„Prekių kategorijų, kurioms bus taikomos sankcijos, atskirai dar neišnagrinėjome, bet tai (nuostoliai) gali siekti iki 12 mlrd. eurų“, - pareiškė jis radijo stočiai „Govorit Moskva“.

„Iš to, ką mes eksportuojame į Rusiją, maisto produktai sudaro iki 10 proc.“, - pridūrė diplomatas.

Europos Sąjungos (ES) aukščiausia vykdomosios valdžios institucija ketvirtadienį įspėjo, kad yra pasirengusi „imtis veiksmų“ dėl Rusijos sprendimo apriboti Bendrijos žemės ūkio ir maisto produktų importą.

„Šis pranešimas yra akivaizdžiai politiškai motyvuotas“, - rašoma Europos Komisijos paskelbtame pareiškime.

„Komisijai nuodugniai įvertinus Rusijos Federacijos priemones, pasiliekame teisę imtis atitinkamų veiksmų“, - pažymima jame.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vieniems metams uždraudė ar apribojo žemės ūkio produkcijos, žaliavų ir maisto produktų importą iš šalių, taikančių sankcijas Maskvai. Atitinkamą įsaką jis pasirašė trečiadienį.

Šį žingsnį Maskva žengė reaguodama į praėjusią savaitę Vakarų įvestas naujas sankcijas, kurių taikiniu pirmą kartą tapo svarbūs Rusijos ekonomikos sektoriai.

Konkretūs Rusijos sankcijų padariniai Lietuvos ekonomikai

Rusijai paskelbus sankcijas daugumai maisto produktų iš Europos Sąjungos ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV), Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas teigia, kad sankcijų reikšmė Lietuvos ekonomikai nebus didelė.

„Šitie produktai, kurie buvo paskelbti šiandien, yra maždaug 5-6 proc. mūsų eksporto. Darbo vietų (kurių gali netekti Lietuva – red.) būtų apie 1 proc. Šita produkcija nėra labai brangi“, - „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ ketvirtadienį sakė G. Kirkilas.

Pasa jo, sunkiausia padėtis bus vežėjams, nes jie labiausiai pažeidžiami. G. Kirkilas taip pat nurodė, kad didesnę dalį savo produktų galime efektyviau panaudoti savo pačių rinkoje.

„Vis tik mūsų gamintojai pagamina daug daugiau nei Lietuvos rinkai apskritai reikia. Kažkokį solidarumą, bent simbolinį, parodyti mūsų gamintojams tikrai reikia“, - sakė G. Kirkilas.

Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius Egidijus Mackevičius sako, kad lietuviškos mėsos eksportas į Rytus visada buvo geras, tačiau pastaraisiais metais ėmė ženkliai mažėti:

„Imant galvieną 2012 m., į Rusiją ir Baltarusiją pernai metais buvo eksportuojama apie 200 mln. (mėsos už 200 mln. litų – red.). Po to , dėl įvestų tam tikrų ribojimų, pasiektas 100 mln. – sumažėjo dvigubai. Šiais metais buvo išvežta apie 50 mln.“, - kalbėjo jis.

Pasak E. Mackevičiaus, nuo šių metų pradžios dėl kiaulių maro lietuviškos kiaulienos ir taip Rusija nebeįsileidžia.

„Tai yra labai dideli pinigai. Vienintelis kelias spręsti šią problemą – ieškoti alternatyvių rinkų Rusijoje“, - sakė jis.

Visą laidos „Dienos klausimas“ įrašą klausykite čia.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)