Tokias įžvalgas pateikia specialistų paieškos portalas CVMarket.lt

„Vis labiau ėmus kandžiotis būstų šildymo ir elektros kainos ne vieną Lietuvos dirbantįjį apniko dvejonės, verta ar ne palikti jaukų namų biurą, prie kurio per dvejus pandemijos metus dažnas jau visiškai priprato, – sako CVMarket.lt marketingo vadovė Raimonda Tatarėlytė, – juk štai Jungtinės Karalystės dirbantieji jau suskato grįžti į darbovietes siekdami išvengti itin didelių elektros kainų. Kaip paskaičiavo JK ekspertai, tris kartus per dieną užkaistas elektrinis arbatinis padidins brito elektros sąskaitą 8 svarais, o stacionarus kompiuteris – 35,68 svaro per mėnesį. O kur dar elektrinis šildymas.“

Kainos veja iš namų

Nors Lietuvoje, grįždamas dirbti į biurą, sąskaitų už centrinį savo gyvenamojo būsto šildymą tikriausiai nesumažinsi, nebent turi galimybę jį pareguliuoti, tačiau dirbant iš namų, sudeginama nemažai elektros – kompiuterinei technikai, apšvietimui, pietų pasigaminimui. Kaip parodė CVMarket.lt apklausa, kurioje dalyvavo 1101 Lietuvos dirbantysis, ir šie kaštai tampa svaria priežastimi grįžti į darbą ar bent imti mąstyti apie grįžimą. Klausėme tik tų dirbančiųjų, kurių darbo pobūdis leidžia dirbti iš namų ir kurie pandemijos metu būtent taip ir dirbo.

Kad beprotiškai iššovusios kainos jau privertė uždaryti namų biuro duris, nurodė 10,5 proc. apklaustųjų. Dar 9,9 proc. respondentų pranešė, kad į darbovietės biurą sugrįš jau netrukus, o 23 proc. informavo svarstantys apie grįžimą, tačiau dar neapsisprendę.

Dar 14,6 proc. taipogi iškeitė namus į įmonės biurą, bet dėl priežasčių, nesusijusių su energijos kainomis. Tačiau net 42 proc. apklaustųjų kol kas neišsigando išaugusių darbo iš namų sąnaudų, nes jos, respondentų manymu, mažesnės nei nuotolinio darbo pranašumai.

Laukti ir netikėti rezultatai

Kaip paaiškėjo, didesnės nuotolinio darbo šalininkės yra moterys. Daugiau jų nurodė manančios, kad nuotolinio darbo privalumai viršija išaugusius kaštus, taip pat daugiau moterų nei vyrų nurodė dar dvejojančios, dirbti nuotoliu ar grįžti prie klasikinio darbo modelio. O vyrai dažniau minėjo, kad jau apsisprendė ir dirba įprastose darbo vietose.

„Įdomu, kad apklausa nepatvirtino mūsų išankstinio įsitikinimo, kad jaunesni darbuotojai bus didesni nuotolinio darbo šalininkai. Paaiškėjo, kad ir toliau gerai vertinančių nuotolinio darbo pranašumus turime beveik vienodai abiejose amžiaus grupėse. Taip, trisdešimtmečiai ir jaunesni rečiau nei vyresni minėjo netrukus grįšiantys į darbą ar jau dirbantys ne iš namų, tačiau labai netikėta buvo pamatyti, kad gerokai daugiau jaunimo jau dirba ne iš namų visai ne dėl išaugusių elektros ar šilumos kainų, o dėl kitų priežasčių, tarp kurių, drįsime spėti – bendravimo stoka, silpna komandos dvasia, – reziumuoja CVMarket.lt atstovė, – užtat išaugusios kainos tikrai baugina vyresnius dirbančiuosius – būtent dėl šios priežasties didelė respondentų dalis jau atsisveikino su darbu iš namų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)