Kaip DELFI sakė šios asociacijos pirmininkė Zita Sorokienė, jie nepritaria diskusijoms apie praktinį kasos aparatų naudojimą, kol apskritai yra nepritariančių šiai tvarkai.

„Pirmiausiai reikia suderinti nutarimo principus, pateikti argumentus, padaryti pasekmių analizę. Mes nesakome, kad esame prieš kasos aparatus, tiesiog visus spendimus, reikia pagrįsti“, – teigė ji.

Anot smulkiųjų atstovės, asociacija laukia, kol Vyriausybė sudarys darbo grupę ir iš naujo sės prie derybų stalo dėl kasos aparatų.

Ketvirtadienį Seimas priėmė rezoliuciją, kuria ragina Vyriausybę iš naujo pradėti derybas su turgaus prekeiviais.

Anot Z. Sorokienės, pirmadienį pateiktos galimos kandidatūros šiai darbo grupei ir laukiama, kol ji bus sudaryta.

Tuo metu I. Šimonytė sako abejojanti, ar naujos darbo grupės sudarymas duotų naudos:„Mano supratimu, darbo grupė nėra vienintelis būdas, kaip galima bendrai dirbti, todėl šiandien ir pasikvietėme išsakyti pastabas, pasiūlymus. Tačiau suprantu, kad nepavyko paraginti išsakyti savo pastebėjimus ir nuogąstavimus. Nežinau, ar darbo grupė bus lengvesnė, jei vienintelė sąlyga bus atšaukti nutarimą. Nematau didelio konstruktyvumo, ar tai bus darbo grupė, ar komisija, ar tarpvyriausybinė, ar tarpžinybinė, ar tarpplanetinė“.

Anot ministrės, matyti, kad yra sąmoningas pasirinkimas nediskutuoti šiuo klausimu.

„Nežinau, ar asociacijai lygis pasirodė nepakankamas, ar dar kažkas pasirodė netinkama, tačiau asociacija atsisakė dalyvauti susitikime. Žmonės, kurie nediskutuoja, negali teigti, kad kažkas su jais nediskutuoja. Kaip suprantu, yra sąmoningas pasirinkimas nediskutuoti tais klausimais, visą laiką kartoti tą patį reikalavimą atšaukti sprendimą, tuomet kalbėsimės. Man tenka tik apgailestauti, nes prarandame laiką, per kurį galėtume išspręsti praktines problemas“, – teigė ministrė.

Paklausta apie konkrečius turgaus prekeivių klausimus dėl kasos aparatų naudojimo, I. Šimonytė sakė, kad baimės yra daugiau nei kliuvinių ir sprendimo atšaukti tikrai neketinama.

„Baimės yra daugiau nei tikrų kliuvinių, nes žmonės, sudalyvavę mokymuose, konstatuoja, kad tai nėra taip sudėtinga, kaip atrodo. (...) Visuomenės palaikymas yra pakankamai didelis nepaisant to, kaip tai nepatiktų suinteresuotiems asmenims. Jeigu jau investuota nemažai kompensuojant kasos aparatų įsigijimo išlaidas, būtų tiesiog nepagarba mokesčių mokėtojų pinigams to sprendimo atsisakyti. Šiame sprendime nėra jokio baubo, nes jis negali pakeisti nei apmokestinimo sąlygų, nei mokestinių prievolių, jis gali tik supaprastinti apskaitą, kuri vienaip ar kitaip privalo būti tvarkoma“, – tvirtino jis.

Ministrės teigimu, žmonės vis dar lūkuriuoja ir neskuba pirkti kasos aparatų.

„Didesnė problema yra lūkuriavimas ir įsitikinimas, ar kažkieno tikinimas, kad sprendimai bus atšaukti, todėl nereikia skubėti. Tačiau Vyriausybė tokių intencijų neturi, manau, kad investavus tiek mokesčių mokėtojų pinigų būtų nebegarbinga“, – sakė I.Šimonytė.

DELFI primena, kad Vyriausybė yra nusprendusi, jog visi maisto prekeiviai dengtose turgavietėse nuo gegužės turi dirbti su kasos aparatais.

Iki balandžio pabaigos Valstybinė mokesčių inspekcija jiems kompensuos 100 proc. kasos aparato įsigijimo kainos.

Finansų ministerijos duomenimis, šiuo metu kompensacijų yra paprašyta už 700 kasos aparatų, skirtingais skaičiavimais, juos reikia pirkti iki 3500 turgaus prekeivių.

Anot ministrės, dauguma prašymų pateikta paskutinėmis kovo dienomis, besibaigiant pirminiam 100 proc. kompensavimo laikui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją