Coface“ 2023 m. III ketv. šalių ir sektorių rizikų vertinime nurodoma, kad geros naujienos šių metų pradžioje greitai užleido vietą signalams, kad metų pabaiga atrodys turinti kur kas mažiau pozityvių perspektyvų. Išskyrus energetikos sektorių, infliacija ir toliau gerokai viršija centrinių bankų nustatytus tikslus, o padėtis naftos rinkoje vėl tapo įtempta po išpuolių Izraelyje. Visi rodikliai indikuoja ekonominio aktyvumo lėtėjimą Šiaurės Amerikoje ir euro zonoje. Kinijos ekonomikos atsigavimas sulėtėjo dėl šios šalies ekonomikos struktūros, taip pat optimizmo stokos tiek namų ūkiuose, tiek verslo įmonėse.

Atsižvelgdama į tai, bendrovė „Coface“ pakeitė 7 šalių rizikos vertinimus (2 pagerinimai, 5 pabloginimai) ir 33 sektorių rizikos vertinimus (17 pagerinimai, 16 pabloginimų).

„Coface“ 2023 m. III ketv. šalių ir sektorių rizikų vertinimas

Daugiapolio pasaulio link

Kinijos ir Amerikos priešprieša išlieka ir net stiprėja, keli pastarųjų mėnesių įvykiai dar labiau sujaukė geopolitinę situaciją. Plečiasi BRICS grupė (Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir Pietų Afrikos Respublika), į kurią įtraukiamos šešios naujos valstybės (Saudo Arabija, Argentina, Egiptas, Jungtiniai Arabų Emyratai, Etiopija ir Iranas) – ekspertų vertinimu šie įvykiai žymi G7 dominavimo ir pokarinės pasaulio tvarkos pabaigą.

Tuo pačiu kol kas laikomasi nuomonės, kad BRICS+ gebėjimas pasiūlyti alternatyvią viziją ir imtis konkrečių veiksmų, konkuruojant su G7, greičiausiai išliks ribotas.

Pagerėjo Europos energetikos, žemės ūkio ir maisto produktų sektorių įverčiai

Daugiausia sektorių rizikos įverčių keitėsi Europoje, pirmiausia – energetikos, žemės ūkio ir maisto produktų bei popieriaus sektoriuose.

„Coface“ pagerino energetikos sektoriaus vertinimą visose Vakarų Europos šalyse (išskyrus Vokietiją).

Žemės ūkio ir maisto produktų sektoriai Europoje regione taip pat vertinami pozityviau, išskyrus popieriaus sektorių – jame fiksuojama daugiausia sumažintų reitingų.

Socialinės ir politinės rizikos auga

Praėjusiais metais, Rusijai įsiveržus į Ukrainą, „Coface“ įspėjo apie padidėjusią socialinę riziką dėl kylančių energijos, pagrindinių prekių ir maisto produktų kainų. Kai buvo atnaujinti 2022 m. politinių rizikų rodikliai, šis įspėjimas buvo pakartotas.

Dabar „Coface“ susirūpinimas dėl politinių rizikų augimo tik dar labiau auga. Pastebima vis daugiau neapibrėžtumo ir augančio nestabilumo ženklų: Šri Lankoje, Argentinoje, Nigeryje, Gabone, Izraelyje, Jungtinėje Karalystėje, JAV, Armėnijoje, Azerbaidžane, Burkina Fase, Malyje, Nigeryje, Čade ir Nigerijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją