Tyrimą atlikome su penkiomis mokėjimo kortelėmis ir išsiaiškinome kurio banko valiutų kursai ir komisiniai yra palankiausi. Vienu metu iš to paties bankomato nusiėmėm po 1000 pesų ir po to ėjome į parduotuvę ir su kiekviena mokėjimo kortele pirkome po vieną mineralinio vandens buteliuką - pardavėja ir eilėje laukiantys žmonės žiūrėjo labai kreivai ir neaišku ką galvojo, bet bandėme paaiškinti, kad viskas dėl tyrimo.

Žiūrėkite Bankai.lt video reportažą iš Filipinų:

Rezultatai

Pateikiame rezultatus, kiek kainavo eurų su kiekviena kortele nusiimant po 1000 pesų iš bankomato Filipinuose:

Pateikiame rezultatus, tuo pačiu metu perkant 62.5 PHP vertės prekę su penkiomis skirtingomis mokėjimo kortelėmis prekybos centre Filipinuose:

Bankai.lt tyrimui buvo naudojamos šios pačios paprasčiausios, debetinės mokėjimo kortelės: Revolut Mastercard, Swedbank bekontaktė Mastercard, Citadele Mastercard, Paysera Visa, SEB Circle K Visa Electron. Tyrimas atliktas 2019 01 11.

Bankai.lt patarimai apie pinigus Filipinuose

1. Jeigu apsistosite Manila arba Cebu miestuose, pinigus gryninkitės HSBC bankomatuose. Tik juose nėra komisinio mokesčio 250-300 PHP (4-5 EUR) už operaciją. Daugelis bankomatų turi limitus ir galima grynintis tik 10000 pesų, kas yra ±170 eurų. Todėl kas kartą nusiimant po 10 tūkst. pesų mokėsite šį mokestį. HSBC banke nemokamai, bet šie bankomatai yra tik Maniloje (4 bankomatai) ir Cebu (1 bankomatas);

2. Valiutos keityklos nėra pats prasčiausias variantas lankantis egzotiškuose kraštuose kaip Palawan, El Nido. Pačiame El Nido mieste rasite ±4 bankomatus ir čia bus gryninimo mokestis. Tad jeigu pridėsite Filipinų banko mokestį ir savo lietuviško banko mokestį, vienas pinigų išėmimas gali kainuoti apie 10 eurų, čia tuo atveju, jeigu naudositės ne ta kortele, kuria reikia;

3. Lietuvoje keistis iš anksto eurų į pesus nerekomenduojame, nes taip ženkliai brangiau;

4. Pasirinkite tinkamą, draugišką Jūsų piniginei ir kelionėms mokėjimo kortelę. SEB, Swedbank ir Luminor turi daugiausiai klientų Lietuvoje, bet jų sąlygos gryninantis pinigus užsienyje su standartinėmis debetinėmis kortelėmis yra labai nepalankios. Prieš vykdami į užsienį, pasitikrinkite savo kortelės mokesčius. Pasirinkę tinkamą mokėjimo kortelę galite ženkliai sutaupyti;

5. Naudokitės Bankai.lt bendro kurso valiutos skaičiuokle arba jau paruošta eurų į Filipinų pesus skaičiuokle.

Transportas ir jo kainos Filipinuose

1. Taksi arba Grab. Filipinų sostinėje Maniloje ir antrame didžiausiame mieste Cebu, labai patogu yra naudotis taksi arba Grab. Filipinuose taksi yra ženkliai pigesnis nei Grab ir taksi miestuose važinėja labai daug. Taksi įsėdimo mokestis yra 40 pesų (±, 0.66EUR), o tada 1 kilometro kaina ±14 pesų (0.23 EUR), plius už laiką ima simboliškai. Palyginimui, iš oro uosto iki Manilos Makati rajono su Grab kainavo ±400 pesų, o su taksi ±200 pesų. Lygiai tas pats skirtumas ir Cebu. Grab yra patogiau, nes gali persivesti į programėlę pinigus iš kortelės ir nesukti galvos dėl grynų.

2. Mikroautobusai. Filipinų saloje Palawan ilgais atstumais naudokitės autobusiukais. Maršrutai ir kainos Palawan saloje tarp miestų:

a. Puerto Princessa -> El Nido (kaina iki 500 pesų, nereikia iš anksto užsakinėti, išlipus oro uoste bus pilna autobusiukų į kurį įsėsite. Nemokėkite daugiau nei 500 pesų žmogui);

b. El Nido -> Port Barton (kaina iki 500 pesų, vyksta kelis kartus per dieną, kiekvieną dieną. Nesunkiai rasite El Nido agentūras, kuriose galėsite nusipirkti bilietą);

c. El Nido -> Puerto Pricenssa (kaina iki 500 pesų žmogui);

d. Šios kelionės su mikroautobusais po salą labai vargina ir užtrunka apie 6 valandas. Taip kad jeigu pasirinksite vykti autobusiuku - pasiruoškite ilgai kelionei.

3. Lėktuvai. Kiekviena didesnė Filipinų sala turi savo oro uostą. Didžiausi oro uostai yra Manila ir Cebu miestuose, mažesni oro uostai yra Puerto Princessa, El Nido, Coron, Bohol ir kiti. Kainos į/iš Coron ar El Nido oro uostų yra didesnės nei į/iš Puerto Princessa. El Nido ir Coron oro uostai yra egzotiški ir gana juokingi. Pavyzdžiui, Coron oro uostas turi tik 2 vartus ir įėjimas į oro uostą yra tik tuomet, kai vyksta skrydžiai. T.y. naktį atvykus į oro uostą, jis bus dar uždarytas ir lauksite lauke, aplinkui bus kaimas ir girdėsite kaip driežai ir gaidžiai su vištomis leidžia savo garsus - įdomi patirtis.

Skrydžių kainos tarp Filipinų salų nėra mažos, pagrindinės oro linijos yra AirAsia, Philippines Airlines, Cebu Pacific, AirSwift. Jeigu kaina per daug nesiskiria, rekomenduojame rinktis Philippines Airlines - čia įeina nemokamas bagažas, o taip pat kokybiškas lengvas užkandis.

Svarbu. Išvykstant iš Filipinų į kitą šalį yra imamas papildomas oro uosto mokestis ±800 pesų. Šis mokestis nėra taikomas tik Manilos oro uoste. Atkreipkite dėmesį, kad pigiau išskristi iš Manilos oro uosto, nes išvengsite ±800 pesų (±13 EUR) mokesčio. Taip pat svarbu, kad į Manilos oro uostą reikia atvykti ženkliai anksčiau (bent 3 val. iki skrydžio), nes prie įėjimo į oro uostą bus eilė, o taip pat prie bagažo bei tikrinimo punktų. Nepamirškite, kad Filipinuose šiuo metu (2019 m. duomenimis) gyvena apie 107 mln. žmonių, o ir turizmas labai populiarus.

4. Laivai, vandens transportas. Kelionės laivais ar keltais yra patogi susisiekimo priemonė ir būtina naudotis esant Filipinuose. Ką ir už kiek galite nuveikti Filipinuose vandenyje:

a. El Nido turai su laivu tarp salų. Kai lankysitės El Nido mieste, visi siūlys A, B, C, D turus (island hopping tour), kurių kaina yra taip grubiai ±1400 pesų (23 EUR). Populiariausi turai yra A ir C. Tačiau atminkite, kad vyksite su daug kitų turistų ir kai nuvyksite į gražias salas, prie jų bus prisiparkavę dar daug kitų kompanijų laivų, tad tyrinėsite gražias vietas ne privačiai, o tarp gausybės kitų žmonių.

b. Keltai. Patogus ir populiarus būdas keliauti tarp salų yra keltai. Būtinai rinkitės greituosius keltus, kurie kursuoja tarp populiariausių salų. Jų kainos: El Nido -> Coron (1600 pesų, užtrunka 4 val.), Cebu -> Bohol Tagbilaran (500 pesų, užtrunka 1 val. 45 min.) ir kt.

c. Kayak. Labai įdomus ir itin mūsų rekomenduojamas būdas atrasti salas yra plaukiant Kayak'ais. Rekomenduojame pasirinkti ne ilgesnį dienos maršrutą nei 10 km (nuo ryto iki vakaro), pasimatuoti atstumą galite su Google Maps. Patogiausios ir įspūdingiausios vietos (būsite vieni ir nebus gausybės turistų), šiose pagrindinių Palawan ir Coron miestų vietose, rekomenduojame šias tris: El Nido išplaukti nuo Las Cabanas papludimio, Coron išplaukti nuo Siete Pecados, Port Barton. Kayak kaina dienai bus apie 500 pesų, plius būtinai išsinuomokite snorkeling įrangą, kuri kainuos apie 100 pesų, vaizdai bus pasakiški. Tiesiog, didžiausiam efektui pasidomėkite kur nuplaukti ir ką pamatyti, internete ir tame pačiame Google Maps yra daug informacijos.

d. Privatūs laivai. Tai vienas geriausių būdų keliauti po salas, bet tuo pačiu ir pats brangiausias. Privataus laivo kaina El Nido bus brangiausia, kainuos apie 6000-8000 pesų (100-130 EUR) dienai su sočiais pietumis, šviežia žuvimi, vaisiais ir kitomis gėrybėmis. Laivų gidai Jus nuplukdins į neturistines vietas, o taip pat turistinėse vietose atsidursite tuomet, kai visi turistai bus išvykę į kitas vietas, tad nesusidursite. Tik reikia daug bendrauti ir paaiškinti ko norite. Labai rekomenduojame išvykti anksti ryte.

