Pranešime teigiama, jog šių puodelių naudojimas gali kelti pavojų vartotojų sveikatai dėl švino ir kadmio migracijos.

Visa informacija apie nesaugius puodelius perduota Valstybinei ne maisto produktų inspekcijai prie Ūkio ministerijos, kuri vykdo medžiagų ir gaminių, besiliečiančių su maistu, kontrolę. Šios įstaigos specialistai nedelsiant pradėjo tyrimą.

Pirminiais tyrimo duomenimis, minėti puodeliai išplatinti ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje bei Slovakijoje. Į Lietuvą` šiuos puodelius įvežė A. Sermončio firma „FESA”, (Telšės g. 7-5, Telšiai).

„Keramikos gaminiuose be molio ir silikatų gali būti pridėti ir nedideli organinių medžiagų kiekiai. Šie gaminiai formuojami, glazūruojami, emaliuojami, formos fiksuojamos kaitinant. Kokybiškus keramikos gaminius galima pagaminti tik laikantis visų technologinių reikalavimų, netinkami naudoti įtrūkę ar nuskilę keramikos indai, nes tai didina tikimybę švinui ir kadmiui patekti į maistą”, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Irena Pečiulienė.

Kadmis – labai toksiškas sunkusis metalas, kuris per ilgą laiką gali sukelti kraujodaros sutrikimus, pažeisti inkstus, įtakoti skausmų lydimus pokyčius kauluose ir sąnariuose. Švinas – sunkusis metalas, plačiai paplitęs aplinkoje. Jo galima aptikti dažuose, technologinių procesų atliekose, keramikos dirbiniuose ir kt. Švinas gali pažeisti kraujodaros organus ir nervų sistemą. Organizme susikaupusio švino ir kadmio perteklius gali sukelti akmenligę, kepenų ligas, imuniteto nusilpimą, polinkį onkologiniams susirgimams.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ragina pirkėjus, įsigijusius nurodytos partijos kiniškus keramikinius puodelius (barkodas 5904543072478), grąžinti juos prekybininkams įsigijimo vietose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)