„O kur J. Šuklino picerija?“, – Visagine paklausiame rusiškai kalbančios moters. Ši mosteli ranka kavinės kryptimi, tačiau rusiškai patikslina, kad kavinė – visai ne J. Šuklino.

27 m. J. Šuklinas – naujos picerijos „Presto“ bendrasavininkis. Jis maitinimo įstaigą atidarė kartu su geriausiu draugu, verslininku 25 m. Ivanu Chomenko. Vyrai pažįstami nuo vaikystės, abu sieja aistra sportui – I. Chomenko lankė boksą. Draugai ir dabar kartais susitinka ringe.

Pasak vienai statybų bendrovei Visagine vadovaujančio I. Chomenkos, iš pradžių niekas mieste nežinojo, kas atidarė kavinę. Tik vėliau vieni iš kitų susižinojo, kad vienas savininkų – populiariausias žmogus Visagine.

Kadangi prasidėjo varžybų sezonas, J. Šuklinas picerijai laiko turi nedaug. „Bet kai grįžtu, iš karto ateinu čia. Draugas ir bendrasavininkis viską prižiūri, viskas ant jo pečių“, – pasakoja sportininkas.

„Bet kada jis Visagine, aš galiu atostogauti“, – juokdamasis priduria I. Chomenko.

J. Šuklinas pasakoja nesąs griežtas vadovas. Kavinė dirba tik trys mėnesiai, tad jis dar nespėjo pats padirbėti už baro. Galbūt barmeno ar padavėjo darbą teks išbandyti rudenį. Abu savininkai sako nelendantys į virtuvės reikalus – tai patikėjo virtuvės šefui.

Pašiurpo nuo biurokratijos aparato

Draugai į verslą investavo apie 100 tūkst. Lt. Picerija Visagine sukūrė apie 10 darbo vietų. I. Chomenko pasakoja, kad darbuotojų surasti buvo sunku – profesionalai emigravę. Štai virėją teko persivilioti iš konkurentų.

Daug pastangų teko įdėti įtikinant namo kaimynus. Kadangi picerija įsikūrė pirmame daugiabučio aukšte, reikėjo surinkti 50 proc. gyventojų parašų. Anksčiau picerijos vietoje veikė pigus alaus baras, viliodavęs ne pačius patraukliausius klientus. Dėl to namo gyventojai įtariai žiūrėjo į planus atidaryti kavinę. Galiausiai sutarta, kad joje bus prekiaujama tik alumi ir itališku vynu. „Vienam žmogui aiškinau apie 40 minučių, o galiausiai jis pasakė „ne“ ir užtrenkė duris“, – juokėsi I. Chomenko.

Verslininkas sako, kad daug kainavo įvairūs leidimai, licencijos, mokesčiai. Pašnekovo manymu, Lietuvoje verslui kaišiojami pagaliai į ratus. Štai valdininkai neleido iškabos „Pasta ir pica“ – vietoje to siūlė rašyti „Makaronai ir picos“. Vėliau savivaldybei užkliuvo per didelė kavinės iškaba. „Kol susitarsi su visais, svarbu jiems prisikabinti“, – ranka numoja J. Šuklinas.

K. Brazauskienė ypač mėgsta špinatų sriubą

Didžiulė šeimyninė pica kavinėje kainuoja 27 Lt, už bokalą belgiško „Grimbergen“ alaus tenka mokėti 6,5 Lt. Palyginimui Vilniuje šis alus kainuoja 10-11 Lt. Picerijoje – itališkos virtuvės patiekalai, juos ruošia virėjas iš Italijos. Iš Italijos atgabenta ir picų kepimo įranga, someljė parinko specialius vynus.

I. Chomenko pasakoja, kad Visagine kavinių netgi per daug, tačiau mažai aukšto lygio. Jo teigimu, lankytojų „Presto“ kol kas netrūksta. Penktadieniais, šeštadieniais čia nėra laisvų vietų. Pavalgyti čia žmonės atrūksta ir 150 km. Picerijoje sulaukiama klientų iš Panevėžio, Vilniaus, Rokiškio.

„Žmonėms čia patinka, būna, kad atvažiuoja ir paskui grįžta. Labai džiugu. Galima kalbėti daug, bei jei bus neskanu, niekas antrą kartą negrįš“, – sako J. Šuklino partneris.

Beje, picerijos atidarymo dieną čia svečiavosi ir picomis nemokamai vaišinosi Visagino vaikų namų auklėtiniai. J. Šuklinas sakė karts nuo karto užsukantis į vaikų namus, čia jis su vaikais pažaidžia, pabendrauja.

J. Šuklinas pasakojo, kad piceriją pamėgo politikė, prezidento Algirdo Brazausko našlė Kristina Brazauskienė. Pirmą kartą K. Brazauskienė po partijos susirinkimo čia užsuko pavalgyti ir susipažinti. Vakare moteris papildomai porą picų užsisakė į viešbučio kambarį.

Olimpinis vicečempionas atskleidė, kad K. Brazauskienė ypač pamėgo trintą špinatų sriubą su karališkomis krevetėmis.

Planuose – verslas ir politika

Vienas 15-metis reperis iš Visagino picerijai sukūrė specialų himną, ketinama filmuoti ir vaizdo klipą. Kol kas daina skamba tik rusiškai, ateityje ketinama pasiūlyti ir lietuvišką variantą.

Beje, priešingai nei daugumoje Visagino įstaigų, „Presto“ skamba vakarietiška muzika.

Ilgainiui J. Šuklinas svarsto idėją atidaryti kavinę ir Vilniuje, mat, sako jis, baigus sportininko karjerą, gyvenimas nesustos. Jo galvoje kirba ir sporto klubo idėja.

J. Šuklinas atskleidė ir savo ateities planus: baigęs magistrantūros studijas Mykolo Romerio universitete ir sportininko karjerą, jis ketina eiti į politiką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (367)