Tokius duomenis skelbia nepriklausoma Didžiosios Britanijos tyrimų agentūra „Resolution Foundation“.

Tyrimą atlikusios bendrovės duomenimis, piliečiai, su kuriais sudaromos prieštaringai vertinamos nulio valandų darbo sutartys, priversti dirbti už 6,6 proc. mažesnį atlyginimą nei tie, kurie dirba įprastomis sąlygomis, rašo BBC.

Mažiausiai pagal nulio darbo valandų sutartis uždirbančiųjų alga nuo neterminuotų sutarčių turėtojų atlygio skiriasi net 9,5 proc.

„Resolution Foundation“ parėmė praeitą mėnesį vyriausybės paskelbtą sprendimą peržiūrėti šiuo metu išpopuliarėjusias įsidarbinimo praktikas.

„Suprantame, kaip svarbu išsiaiškinti atlyginimų skirtumą lemiančias priežastis, nes tik taip galima tikėtis susidoroti su kai kuriais naujų įdarbinimo formų keliamais iššūkiais nesužlugdant sėkmingai veikiančios lanksčios Jungtinės Karalystės darbo rinkos“, – sakoma išplatintame pranešime.

Vyriausioji „Resolution Foundation“ strategijų analitikė Laura Gardiner teigia, kad nulio valandų darbo sutarčių nulemtas mažesnis atlyginimas yra per didelė kaina, kurią neišvengiamai moka įvairių socialinių garantijų ir taip stokojantys darbuotojai.

„Pastaraisiais mėnesiais su nulio valandų darbo sutartimis susijusi problema tapo ypač aktuali, kai paaiškėjo, kad tokios darbo sutartys itin dažnai sudaromos prekybos sporto prekėmis tinkluose „Sports Direct“ ir „JD Sports“, – sako L. Gardiner.

Ji pastebi, kad nerimą kelia gerokai didesnis nei iki šiol nustatyta piktnaudžiavimas nulio valandų darbo sutartimis. Specialistės teigimu, vis daugėja įrodymų, jog tokio tipo sutartys yra tiesiogiai susijusios su darbdavių siekiu mokėti kuo mažesnes algas.

„Naujo pobūdžio darbo santykiai ir toliau populiarėja: vis dažniau pasitaiko nulio valandų, laikino įdarbinimo ar laisvai samdomo darbo sutarčių. Todėl būtina nuodugniai išsiaiškinti, kaip vis labiau įsigalintys įdarbinimo metodai atsiliepia žmonių uždarbiui ir karjeros galimybėms“, – samprotauja L. Gardiner.

„Politikai turi jausti didžiulę atsakomybę svarstydami, kaip sėkmingai įveikti naujų ir neretai nesaugių įdarbinimo formų nulemtus su gyvenimo lygiu susijusius iššūkius, bet nepadaryti žalos šiuo metu efektyviai Didžiosios Britanijos darbo vietų kūrimo politikai“, – sako „Resolution Foundation“ atstovė.

Vadovavimas vyriausybės inicijuotai laisvai samdomu darbu pagrįstos ekonomikos metodų peržiūrai ir jų poveikio darbuotojų teisėms įvertinimui buvo patikėtas Didžiosios Britanijos asociacijos „Royal Society of Arts“ generaliniam direktoriui Mathew Taylorui.

Bus tiriama, kaip technologinė pažanga ir naujieji verslo modeliai skatina trumpalaikio bei atsitiktinio darbo augimą.

DELFI primena, kad vadinamąsias neribotos apimties darbo sutartis buvo sumanyta įdiegti ir Lietuvoje priimant Darbo kodeksą, tačiau vėliau šio sumanymo atsisakyta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)