„Važiuojant tranzitu per Vokietijos teritoriją, mus pradėjo stabdyti muitinės pareigūnai. Esu įstatymui paklusnus pilietis, todėl nieko piktą neįtardamas nusekiau paskui juos į laikiną muitinės patikrinimo aikštelę, įrengtą prie autostrados stovėjimo aikštelėje“, – pasakojimą pradėjo jis.

Vladimiras pareigūnams prisipažino, kad turi dešimt blokų cigarečių (100 pakelių arba 2 tūkst. cigarečių).

„Jie pareikalavo jas parodyti. Aš išėmiau maišelį su cigaretėm ir taip pat pirkimo kvitą. Po to jie pareikalavo atidaryti visas automobilio duris ir bagažinę apžiūrai. Aš atidariau ir buvau vėl šokiruotas, nes jie be jokių ceremonijų pradėjo automobilio kratą. Aš paklausiau kas darosi, paprašiau jų prisistatyti ir pasakiau savo vyresniam sūnui ir žmonai pradėti filmuoti šį barbarišką elgesį“, – dėstė vyras.

Vokietijos pareigūnai daugiau nieko Vladimiro automobilyje nerado, bet maišelį su cigaretėmis paėmė.

„Atskaičiavo tris blokus (po pusantro asmeniui), numetė prie mano mašinos ir pasakė, kad tiek aš galiu vežtis“, – sakė Vladimiras.

Gali nustatyti apribojimus

Muitinės departamento komunikacijos skyriaus viršininkė Eglė Cibienė sakė, kad Vladimiro papasakota situacija reali.

„Apskritai keliaujant Europos Sąjungos viduje, perkamų ar vežamų daiktų kiekis neribojamas, jei tie daiktai skirti naudoti asmeniškai, o ne parduoti. Pridėtinės vertės mokesčio ir akcizo mokesčiai yra įskaičiuojami į kainą, ir kitoje ES šalyje jokių mokesčių mokėti nebereikia.

Tačiau akcizinėms prekėms, tokioms kaip tabako gaminiai ir alkoholiniai gėrimai, kiekviena šalis gali nusistatyti skirtingus kiekių apribojimus“, – paaiškino ji.

E. Cibienė sakė, kad Lietuvos muitinė neturi kompetencijos komentuoti, kodėl kitos šalys nusistato vienokius ar kitokius apribojimus.

„Į mus dėl informacijos besikreipiantiems žmonėms mes visada patariame iš anksto prieš kelionę pasidomėti tos šalies, į kurią vykstama, tvarka ir taisyklėmis, kad nebūtų nesklandumų ir nemalonumų“, – sakė ji.

Cigarečių apribojimai Europoje

Pereinamasis laikotarpis

Europos Komisijos (EK) atstovybės Lietuvoje ryšių su žiniasklaida grupės asistentė Aušra Naričiūtė DELFI sakė, kad orientacinius ribinius tabako produktų kiekius, kuriuos vežant preziumuojama, kad prekės skirtos asmeninėms reikmėms, numato speciali direktyva.

Šie kiekiai yra: 800 cigarečių, 400 cigarilių, 200 cigarų, 1 kg tabako.

Tačiau ta pati direktyva numato kai kurioms valstybėms teisę taikyti 300 vienetų ribą cigaretėms, įvežamoms iš valstybių, taikančių mažesnius akcizus.

„Lietuvai iki 2017 metų gruodžio 31 dienos yra taikomas pereinamasis laikotarpis, kurio metu galima taikyti mažesnius akcizo mokesčius tabakui“, – sakė A. Naričiūtė.

Šiuo metu apribojimus taiko Vokietija, Austrija, Airija, Danija, Italija, Prancūzija, Slovėnija, Švedija.

„Vykstantys į šias šalis Lietuvos piliečiai gali vežtis savo reikmėms skirtus 300 vienetų cigarečių“, – sakė EK atstovybės atstovė.

Kiekybiniai cigarečių apribojimai taikomi keleiviams, atvykstantiems iš Lietuvos, Latvijos, Vengrijos, Kroatijos, Rumunijos ir Bulgarijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (294)