e. Ekspedicijos. Visi kas nori keliauti iš Coron į El Nido arba iš El Nido į Coron, rekomenduoja rinktis ekspedicijas. Po šių ekspedicijų nebereikės užsakinėti nei turų nei privačių laivų, nes pamatysite visą Filipinų salų grožį. Ekspedicijos vyksta įvairiais maršrutais, bet populiariausias yra vykstant iš El Nido į Coron (arba atvirkščiai). Ekspedicija į vieną pusę, pasirinktinai, užtruks nuo 3 iki 7 dienų (galite rinktis laikotarpį). Ekspedicijos metu Jūs keliausite iš El Nido į Coron numatytą dienų skaičių ir gyvensite negyvenamosiose salose, nuostabiuose paplūdimiuose, valgysite šviežią maistą, tačiau turėsite mažiau patogumų. Kiekvieną ekspedicijos dieną miegosite skirtingose salose ir kai keisite salą dar per tą laiką aplankysite ir paslėptas labai gražias vietas. Šių ekspedicijų kaina yra nuo 200 iki 600 EUR žmogui, bet atminkite, kad per visą ekspedicijos laikotarpį Jums bus parūpinta kur miegoti, gausite maitinimą 3 kartus dienoje, įskaičiuotos visos pramogos, laivai ir kt.

5. Motoroleriai. Po salas važinėti nuomokitės motorolerį, tai nepakeičiama transporto priemonė, kuri leis apkeliauti visas norimas vietas. Motorolerio kaina dienai nuo 300 iki 500 pesų, priklausomai nuo to, kuriam laikui ir kur nuomojatės. Rekomenduojame rinktis motorolerius su didesniais ratais ir pasitikrinti ar padangos nėra plikos. Filipinuose gali tekti važinėti ir po žvyrą, sutrūkinėjusiais stačiais keliais, tad kai kuriais atvejais dideli ratai ir padangos su protektoriumi gali labai pagelbėti. Važiuoti plikomis padangomis ir mažais ratukais per žvyrą - buvo iššūkis. Litro benzino kaina Filipinuose yra apie 60 pesų.

6. Tricycle (triračiai). Filipinuose pamatysite daugybę triračių ir visi jie siūlys savo paslaugas. Nesirinkite triračio ilgoms kelionėms, rekomenduotumėme atstumams iki 5 km. Triratis t.y. motociklas ant kurio primontuota budelė su vienu ratu, toje budelėje sėdite Jūs. Kelionė su triračiu Jums kainuos apie 50 pesų iki 2 km. Atminkite, kad šie vairuotojai gyvena iš turistų, tad kainas sako trigubai didesnes ir bando savo laimę. Būtinai derėkitės.

SIM kortelės

Norint pilnavertiškai keliauti Filipinuose, Jums būtinai reikės interneto. Yra du pagrindiniai operatoriai Smart ir Globe. Teko išbandyti ir pastebėti, kad jeigu pavyzdžiui Smart yra ryšys, tai Globe nėra ir atvirkščiai. Sunku pasakyti kuris geresnis, galbūt Smart. Smart kai kuriose salose buvo ryšys, o Globe ne. Jeigu žinote, kad labai reikės interneto, rekomenduojame nusipirkti dvi korteles. Kortelės pardavinėjamos visuose oro uostuose ir gatvėse, tad problemų nekils. Globe ir Smart kaina už 4 GB duomenų yra apie 350 pesų, o 8 GB kainuos 700 pesų, kortelė galios 15-30 dienų.

Linkime gerų įspūdžių

Filipinų pesus mintyse galite konvertuoti taip, kad 60 pesų yra apie 1 euras, 120 pesų yra 2 eurai, pesų sumą dalinkite iš 60 ir gausite eurus. Kadangi kursai keičiasi ir dažnai norisi žinoti ir konvertuoti kainas, rekomenduojame naudoti Bankai.lt eurų į Filipinų pesus skaičiuoklę.

Jeigu skaitote šį Bankai.lt įrašą, turbūt ruošiatės ar galvojate apie kelionę į Filipinus. Linkime daug įspūdžių šioje tikrai labai gražioje šalyje. Filipinuose maistas yra skanus, tačiau saugokitės ir negerkite vandens iš krano ar venkite gėrimų su ledukais, nes gali skrandis pradėti šnekėti. Sėkmės!

Kitas Bankai.lt tyrimas ir video bus iš Vietnamo, Saigono. Čia taip pat bus toks pats palyginimas ir labai įdomūs rezultatai. Tikimės, kad buvo naudinga.

Bankai.lt tyrimai Malaizijoje ir Singapūre: