Pasiūlymą vertina kritiškai

Pensijų kaupimo II-oje pakopoje šiemet atsisakė 40 tūkstančių arba daugiau nei pusė šiais metais į sistemą pakviestų gyventojų. Priekaištų nemažėja, siūlymų, kaip reikėtų sistemą taisyti jau seniai priregistruota daug ir įvairių, tačiau niekas iki šiol nepasistūmėjo iš vietos. Ledus pralaužti rudens sesijoje tikisi prezidentas. Jis parlamentarams teiks savo pasiūlymą.

„Vieną kartą per kaupimo periodą pensijų fonduose sudaryti galimybę išsiimti 25 procentus lėšų“, – pasiūlymą pristatė prezidento patarėjas Vaidas Augustinavičius.

Anot prezidentūros, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Airijos, Lenkijos ir dar keleto valstybių pensijų kaupimo sistemos – panašios į Lietuvos, o ten galimybės išsiimti dalį lėšų egzistuoja, tačiau toks pasiūlymas Lietuvoje tenkina ne visus.

„Čia gal bandymas yra surasti būdą, kaip galima žmones pritraukti atgal į II pakopą“, – teigė Vilniaus universiteto docentas Algirdas Bartkus.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministro Martyno Šiurkaus teigimu, situaciją vertinti dar šiek tiek per anksti.

„Pasiūlymas yra tik nuskambėjęs viešojoje erdvėje, tačiau teisės aktų pasiūlymų kol kas mes dar jokių nematėme ir neturime, tai vertinsime tada, kai bus jau parengti kažkokie preliminarūs teisės aktai“, – aiškino jis.

Martynas Šiurkus

O štai Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Algirdas Sysas teigė, jog tokį siūlymą jis priima kaip rinkiminį triuką.

„Visgi, visai greitai prezidento rinkimai. Prezidentas turi kažkaip reaguoti į tai, ką šneka žmonės“, – teigė jis.

Anot A. Syso, ketvirtadalis lėšų nedaug sukaupusiems nebūtų reikšminga suma.

„Jeigu žiūrėti, kas tie 25 procentai šios dienos pinigais ir skaičiais, tai, jeigu vidutiniškai sukaupta yra 6000 ar ten kažkiek dar, tai yra pusantro tūkstančio. Na, aš juokauju, kad vieną dantį pas odontologą galima susitaisyti“, – teigė jis.

Algirdas Sysas

Tačiau, prezidento patarėjo teigimu, toks dydis subalansuoja du dalykus.

„Iš vienos pusės, gyventojams yra patraukliau ir saugiau kaupti pensijų fonduose, žinant, kad, einant į sandorį 30-40 metų, vis dėlto, gyventojas sunkią akimirką galės pasinaudoti dalimi lėšų. Iš kitos pusės, trys ketvirtadaliai lėšų būtų vis dar kaupiami pensijų fonduose“, – aiškino V. Augustinavičius.

Laukiama Konstitucinio teismo verdikto

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija apskritai siūlo su pasiūlymais neskubėti ir palaukti Konstitucinio teismo verdikto, ar pensijų kaupimo tvarka II-oje pakopoje neprieštarauja Konstitucijai. Opozicija dėl to į Konstitucinį teismą kreipėsi dar kovą.

„Siūlymų yra labai daug. Buvo siūlymų ir leisti viską išsiimti, ne tik 25 procentus, bet mes tada pradedame bandyti po gabalėlį kažką dėlioti, neišsiaiškinę, ar ant teisingų pamatų sistema stovi“, – teigė M. Šiurkus.

Gitanas Nausėda

V. Augustinavičiaus teigimu, prezidento siūlymas Konstitucinio teismo sprendimo niekaip nepaveiktų.

„Šis prezidento siūlymas niekaip nepaneigtų ir neprieštarautų bet kuriam Konstitucinio teismo sprendimui“, – teigė jis.

Sąlygos gyventojams

Ekonomistai sako, kad kartą per kaupimo laikotarpį išsiimti dalį lėšų būtų galima tik labai aiškiai apibrėžus aplinkybes. Pavyzdžiui, užklupus onkologinei ar kitai sunkiai ligai.

„Mes galbūt galėtumėme leisti išsiimti to kapitalo, nes tai gali padidinti šansus, kad žmogus tos senatvės sulauks ir ta senatve mėgausis, bet, kad nebūtų leista išsiimti elektriniam paspirtukui“, – teigė A. Bartkus.

Algirdas Bartkus

Kiti mano, kad taip stipriai kontroliuoti situacijos nereikėtų.

„Kodėl mes nepasitikime savo piliečiais? Piliečiai turi savo galvas. Na, kas nors gal nori į Turkiją nuvažiuoti, gal tai jo paskutinė kelionė“, – teigė A. Sysas.

Pasak V. Augustinavičiaus, įvertinti visas situacijas – būtų sudėtinga.

„Kiekvieno gyventojo sudėtingos situacijos, vis dėlto, turbūt neišeis įvertinti, visų ligų į vieną registrą taip pat neišeis surašyti ar visų gyvenimiškų situacijų, dėl to kur kas racionalesnis siūlymas, Prezidento nuomone, yra sudaryti galimybę išsiimti 25 procentus lėšų, nesusiejant su konkrečiai viena ar kita priežastimi“, – teigė prezidento patarėjas.

Jo teigimu, palaikančių prezidento siūlymą tikrai yra.

„Mes matome, kad kai kurios partijos, net ir iš valdančiųjų, pozityviai žiūri į tai. Mes manome, kad tai yra gana racionalus sprendimas“, – teigė jis.

Dalis gyventojų pageidautų, kad, atėjus laikui, būtų leidžiama išsiimti visą sumą. Tokį siūlymą Seimui jau teikė valstiečiai, tačiau pritarimo – nesulaukė. Šiuo metu visus pinigus iš karto išsiimti gali tik tie, kurių sukaupta suma neviršija 5400 eurų. Kitiems sukaupti pinigai mokami dalimis kas mėnesį, kaip priedas prie Sodros pensijos. Gyventojai pyksta, jog, vadovaujantis tokia tvarka, daliai prie pensijos kas mėnesį prisideda vos keliasdešimt eurų.

Visą reportažą galite žiūrėti LNK portale: