22 proc. apklaustų įmonių atsakė, kad pastaruoju metu daugiausiai neplanuotų išlaidų tenka darbuotojams išlaikyti ir kitiems su darbuotojais susijusiems veiksniams. Tarp tokių verslų daugiau – mažmeninės prekybos, statybos, paslaugų, transporto sektorių įmonės.

19 proc. įmonių patiria didesnių išlaidų dėl nestabilios geopolitinės aplinkos ir dėl to sutikusių logistikos grandinių ar poreikio reorganizuoti darbus. Daugiausiai tarp šių verslų – gamybos, didmeninės prekybos, transporto, statybos įmonės.

8 proc. didesnių išlaidų patiria dėl transporto ir logistikos kaštų pokyčių. 6 proc. įmonių skaičiuoja, kad išlaidos išaugo dėl padidėjusių paskolų įmokų. Dažniau tai – mažmeninės prekybos sektorius.
Ketvirtadalis apklaustų verslų atsakė šiuo metu neplanuotų išlaidų nepatiriantys.

Daugiausiai (37 proc.) įmonių dalijosi, kad pastaruoju metu padidėjusios išlaidos siekia nuo 1 iki 5 tūkst. eurų. 25 proc. patiria 10 ir daugiau tūkst. eurų išaugusias išlaidas, dar 21 proc. – 5–10 tūkst., likusi dalis – iki 1 tūkst. eurų. Daugiausiai įmonių, patiriančių šias skirtingo dydžio išaugusias išlaidas, veikia statybos, transporto, mažmeninės ir didmeninės prekybos sektoriuose.

Beveik pusė įmonių, atsakiusių, kad šiuo metu patiria išaugusias išlaidas, sako, kad turi pinigų šioms išlaidoms padengti tik iš dalies, 31 proc. turi pilną sumą. Visos jos įvardijo, kad padidėjusios išlaidos siekia 5–10 tūkst. eurų.

20 proc. apklaustųjų pinigų neturi, dažniausiai tai – 1–5 ir virš 10 tūkst. eurų padidėjusias išlaidas skaičiuojantys verslai.

Daugiausiai, 39 proc., apklaustų įmonių papildomo finansavimo šiuo metu kreiptųsi į alternatyvų finansuotoją. Dažniausiai tokios įmonės įvardijo, kad jų neplanuotos išlaidos siekia 5–10 tūkst. eurų. 20 proc. verslų – į banką, tarp jų dažniau tos, kurios patiria virš 10 tūkst. eurų neplanuotų išlaidų.
19 proc. ketina padidėjusias išlaidas padengti iš turimų santaupų (tarp jų dažniau tos, kurios patiria mažesnes išlaidas – iki 1 tūkst. ar 1–5 tūkst. eurų). 11 proc. kreiptųsi į šeimos narius ar artimuosius, dar 7 proc. vadovų, kaip fiziniai asmenys, imtų vartojimo paskolą.

Paklaustos apie ateities plėtros planus, 52 proc. įmonių atsakė, kad atidės juos metams-dvejiems, dažniau tai – statybos, mažmeninės prekybos ir transporto įmonės. 27 proc. ketina plėtrą įgyvendinti dar šiemet, dažniau tarp jų – statybos, didmeninės prekybos, paslaugų verslai.

12 proc. plėtros planų visai neturi, o 9 proc. kol kas atideda ilgesniam nenumatytam laikui.

Alternatyvaus finansuotojo „Finbee Verslui“ inicijuotoje Lietuvos smulkaus ir vidutinio verslo įmonių interneto apklausoje, vykusioje 2023 m. spalio 19–24 dienomis, dalyvavo 317 įmonių, veikiančių statybos, mažmeninės, didmeninės prekybos, transporto, maitinimo ir kitų paslaugų sektoriuose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją