M. Valiūnas šiuo metu jau yra teisiamas Vilniaus miesto apylinkės teisme. Kaip DELFI informavo bylos prokuroras Rytis Ivanauskas, joje nukentėjusiais pripažintas 61 fizinis ir vienas juridinis asmuo. Bendra jų prarasta suma – per 30 tūkst. eurų.

Tariamu plastikinių langų pardavėju patikėję žmonės prarado nuo 50 iki 1,9 tūkst. eurų. Juridinio asmens nuostoliai siekė daugiau kaip 3 tūkst. eurų. Dalis nukentėjusių teismui pateikė civilinius ieškinius dėl žalos atlyginimo.

„M. Valiūnas su plastikinių langų pirkėjais sudarydavo sutartis, tikėtina, iš anksto žinodamas, kad neketina vykdyti jų sąlygų. Sutartis jis pasirašydavo atstovaudamas vienai įmonei, dažnai išgalvoto asmens pavarde, puikiai žinodamas, kad toks asmuo neegzistuoja.

Plastikinių langų pirkėjų jis ieškodavo siūlydamas mažesnę kainą ar skelbdamas informaciją apie akcijas. Tyrimo duomenimis, pagal pasirašytą sutartį gavęs išankstinį apmokėjimą, M. Valiūnas langų nepristatydavo ir nesumontuodavo. Manoma, kad tokia nusikalstama veika jis užsiėmė pernai kovo–spalio mėnesiais, po to buvo sulaikytas policijos pareigūnų“, – rašoma anksčiau platintame prokuratūros pranešime.

R. Ivanauskas sakė, kad M. Valiūnas veikė per mažąją bendriją „Valentina Consulting“. Registrų centro duomenimis, vienintelė jos dalyvė yra Vilniuje gyvenanti Valiantsiana Jagminienė, o jai vadovauja Greta Vainauskaitė.

„Valentina Consulting“ 2015–2017 metų finansinės ataskaitos rodo, kad šiuo laikotarpiu mažoji bendrija neturėjo jokio turto, negavo jokių pajamų.

„M. Valiūnas iš pradžių visiškai nedirbo įmonėje, prisistatydavo projektų vadovu, paskui jau pamatė, kad pareiškimai plaukia, pradėjo oficialiai dirbti, įsidarbino“, – pasakojo prokuroras.

Pasunkino kaltinimus

Balandžio 18 dieną Vilniaus miesto apylinkės teisme vyko M. Valiūno bylos posėdis, kuriame kalbėjo nukentėjusieji ir kiti liudininkai.

R. Ivanauskas informavo, kad jo metu patikslino kaltinimą į sunkesnį. „Prieš tai buvo Baudžiamojo kodekso 182 straipsnio 1 dalis ir 300 straipsnio 1 dalis“, – pasakojo jis.

Už tokį sukčiavimą ir dokumentų klastojimą gresia viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki 3 metų.

„Dabar yra sunkus nusikaltimas – pagal BK 182 straipsnio 2 dalį ir 300 straipsnio 3 dalį“, – sakė R. Ivanauskas. Už sukčiavimą organizuotoje grupė asmuo gali būti baudžiamas laisvės atėmimu iki 8 metų. Už didelį kiekį suklastotų dokumentų gresia laisvės atėmimas iki 6 metų.

Prokuroras pasakojo, kad kaltinamasis dar nėra davęs parodymų, taip pat yra paprašęs apklausti jo pasiūlytus liudytojus. Planuojama, kad byla baigsis šių metų vasarą.

Rytis Ivanauskas

Pats M. Valiūnas bylos eigos DELFI nekomentavo. „Nieko negaliu jums pasakyti“, – telefonu nurodė jis.

Sukčiauja toliau?

Tuo metu Vilniaus 1-ojo policijos komisariato vyriausiasis tyrėjas Povilas Revuckas patvirtino, kad M. Valiūnas yra įtariamasis šiuo metu atliekamame ikiteisminiame tyrime.

„Atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl jo veiksmų, apie kuriuos kalbėjote (sukčiauja apsimesdamas plastikinių langų pardavėju – DELFI)“, – sakė jis.

DELFI žiniomis, M. Valiūnas naujų aukų ieško tinklapyje langai48.lt. Pats įtariamasis to nepaneigė, tik sakė, kad nieko nekomentuos.

Tinklapyje nenurodoma, kam jis priklauso. Nurodytais kontaktais penktadienį niekas neatsiliepė. Viename langai48.lt tinklalapyje dar pateikiamas registracijos ir korespondencijos adresas Birbynių g. 4, Vilnius.

Registrų centro duomenimis, žemės sklypas šiuo adresu priklauso valstybei. Jame taip pat yra septyni pastatai, priklausantys skirtingoms įmonėms ir asmenims, bet tarp jų M. Valiūno nėra.

Buvo sulaikytas

2018 metų spalį M. Valiūnas buvo sulaikytas Vilniaus 2-ojo policijos komisariato pareigūnų. Tai užfiksavo DELFI.


Anuomet į policijos pareigūnų klausimus vyras atsakinėjo vis kitaip. M. Valiūnas teigė, kad žmonių pareiškimai parodo, jog tai tik „nenusisekęs verslas“ ir jis tikrai nesukčiauja.

Pasak jo, daug paslaugų yra tikrai suteikęs, bet ir yra didelė dalis žmonių, kurie vis dar laukia savo plastikinių langų. Tyrėjams jis pasakojo, kad jei negali įvykdyti užsakymo, arba klientas reikalauja gražinti pinigus, tai ir gražina rankpinigius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)