Dabar svarbiau, kad visi turėtų darbo, o kad jo būtų, labai svarbu turėti kapitalo, apyvartinių lėšų“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją