Griūvantį tarpukariu statytą medinuką įsigijęs ir suremontavęs Kauno maratono organizatorius, verslininkas Algirdas Pukis jame apsigyveno su šeima.

Pastatas mena tarpukarį

Kačerginėje, J. Basanavičiaus gatvėje, ne vieną dešimtmetį akis badė vis labiau nykęs ir apgailėtinu tapęs statinys – šiam kurortiniam miesteliui būdingos architektūros medinė vila.

Ją 1935 m. pradėjo statyti Lietuvos kariuomenės brigados generolas, gydytojas P. Vaiciuška (1876 – 1939). Pokario metais šiame name pradėjo veikti mokykla, ją baigė ne viena kačerginiečių karta.

Pastačius modernią mokyklą, medinė generolo vila ėmė nykti. Tiesa, ją bandyta pritaikyti vietos bendruomenės poreikiams, bet pastato būklė vis blogėjo, kol galiausiai tapo avarinė. Prakiurus stogui vanduo ėmė naikinti vidaus konstrukcijas, buvo pažeistos perdangos.

Kačerginėje stūksojęs istorinis pastatas tapo vietos bendruomenių nesutarimų epicentru. Kauno rajono savivaldybei nusprendus pastatą parduoti, šiam sprendimui ėmė prieštarauti kai kurie vietos gyventojai.

Žmonės baiminosi, kad privatizuotas tarpukario medinės architektūros šedevras bus sunaikintas.

Kilusias aistras šiek tiek nuramino paveldosaugininkų sprendimas senąjį mokyklos pastatą pripažinti nekilnojamąja kultūros vertybe ir jam suteikti teisinę apsaugą. Konstatuota, kad statinys vertingas dėl savo architektūros ir istorinės praeities.

Surengus pirmąjį aukcioną „Frankešteino namu“ praminto pastato ir 36 a sklypo pradinė kaina siekė 520 tūkst. litų.

Deja, aukcionas neįvyko. Potencialius pirkėjus atbaidė paveldosauginiai reikalavimai ir kovingai nusiteikę vietos bendruomenių aktyvistai.

Netikėjo, kad vilą atstatys

Nykstančią istorinę vilą pavyko ne tik išsaugoti, bet ir prikelti naujam gyvenimui. Antrą kartą surengus aukcioną, pastatą įsigijo vienintelis jo dalyvis – Kauno maratono organizatorius, nekilnojamojo turto srityje dirbantis jaunas verslininkas A. Pukis.

Paradoksalu, bet nusipirkti apgriuvusį tarpukario medinės architektūros grynuolį Kauno verslininką paskatino viešojoje erdvėje gana plačiai nuskambėję kačerginiečių konfliktai ir nesutarimai.

„Jeigu ne kilęs triukšmas dėl šio pastato ir per Lietuvos televiziją parodytas reportažas, į šią vilą nebūčiau atkreipęs dėmesio. Tada su žmona kaip tik ieškojome namo. Ši vila, mažas ir jaukus Kačerginės miestelis mus sužavėjo, nors avarinė pastato būklė kėlė baimę“, − leidiniui „Savaitraštis Kaunui“ sakė jau 3 mėnesius istoriniame pastate su šeima gyvenantis K. Pukis.

Prieš pirkdamas kultūros vertybe pripažintą generolo vilą K. Pukis ilgai dvejojo. Šiam statiniui buvo taikoma daug paveldinių reikalavimų, jo paskirtis nebuvo gyvenamoji.

„Visi bijojo šį pastatą pirkti dėl paveldo reikalavimų, kilusio triukšmo ir neaiškumų. Niekas netikėjo, kad nusipirkęs namą jį atstatysiu ir įsikursiu su šeima. Galvojo, kad namas bus nugriautas, o sklypas – išparceliuotas ir parduotas“, − pasakojo generolo P. Vaiciuškos vilos savininkas.

Pastato rekonstrukcijos projektas buvo rengiamas pusantrų metų, tiek truko ir statybos darbai.

Investavo į istorinį paveldą

A. Pukis sako, kad nei jis, jei žmona sprendimo apsigyventi Kačerginėje nesigaili. Artėjant šeimos pagausėjimui jie ieškojo namo, rinkosi įvairius variantus. Galvota apie galimybę įsikurti Žaliakalnio rajone, šeima buvo įsigijusi sklypą sodų bendrijoje, pradėjo rengti projektą.

„Vėliau supratome, kad ten nėra dvasios. Išeini iš namų, o aplinkui nėra miestelio, nėra bendruomenės. Galvojome, jeigu įsikursime užmiestyje, tai tik labai gražioje vietoje“, − prisiminė A. Pukis.

Prieš dalyvaujant antrąkart rengtame aukcione A. Pukis daug laiko praleido Kauno rajono savivaldybėje. Verslininkas norėjo būti tikras, kad įsigijęs namą jame galės gyventi, o jo paskirtis neliks tokia pati, kokia buvo jame veikiant mokyklai.

A. Pukis neslepia – pastatyti naują namą būtų daug lengviau. Rengiant istorinės vilos rekonstrukcijos projektą daug detalių reikėjo derinti su paveldosaugininkais, o pradėjus darbus laukė ne pačios maloniausios staigmenos.

„Nugriuvo maždaug 6 m pamatų, vos nesugriuvo visas namas. Teko lieti visiškai naują pamato fragmentą, kitas dalis sutvirtinti metalinėmis konstrukcijomis. Namas buvo visiškai atnaujintas, galima sakyti – perstatytas: senos jo konstrukcijos pakeistos naujomis išsaugant vaizdą, tūrį ir istorinius elementus“, − atviravo A. Pukis.

Kai darbai buvo baigti, A. Pukis paskaičiavo – išleista suma buvo tokia, už kurią galima pasistatyti naują namą.

„Mums su žmona smagiau gyventi sename, bet moderniai sutvarkytame name. Imponuoja ir sąsajos su istorija, kultūros paveldas“, − sakė A. Pukis.

Pasak Kauno rajono savivaldybės atstovų, generolo P. Vaiciuškos vila – vienintelis privačiomis lėšomis atstatytas medinės architektūros paveldo objektas pakaunėje.

Atvers duris kaimynams

Iš miesto į rajoną gyventi persikėlęs Kauno maratono organizatorius neslepia, kad jį pakerėjo Kačerginės dvasia.

„Tai – mažas, kompaktiškas ir jaukus miestelis, turintis savo istoriją. Įrengti pėsčiųjų takeliai, veikia parduotuvė ir kavinė. Tai mane žavi, ši vieta skiriasi nuo naujų rajonų. Smagu, kad ne tik sau namą pasistatei, bet ir padarei gerą darbą visuomenei – apsaugojai istorinį paveldą nuo sunykimo. Tai motyvuoja“, − sakė verslininkas.

Paklausus, kaip susiklostė santykiai su itin aršiai generolo P. Vaiciuškos vilą nuo privatizavimo gynusiais Kačerginės bendruomenių aktyvistais, jos savininkas neslėpė, kad konfliktų seniai nebėra.

Pasak A. Pukio, vietos žmonės labiausiai bijojo, kad vilos, kurioje ilgai veikė jiems brangi mokykla, gali tiesiog nelikti. Pagrįstai nuogąstauta, kad nusipirkus avarinės būklės, nors ir valstybės saugomą objektą, jis bus padegtas, o vertingame žemės sklype iškils dar vienas svetimkūnis, kurių Kačerginėje ir taip netrūksta.

„Keisdami pastato paskirtį sulaukėme ne pačių maloniausių atsiliepimų. Buvo aiškinama, kad mes esame žulikai, pagrobę kai ką brangaus. Dabar žmonės pamatė, kad nieko blogo nenutiko, aistros nurimo“, − sakė A. Pukis.

Verslininkas prasitarė, kad pažįsta nedaug kaimynų, todėl Kačerginėms gyventojams rugsėjo 14 d. organizuos savotišką istorinės vilos pristatymą.

Kiekvienas galės užsukti į jo namus ir pamatyti, kaip jie atrodo po rekonstrukcijos. A. Pukis viliasi, kad čia apsilankys ir rajono savivaldybės meras, kuris, viloje veikiant Kačerginės mokyklai, joje dirbo mokytoju.