Prieš tai priimta nuostata, kad išmoka priklauso tik tiems, kurie ne trumpiau nei 3 mėnesius per pastaruosius metus mokėjo socialinio draudimo įmokas. Šios nuostatos Seimui siūloma atsisakyti.

Tačiau išlieka kitos sąlygos: savarankiška veikla buvo registruota ne trumpesnį kaip 3 mėnesių laikotarpį per pastaruosius metus ir nebuvo išregistruota iki dienos, kai Vyriausybė paskelbė ekstremalią situaciją ir karantiną, Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ir karantino metu asmuo nedirba pagal darbo sutartį ir neturi darbo santykiams prilygintų teisinių santykių, neturi neatidėtų įsiskolinimų valstybės biudžetui ir „Sodrai“ (atidėti įsiskolinimai netrukdo) ir neturi likviduojamos ar bankrutuojančios įmonės statuso.

Einamųjų metų minimalių vartojimo poreikių dydžio suma galės pasinaudoti ir nuo socialinio draudimo įmokų atleisti asmenys, t. y. pensininkai, neįgalieji, pirmą kartą pradėję veiklą.

Tokius pasiūlymus antradienį Seimui pristatė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis. Po balsavimo (už – 119, prieš – 1, susilaikė – 3) projektai priimti svarstyti. Tam, kad jie įsigaliotų Seimas dar turi juos priimti, o prezidentas – pasirašyti.

L. Kukuraitis posėdyje sakė, kad valstybės biudžete lėšų išmokoms turėtų užtekti maždaug 2–3 mėnesiams.

Jau skelbta, kad dėl šios išmokos į Užimtumo tarnybą bus galima kreiptis nuo balandžio 5 dienos.

„Ji paskiriama per 3 darbo dienas nuo asmens kreipimosi į Užimtumo tarnybą dienos“, – patikslinama SADM pranešime.

Jeigu ekstremaliosios situacijos ir karantino terminas trumpesnis nei kalendorinis mėnuo, už tą mėnesį mokamos išmokos savarankiškai dirbančiam asmeniui dydis proporcingai mažinamas.

Vienam savarankiškai dirbančiam asmeniui būtų skiriama ir mokama viena išmoka, nepriklausomai nuo to, kiek savarankiškų veiklų vykdo.

Išmokos savarankiškai dirbančiam asmeniui mokėjimas būtų nutraukiamas, kai Vyriausybė atšaukia ekstremaliąją situaciją ar karantiną (užtenka vieno iš šių režimų atšaukimo) arba asmuo nebeatitinka bent vienos iš sąlygų.

Kaip nurodoma Valstybinio socialinio draudimo įstatyme, savarankiškai dirbantys asmenys, tai – individualių įmonių savininkai, mažųjų bendrijų nariai, tikrųjų ūkinių bendrijų ir komanditinių ūkinių bendrijų tikrieji nariai.

Taip pat tai asmenys, kurie verčiasi individualia veikla (advokatai, advokatų padėjėjai, notarai, antstoliai, verslo liudijimus turintys asmenys ir kiti asmenys).

Prie dirbančiųjų savarankiškai priskiriami ir kai kurie fiziniai asmenys, kurie verčiasi individualia žemės ūkio veikla, šeimynos dalyviai ir asmenys, gaunantys pajamas pagal autorines sutartis arba pajamas iš sporto ar atlikėjo veiklos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)