Spyruokles gaminti „Litspringo“ gamykla Plungėje iškilo 2016 m. Prieš keletą metų bendrovė investavo į plėtrą, leidusią gamybos apimtis padidinti dukart. Kartu į viršų šovė ir bendrovės finansiniai rezultatai.

Dar 2020 m. įmonės pajamos siekė 8,5 mln. eurų, o grynasis pelnas – 939 tūkst. eurų. Praėjusiais metais šie rodikliai atitinkamai išaugo iki 21,7 mln. ir 3,8 mln. eurų.

Kartu su plėtra „Litspringas“ išplėtė savo asortimentą ir ėmė gaminti statyboms skirtą armatūrą. Bendrovės pirkimų-pardavimų vadovė Lina Beniušė Delfi sako, kad tai nebuvo iš anksto planuota, tačiau dabar naujasis gaminys padeda kompensuoti sumažėjusius spyruoklių pardavimus. O jie susitraukė taip, kad „Litspringo“ klientai – baldų gamintojai – pastaruoju metu išgyvena sunkmetį.

Visgi pagrindiniu Plungės įmonės produktu išlieka spyruoklės, kurios gaminamos pagal individualų kiekvieno baldininko užsakymą ir nurodytus parametrus – nuo jų vėliau priklauso čiužino minkštumas ir kitos savybės.

Baldininkų problemos – laikinos

Viena „Litspringo“ vadovių neslepia, kad iki karo metalo žaliavą įmonė pirko ir iš Rusijos bei Baltarusijos. Visgi karui prasidėjus bendrovė su žaliavų trūkumu nesusidūrė. L. Beniušė sako, kad visuomet vadovavosi principu nedėti visų kiaušinių į vieną pintinę, todėl pavyko greitai padidinti tiekimą iš kitų šalių.

„Žinoma, žaliavos kainos tuo metu nuolat augo. Dalį šių kaštų pavyko perkelti savo klientams, bet dalį reikėjo amortizuoti patiems. Negalėjai visko perkelti galutiniam vartotojui, nes ir žmonės ėmė taupyti nenumatytiems atvejams, mažino savo išlaidas“, – teigia pašnekovė.

Ji sako, kad lengva nėra ir šiuo metu. Nors žaliavų kainos stabilizavosi, sunkumų patiria baldų gamintojai.

„Anksčiau užsakymai buvo dideli, pavyzdžiui, reikėdavo pagaminti 1000 tam tikro tipo spyruoklių blokų. Šiandien jei ir išlaikome tą pačią gamybos apimtį, tai krentame užsakymų dydžiais. Anksčiau galėdavome turėti penkis skirtingų produktų užsakymus, bet stambius, tai dabar turime penkiolika ir mažesnių. Tai automatiškai reikalauja didesnių laiko sąnaudų“, – dėsto L. Beniušė.

Paklausta, kokią įtaką tai padarė šių metų „Litspringo“ finansiniams rezultatams, pašnekovė šypteli, kad „metai dar nesibaigė“. Visgi ji tiki, kad baldų pramonė netruks atsigauti, o tuomet ir Plungės gamyklai ateis dar geresni laikai.

„Žinoma, kad dabartinė situacija laikina. Rinka visuomet banguoja. Manau, kad jau antrąjį kitų metų ketvirtį viskas turėtų grįžti į tą lygį, koks buvo iki karo Ukrainoje“, – prognozuoja L. Beniušė.

Amerikiečiai kokybei negaili

57 proc. savo produkcijos „Litspringas“ parduoda Europoje, 34 proc. keliauja į Jungtines Valstijas, dar 9 proc. eksportuojama į Didžiąją Britaniją.

L. Beniušė sako, kad norėtų, jog Europos ir JAV skaičiai apsikeistų, kadangi duonos kąsnis anapus Atlanto yra išties skalsesnis, nors jį užsidirbti veikiant nedideliame Žemaitijos mieste nėra paprasta.

„Svarbiausia užsispyrimas. Nuolat ten keliaujame, dalyvaujame parodose, skambiname potencialiems klientams, rengiame įmonės pristatymus, atkakliai siekiame bendrauti. Kartais atrodo, kad daužaisi į sieną, bet vieną dieną tos pastangos ima ir atsiperka“, – kalba „Litspringo“ pirkimų-pardavimų vadovė.

Pasak jos, nors įsitvirtinti JAV rinkoje žymiai sunkiau nei Europoje, įmonė to labai siekia, nes pelnas Amerikoje žymiai didesnis.

„Amerikiečiai tiesiog renkasi „premium“ segmento produktus, perka geriausius daiktus, o tokių kainos leidžia uždirbti gerokai daugiau nei Europoje“, – tikina L. Beniušė.

Ieškodama pelningiausių produktų, bendrovė net pradėjo gaminti veganišką produkcijos liniją. Įmonės atstovė sako, kad tai nišiniai gaminiai, tačiau jų poreikis rinkoje egzistuoja, ir yra žmonių pasirengusių už juos mokėti daugiau nei už įprastus.

„Tempiant vielą yra naudojami lubrikantai. Įprastai jų sudėtyje būna gyvūninės kilmės riebalų rūgščių. Mes lubrikantų gamintojų paklausėme, ar yra galimybių tas rūgštis pakeisti į augalines, ir jie tų galimybių surado.

Dabar čiužinių gamintojams galime parodyti sertifikatus, kad mūsų produkciją jiems tinka gaminant ne tik ekologiškus, bet ir veganiškus čiužinius“, – kokios spyruoklės yra veganiškos, paaiškina L. Beniušė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)