„Klausimai buvo įvairūs ir iš visų sričių: nuo litų keitimo į eurus kurso, atlyginimų ir komunalinių mokesčių perskaičiavimo iki kainų skelbimo ir savivaldybių rinkliavų perskaičiavimo. Taip pat žmonės klausė, ar jie galės Lietuvoje naudoti tuos eurus, kuriuos yra atsivežę iš kitų šalių. Be abejo, juos bus galima naudoti“, - DELFI po žmonių konsultavimo nemokama telefono linija pasakojo ministras.

Jo nuomone, atsakinėjimas į buitiškus klausimus padės kur kas ramiau susidoroti su valiutos keitimu.

„Be to, atgalinis ryšys iš žmonių padės identifikuoti klausimus, kuriuos pražiūrėjome ar nesame galutinai dėl jų apsisprendę. Pavyzdžiui, valstybės ir savivaldybių mokesčių perskaičiavimas. Yra tokių rinkliavų, pavyzdžiui, vadinamasis „pagalvės mokestis“, kuris nustatytas lygiai 2 Lt už parą. Kaip būtų sąžininga mokesčius nustatyti ateityje? Tai reikalauja įstatymų pakeitimų. Neišvengiamai antrąjį pusmetį turėsime teikti įstatymų pakeitimus Seimui“, - kalbėjo R. Šadžius.

Per pusvalandį ministras atsakė į mažiau nei dešimties žmonių klausimus, tačiau žadama, kad tokių konsultacijų bus daugiau.

DELFI primena, kad antradienį Finansų ministerijoje pradėjo veikti nemokama telefono linija 8 800 34528. Ja paskambinusiems žmonėms žadama atsakyti į visus su euro įvedimu susijusius klausimus.

Tiesa, trečiadienio rytą dėl didelio skambučių srauto iš laidinių telefonų ji buvo ėmusi strigti. Skambučiai iš mobiliųjų tinklų veikė be trukdžių.

Lietuva 19-ąja euro zonos nare nori tapti nuo 2015 m. Pirmuosius signalus Lietuva gaus birželio pradžioje, kai Europos Komisija ir Europos centrinis bankas pateiks Lietuvos konvergencijos programos vertinimą.

Ten ir bus atsakyta į klausimą, ar Lietuva atitinka Mastrichto kriterijus. Liepą ES Vadovų Taryba turėtų priimti galutinį sprendimą ir paskelbti neatšaukiamą litų į eurus keitimo kursą. Prognozuojama, kad jis liks toks pat, koks yra šiuo metu – 3,4528 Lt už vieną eurą.

Per 30 dienų po šio sprendimo visi prekybininkai turės pradėti skelbti kainas litais ir eurais. Tokia tvarka galios ne tik iki euro įvedimo, bet ir pusę metų po jo.

Lietuvos bankas skaičiuoja, kad kainos dėl euro įvedimo gali padidėti 0,2-0,3 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (160)