Dėl Rusijos sprendimo sustabdyti dujų tiekimą pagrindiniu Europos vamzdynu prasidėjus karui Ukrainoje išaugo tikimybė, kad žemynas susidurs su elektros energijos trūkumu. Prancūzijoje padėtis ypač prasta, nes kelios branduolinės jėgainės buvo sustabdytos dėl remonto darbų.

Įmonių atstovai baiminasi, kad šalta žiema taps išbandymu Europos telekomunikacijų infrastruktūrai, o pačioms bendrovėms ir šalių vyriausybėms gali tekti imtis priemonių poveikiui sušvelninti, praneša „Reuters“.

Keturių telekomunikacijų bendrovių vadovų teigimu, šiuo metu daugeliui Europos valstybių trūksta atsarginių sistemų, kurios padėtų susitvarkyti su didelio masto elektros tiekimo nutrūkimais. Dėl šios priežasties gali sutrikti mobiliojo ryšio paslaugų teikimas.

Prancūzija, Švedija, Vokietija ir kitos Europos Sąjungos šalys stengiasi užtikrinti, kad ryšys nenutrūktų net ir tuo atveju, jei sustojus elektros tiekimui išsektų atsarginės baterijos, įrengtos tūkstančiuose mobiliojo ryšio antenų.

Europoje stovi beveik pusė milijono telekomunikacinių bokštų, bet daugumos jų atsarginės baterijos mobiliojo ryšio antenų veikimą gali užtikrinti tik maždaug 30 minučių.

Prancūzija

Prancūzijoje elektros energijos skirstymo operatoriaus „Enedis“ paruoštame plane numatyta, kad blogiausiu atveju elektros energijos tiekimas galėtų nutrūkti iki dviejų valandų. Taip tvirtina su planu susipažinę du skirtingi šaltiniai.

Elektros energijos tiekimo nutraukimai rotacijos principu būtų taikomi tik tam tikrose Prancūzijos dalyse. Šaltinių teigimu, ligoninės, policija, Vyriausybė ir kiti svarbiausių paslaugų teikėjai nebūtų paveikti.

Prancūzijos Vyriausybė, telekomunikacijų operatoriai ir valstybės kontroliuojamas energijos skirstymo operatorius „Enedis“ vasarą surengė derybas šiuo klausimu. Apie tai paskelbė Prancūzijos Vyriausybė ir patvirtino šaltiniai.

Prancūzijos telekomunikacijų federacija (FFT) – lobistų grupė, atstovaujanti bendrovėms „Orange“, „Bouygues Telecom“ ir SFR („Altice“), – atkreipė dėmesį, kad operatorius „Enedis“ neįtraukė antenų į elektros tiekimo nutraukimų išimčių sąrašą.

Savo ruožtu „Enedis“ nepanoro pakomentuoti derybų su Vyriausybe turinio.

Prancūzijos energijos skirstymo operatorius naujienų agentūrai „Reuters“ atsiųstame pareiškime sako, kad net išskirtinių energijos tiekimo nutraukimų atveju visiems nuolatiniams klientams yra taikomos vienodos sąlygos.

Minia žmonių su telefonais

Operatoriaus teigimu, jis gali izoliuoti atskiras tinklo dalis, kad elektra aprūpintų prioritetinius klientus, pavyzdžiui, ligonines, svarbiausias pramonės įmones ir kariuomenę. Be to, „Enedis“ pabrėžia, kad vietos valdžios institucijos pačios gali įtraukti telekomunikacijų operatorių infrastruktūrą į svarbiausių klientų sąrašą.

„Galbūt iki šios žiemos išmanysime daugiau šiuo klausimu, bet turėkime omenyje, kad izoliuoti mobiliojo ryšio anteną nuo likusio tinklo nėra lengva“, – sakė apie derybas informuotas šalies finansų ministerijos darbuotojas.

Prancūzijos finansų ministerijos atstovas spaudai atsisakė pakomentuoti derybas su „Enedis“, telekomunikacijų grupėmis ir Vyriausybe.

Švedija, Vokietija ir Italija

Švedijos ir Vokietijos telekomunikacijų paslaugų teikėjai savo šalių vyriausybėms taip pat išreiškė nerimą dėl galimų elektros energijos tiekimo nutraukimų. Taip teigia keli informuoti šaltiniai.

Anot šaltinių, Švedijos telekomunikacijų reguliavimo tarnyba PTS bendradarbiauja su operatoriais ir vyriausybinėmis institucijomis, siekdama rasti sprendimus. Taip pat planuojami ir veiksmai elektros normavimo atveju.

PTS lėšomis perkamos kilnojamosios degalinės ir mobiliosios bazinės stotys, prie kurių gali jungtis mobilieji telefonai, kad būtų galima susitvarkyti su ilgiau trunkančiais elektros energijos tiekimo sutrikimais. Apie tai informavo PTS atstovas spaudai.

Italijos telekomunikacijų srities lobistai agentūrai „Reuters“ sakė norintys, kad mobiliojo ryšio tinklui būtų taikoma išimtis nutraukiant elektros energijos tiekimą ar kitaip ją taupant. Šį klausimą jie planuoja iškelti naujajai Italijos Vyriausybei.

Duodamas interviu, lobistų organizacijos vadovas Massimo Sarmis teigė, kad dėl staigių elektros tiekimo pertrūkių išauga tikimybė, kad suges įvairūs elektroniniai komponentai.

Srautai

Trijų skirtingų šaltinių teigimu, telekomunikacijų įrangos gamintojos „Nokia“ ir „Ericsson“ bendradarbiauja su mobiliojo ryšio operatoriais, siekdamos sušvelninti elektros tiekimo sutrikimų poveikį. Tiesa, abi įmonės atsisakė pateikti komentarą.

Keturių telekomunikacijų įmonių vadovai pabrėžia, kad Europos operatoriai turi patikrinti savo tinklus, kad sumažintų papildomą energijos suvartojimą, ir modernizuoti įrangą, užtikrindami veiksmingesnį ryšį.

Šaltinių teigimu, siekdamos sutaupyti elektros energijos, telekomunikacijų įmonės naudoja programinę įrangą, padedančią optimizuoti duomenų srautą, „užmigdyti“ nenaudojamus bokštus ir išjungti įvairias spektro juostas.

Telekomunikacijų operatoriai taip pat su šalių vyriausybėmis rengia kritinių paslaugų teikimo užtikrinimo planus.

Vokietijos „Deutsche Telekom“ valdo 33 tūkst. mobiliojo ryšio stočių (bokštų), bet, įmonės teigimu, jos mobiliojo ryšio avarinės sistemos vienu metu gali aptarnauti tik nedidelį skaičių šių stočių. Anot įmonės atstovų, „Deutsche Telekom“, kilus ilgesniems elektros energijos tiekimo sutrikimams, naudotų mobiliąsias avarinio maitinimo sistemas, daugiausia varomas dyzelinu.

Tuo metu Prancūzijoje yra net 62 tūkst. mobiliojo ryšio bokštų, todėl, FFT prezidentės Lizos Bellulo teigimu, pramonė nepajėgs visų antenų aprūpinti naujomis baterijomis.

Europos valstybės, dešimtmečius įpratusios prie elektros energijos tiekimo be jokių trikdžių, neturi pakankamai generatorių, kurie užtikrintų elektros tiekimą ilgesnį laiką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)