Paprašė ištaisyti klaidą

Įmonės vadovas Airidas Jankus pasakojo, kad įmonė užsiima organizuojamais stand up renginiais, o iš Valstybinės kalbos inspekcijos laiško jie sulaukę maždaug prieš savaitę.

„Sulaukėme laiško, kad mūsų pavadinime antras žodis negali prasidėti didžiąja raide, nes tokios yra taisyklės“, – sakė jis.

Valstybinės kalbos inspekcijos siųstame nutarime buvo aiškinama, kad įmonės Juridinių asmenų registre įregistruotas pavadinimas „Nejuokinga Komedija“ pažeidžia Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) nutarimo 8 ir 9,5 punktus, kad simboliniai pavadinimai neteiktini su rašybos klaidomis.

„Taisyklingas pavadinimas „Nejuokinga komedija“, – buvo rašoma dokumente.

Vyras tikino, kad per artimiausias 20 dienų įmonės pavadinimą prašoma pakeisti, tačiau jis to daryti nesiruošiantis.

„Aš pavadinimo nekeisiu. Žinau 101 būdą, kaip tą pavadinimą apginti.

Dar kai galvojome pavadinimą, atmetėme daug variantų, nes žinojome, kad bus prisikabinta, tai labai mus apribojo.

Kas dabar bus jei nekeisime, neaišku, lauksime“, – sakė jis.

Paaiškino situaciją

Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas Audrius Valotka aiškino, kad tiek inspekcija, tiek minėta įmonė šiandien yra toje pačioje barikadų pusėje, o kitoje, kaip teigė, yra Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIMIN).

„EIMIN yra sukūrusi spąstus pradedantiems Lietuvos verslininkams. Anksčiau registruojant naują pavadinimą būdavo reikalinga jo ekspertizė. Tai reiškia, kad kai žmogus dokumentus paduodavo registrui, ji pavadinimą siųsdavo kalbos komisijai ir ji jį, jei reikia, pataisydavo.

Bet EIMIN 2018 metais nusprendė, kad ši ekspertizė yra kliūtis pradedančiam verslui. Jie labai prieštaraujant Teisingumo ministerijai, Registrų centui, kalbos komisijos inspekcijai, per Vyriausybę prastūmė, kad tokios ekspertizės nereikia, o visa atsakomybė turi likti įmonės savininkui.

Ir kas pasidarė? Negaliu sakyti, kad tų klaidų pasipylė, bet kiekvieną savaitę bent kelios tokios klaidos, kaip šiuo atveju, lieka“, – aiškino jis.

Pasak A. Valotkos, tokia tvarka galioja jau metus laiko, tačiau Valstybinė kalbos inspekcija pirmuosius metus, kaip teigė, naudojasi teisės aktų leidžiama galimybe įmones apie pažeidimus tik informuoti.

„Siuntėme informacinius raštus ir įmones tik informavome, kad klaidos būtų pataisytos, nes teisės aktai reikalauja, kad pavadinimai būtų taisyklingi“, – teigė jis ir pridūrė, kad nors EIMIN supratęs padaręs klaidą, tvarka iki šiol negrąžinta į buvusią anksčiau.

A.Valotka tikino, kad teoriškai įmonės už tokius pažeidimus galėtų būti baudžiamos, tačiau to daryti nesiruošiama.

<...> mes nebausime, laikomės pozicijos, kad kaltos institucijos, tiksliau – EIMIIN “, – pridūrė jis.

Kitą savaitę šis klausimas bus svarstomas Seimo Ekonomikos komitete.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (189)