Anksčiau bankui sumokėta, bet dabar grąžinta pinigų dalimi pasidžiaugti galėjo savo palūkanas su EURIBOR ar EUR LIBOR rodikliais susieję asmenys.

6 mėnesių EURIBOR į neigiamų palūkanų teritoriją pateko šių metų lapkričio 6 dieną, o to paties laikotarpio EUR LIBOR – keliomis dienomis anksčiau.

„Penktadienį bankas į sąskaitą pervedė 3,5 euro. Pirmas kartas kai taip praturtėjome“, – DELFI sakė SEB banko klientas vilnietis Remigijus.

Kaip paaiškino SEB atstovė žiniasklaidai Ieva Dauguvietytė-Daskevičienė, iki šiol banko sistemos nebuvo pritaikytos skaičiuoti neigiamas palūkanas.

„SEB bankas atliko reikalingus sistemų techninius pakeitimus ir dabar neigiama kintamųjų palūkanų normos dalis taikoma automatiškai, atitinkamai mažėja kliento kiekvieną mėnesį mokamos paskolos, lizingo ar faktoringo įmokos. Atlikus techninius pakeitimus, nuo šiol interneto banke klientai gali matyti tikslius savo paskolos, lizingo ar faktoringo sutarties duomenis, susijusius su mokėtina įmoka ir neigiamos kintamųjų palūkanų normos dalimi“, – sakė ji.

SEB atstovė paaiškino, kad jei pagal kliento paskolos, lizingo ar faktoringo sutartį turėjo būti taikoma neigiama kintamųjų palūkanų normos dalis, bankas grąžina permoką į kliento sąskaitą, iš kurios nurašomos paskolos įmokos, už laikotarpį, kai dėl techninių priežasčių negalėjo pritaikyti neigiamų palūkanų.

Būtent tai buvo vilniečio Remigijaus penktadienį į sąskaitą gauti 3,5 euro.

I. Dauguvietytė-Daskevičienė taip pat pastebėjo, kad tokios išmokos kitiems banko klientams, turintiems paskolas su kintamąja palūkanų norma susieta su, pavyzdžiui, 3 mėnesių EURIBOR rodikliu, kuris neigiamu tapo dar anksčiau už 6 mėnesių, buvo pervedamos ir anksčiau. Vis dėlto, Lietuvoje populiariausias yra 6 mėnesių EURIBOR.

Palūkanų skaičiavimas

Su kintama palūkanų norma paskolas iš bankų paėmusių gyventojų mokamos palūkanos susideda iš dviejų dalių: banko taikomos maržos ir pasirinkto laikotarpio palūkanų normos (pavyzdžiui, EURIBOR, LIBOR EUR ar kitos).

Jei gyventojas buvo pasirinkęs pusmečio EURIBOR ir jis tapo neigiamas, tai reiškia, kad palūkanų perskaičiavimo dieną galutinės palūkanos tampa netgi mažesnės nei banko taikoma marža.

Pavyzdžiui, jei bankas taiko 2 proc. maržą, o 6 mėnesių EURIBOR sudaro -0,05 proc., tai reiškia, jog klientui nustatomos palūkanos bus 1,95 proc.

LB išaiškinimas

Apie tai, kad palūkanų normos šiemet gali tapti neigiamos laukta jau kurį laiką. Dėl to Lietuvos bankas dar šių metų balandį išaiškino, kad šalyje veikiantys komerciniai bankai (net ir palūkanoms tapus neigiamomis) vis tiek turi laikytis jų su klientais pasirašytose sutartyse nurodytų sąlygų.

Tačiau pastaruoju metu bankai į naujai sudaromas sutartis pradėjo įtraukti punktą, kad kintamajai palūkanų daliai tapus neigiama, laikoma, kad ji yra lygi nuliui.

„Kintamosios palūkanų normos dalies nulinę ribą taikome visose naujose paskolų sutartyse ir jų pakeitimuose. Mūsų supratimu, galutinės palūkanų normos sumažinimas žemiau nulio prieštarautų ekonominei logikai, įstatymams ir mūsų kredito sutartims su klientais. Pagal savo pobūdį, palūkanos yra kompensacija už kredito riziką, susijusią su bet kokio pobūdžio skolinimu, todėl jas turi mokėti skolininkas, ir tai visuomet aiškiai nurodoma mūsų kredito sutartyse“, – sakė I. Dauguvietytė-Daskevičienė.

Ankstesniais metais pasirašytose sutartyse tokio punkto nėra, todėl jas pasirašę klientai esant neigiamoms palūkanoms galiausiai sumokės mažiau nei buvo suplanuota, kai neigiamos palūkanos buvo laikomos kažkuo iš fantastikos srities.

Situacija – nenormali

Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis DELFI sakė, kad šiuo metu susidariusi situacija yra nenormali.

„Pinigai komerciniams bankams kainuoja ir sunku įsivaizduoti kažkokį fizinį asmenį, kuris sutiktų skolinti kažkam už neigiamas palūkanas, t.y. iškart sutikti, kad bus grąžinta mažiau skolos“, – paaiškino jis.

Ekonomistas pažymėjo, kad neigiamų palūkanų susidarė dėl Europos centrinio banko (ECB) vykdomos politikos. Ketvirtadienį ECB dar kartą sumažino vieną pagrindinių savo palūkanų normų. Komercinių bankų laikomiems indėliams taikomos palūkanos sumažintos nuo -0,2 iki -0,3 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)