„2023 m. Lietuva išliko vienu iš didžiausių finansinių technologijų centrų ES pagal išduotų veikti licencijų skaičių. Mes taip pat išlikome dešimtuke mažiausiai rizikingų jurisdikcijų (...) Tuo metu sutelktinio finansavimo („crowdfunding“) licencijų išdavime užėmėme trečią vietą“, – ketvirtadienį konferencijoje „Fintech Day 2024“ teigė A. Klimavičienė.

„Kaip sako mūsų kolegos iš Lietuvos banko, tokio dydžio klientų bazė yra didelis pasiekimas, bet tai ir didelė mums tenkanti atsakomybė“, – pridūrė ji.

Ji paminėjo, kad per 2023 m. „fintech“ bendrovės, daugeliui technologijų įmonių atleidžiant darbuotojus, pasamdė 400 asmenų. Taip pat, anot A. Klimavičienės, vidutinis darbuotojų skaičius sektoriaus bendrovėse išliko 27, kaip ir 2022 m.

„Daugiau nei 90 proc. apklaustų bendrovių taip pat planuoja samdyti daugiau personalo šiais metais“, – paminėjo ji.

Pasak „Investuok Lietuvoje“ projektų vadovės, 43 proc. sektoriaus bendrovių veikiančių Lietuvoje turi būstines kitose šalyse. Daugiausia užsienio bendrovių, jos teigimu yra iš Didžiosios Britanijos – 33, JAV – 13, Estijos – 7 ir Singapūro – 6.

„Visgi, mes pastebime įdomią tendenciją, kad daugėja bendrovių kilmės šalių. Praeitais metais, kartu su bendrove iš Jungtinės Karalystės, kuri jau tapusi tradiciniu šaltiniu, Lietuvoje licencijuotos buvo ir veiklą pradėjo po „fintech“ įmonę iš Naujosios Zelandijos ir Jungtinių Arabų Emyratų“, – paminėjo ji.

„Investuok Lietuvoje“ duomenimis, apie 53 proc. personalo dirbančio sektoriaus bendrovėse ar jų filialuose Lietuvoje buvo iš užsienio pritraukti specialistai.

A. Klimavičienė pristatė, kad 2023 m. daugiausiai „fintech“ bendrovių specializavosi apmokėjimo paslaugų teikime – 33 proc., finansų valdymo programinėje įrangoje – 15 proc. ir kriptovaliutų bei „blockchain“ technologijose – 13 proc. Ji pastebi, kad kriptovaliutų bendrovių kiekis smarkiai šoktelėjo būtent 2023 m.

„Bendrovės, kurios specializuojasi apmokestinimo paslaugose ir finansų valdymo programinėje įrangoje buvo stipriausios sektoriuje ir kartu sudarė pusę rinkos. 2023 m. taip pat pastebėjome smarkų išaugimą bendrovėse, kurios specializuojasi „blockchain“ ir kripto technologijose. Įdomu, kaip ateinantis periodas paveiks šią tendenciją“, – aiškino A. Klimavičienė.

„Investuok Lietuvoje“ projektų vadovė taip pat paminėjo, kad šiuo metu Lietuvos „fintech sektoriuje yra patrauklus dėl draugiškos įstatymų bazė, kvalifikuotų specialistų pasiūlos, geros skaitmeninės infrastruktūros, esamos prieigos prie ES rinkos ir gerą reputaciją turinčios jurisdikcijos.

„Lyginant 2022 m. ir 2023 m. pastebime, kad vis daugiau „fintech“ bendrovių mato teigiamą Lietuvos jurisdikcijos reputaciją kaip svarbų šalies pranašumą“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją