DELFI skaitytojas Darius atsiuntė informaciją apie Lietuvoje pradėtą reklamuoti galimą finansinę piramidę. Vyras teigė, kad apie ją sužinojo išvydęs reklamą socialiniame tinkle „Facebook“.

„Tai tokia primityvi finansinė piramidė, kokios nebuvau matęs nuo mokyklos laikų – išsiųsk kelis rublius sąrašo viršuje esančiam žmogui, save įrašyk apačioje ir lauk milijonų. Skirtumas tik tas, kad šis variantas modernesnis: pinigai (10 JAV dolerių) siunčiami „PayPal“, specialiame puslapyje matai savo kontaktų medį ir sistema tame pačiame puslapyje nurodo, kam siųsti pinigus, norint „įsigyti“ aukštesnį lygį. Kadangi mėgstu matematiką, buvo įdomu patyrinėti šitą finansinę piramidę“, - rašė skaitytojas.

World Web Win“ sistemą populiarinamame internetiniame puslapyje teigiama, kad investuojant tik vieną kartą (10 JAV dolerių) neva galima uždirbti milijonus. Sumokėjus nurodytam asmeniui 10 dolerių reikia pakviesti 2 naujus narius į sistemą. Šie taip pat sumokės po 10 dolerių. Gavus 20 dolerių neva „investuojama“ į „Sidabro“ lygmenį, kuriame pinigai jau gaunami iš 8 žmonių. Tikinama, kad gavus 80 dolerių galima 40 investuoti į „Aukso“ lygmenį ir 40 pasiimti sau. Ir taip toliau siūloma investuoti, kol neva dalyvis galės uždirbti daugiau nei 27 mln. dolerių.

Susprogdino vilties burbulą

Gyventojus įspėti dėl galimos finansinės piramidės norintis Darius atliko skaičiavimus, įrodančius, kad dalyviams žadamos sumos niekas negalės gauti, nes tiesiog žemėje nėra tiek gyventojų.

Pirmiausia skaitytojas įspėja, kad finansinės piramidės yra nelegalios ne tik JAV, Didžiojoje Britanijoje, bet ir Lietuvoje.

„Jums meluojama dėl visko. Visi tikrai neuždirba, nes čia pinigai iš niekur neatsiranda. Piramidei griūnant, o griūna absoliučiai visos piramidės, visi esantys apačioje praranda pinigus. Visi po lygiai tikrai neuždirbsite“, - įspėjo Darius.

Peržiūrėjęs internetiniame puslapyje patalpintą vaizdo įrašą skaitytojas iškart pastebėjo skaičiavimo klaidų: „Visų pirma, „Amethyst-128” lygio žmogaus komandoje turi būti 254, o ne 128 žmonės, kaip ten rašoma. 128 būtų tik apatinės eilutės žmonių skaičius. O antra – ar gali „Amethyst“ žmogus, turintis 254 žmones gauti 106 680 JAV dolerių, jei tie žmonės įnešė 2 540 JAV dolerių“.

Darius tiki, kad prie sistemos prisijungę žmonės ne iš tolo negaus to, kas yra žadama.

„Dauguma čia esančių, įdėję daugybę laiko, uždirbs po keliasdešimt ar kelis šimtus dolerių. Susumavus visų piramidėje dalyvavusių darbo valandas, gautųsi įspūdingas skaičius, skirtas vieninteliam tikslui – esantiems viršūnėje sunešti kelis šimtus tūkstančių dolerių. Beje, nenustebčiau, jei sistema, skirstanti kam siųsti pervedimus, veiktų nesąžiningai. Prisiminkite – tai nelegalu, tad kūrėjams nėra jokios paskatos būti sąžiningiems“, - tvirtina jis.

Vis dėlto Darius nepatingėjo paskaičiuoti, kad įrodytų, jog reklamuojama, galima uždarbio suma yra tiesiog neįmanoma.

„Žemėje nėra tiek žmonių, kad net teoriškai tikslai būtų įgyvendinti“, - sako jis.

DELFI skaitytojas skaičiuoja, kad norint pasiekti „Bronzos“ lygį reikia turėti 2 žmones, „Sidabrui“ - 4 „bronzininkus“ (2*2), arba 4*2 žmones piramidės apačioje. „Auksui“ reikia 8 „sidabrinių“ žmonių, o jų apačioje turi būti 64 žmonės. Taigi, Darius skaičiuoja, kad dalyvis pasiektų „Amethyst (64)” lygį reikia, kad apačioje būtų daugiau nei 2 mln. Žmonių.

Dariaus skaičiavimu, paskutinis lygmuo, kurį įmanoma pasiekti, yra „Amethyst (128)”, nes tuomet sistemoje turėtų dalyvauti daugiau nei 268 mln. Žmonių. Dar aukštesniam lygmeniui jau reikėtų 68 mlrd. dalyvių, o tiek pasaulyje nėra.

Savo išvadose Darius rašo, kad aukščiausias teoriškai galimas uždarbis yra apie 100 tūkst. dolerių.

„Tai teoriškai pasiekiama tik piramidės įkūrėjui, - konstatuoja jis. - Aišku, jo uždarbis tokiu atveju būtų gerokai didesnis, nes, kaip sakė Stalinas, visai nesvarbu, kaip žmonės balsuoja – svarbu, kas balsus skaičiuoja. Juolab, kad sistema sudaryta taip, kad pinigų ateina gerokai daugiau nei išdalinama“.

Lietuvos bankas pataria nuo tokių pasiūlymų susilaikyti

Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento Finansinių paslaugų priežiūros skyriaus viršininkė Renata Babkauskaitė, pamačiusi internete plintantį pasiūlymą, teigė, kad susipažinus su tinklalapyje pateikiamu veiklos pristatymu, jame galima įžvelgti finansinės piramidės požymių.

„Pagrindinis finansinės piramidės bruožas – sistemos dalyvio gaunama finansinė nauda ir jos dydis tiesiogiai priklauso nuo naujų dalyvių įtraukimo į sistemą ir nuo pritrauktų dalyvių į sistemą įnešamų lėšų, t. y. dalyvis gauna atlygį iš lėšų, kurias įnešė vėliau prie sistemos prisijungę vartotojai“, - aiškino specialistė.

Pasak jos, nutrūkus pinigų srautui į sistemą vėliausiai prie sistemos prisijungę vartotojai negauna žadamo prieaugio.

„Taip pat tarp galimų papildomų požymių, leidžiančių įtarti sistemos neteisėtumą, išskirtinas subjekto, siūlančio šį modelį, anonimiškumas – interneto svetainėje nėra pateikiama kontaktinė informacija – nėra atskleidžiamas asmens, siūlančio šią paslaugą pavadinimas, buveinė ir pan., todėl vartotojo teisių gynimas būtų neįmanomas“, - komentavo R. Babkauskaitė.

Pasak jos, finansinių piramidžių modeliai paprastai yra kuriami siekiant pasipelnyti iš sistemos patrauklumu patikėjusių vartotojų.

Lietuvos bankas ragina gyventojus susilaikyti nuo pinigų patikėjimo tokioms sistemoms ir prieš investuojant lėšas įsitikinti, ar subjektas turi licenciją finansinei veiklai“, - teigė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)