2023 m. balandį Konkurencijos taryba atliko patikrinimą vienos didžiausių gėrimų gamintojų Lietuvoje patalpose. Tuo metu, kai institucijos pareigūnas tikrino „Švyturio-Utenos alaus“ darbuotojo telefone per programėlę „Messenger“ rastą susirašinėjimą su kitos įtariamos įmonės atstovu dėl produkcijos kainų ir darė šio susirašinėjimo kopijas, gėrimų gamintojos darbuotojas, prisijungęs prie savo „Facebook“ paskyros per kitą prietaisą, tikrinamą informaciją ištrynė.

Pareigūnai įpareigojo darbuotoją atsisiųsti jo paskyros „Facebook“ duomenų kopiją, tačiau ši nebuvo pateikta.

Konkurencijos tarybai dėl „Švyturio-Utenos alaus“ kliudymo veiksmų pradėjus tyrimą, bendrovė nuo pat jo pradžios bendradarbiavo su institucijos ekspertais, teikė detalius papildomus paaiškinimus. Be to, gėrimų gamintoja pripažino Konkurencijos tarybos nustatytą Konkurencijos įstatymo pažeidimą ir sutiko su skiriama bauda. Kadangi tai leido efektyviau užbaigti tyrimą dėl kliudymo veiksmų, institucija, atsižvelgusi į lengvinančias aplinkybes, skiriamą finansinę sankciją sumažino beveik 200 tūkst. Eur – iki 810 790 Eur.

Konkurencijos tarybos pirmininkė Jolanta Ivanauskienė pabrėžė, kad institucija visada skatina įtariamus pažeidėjus bendradarbiauti tyrimo metu, už ką taiko atsakomybę lengvinančias aplinkybes.

Vis dėlto, anot jos, Konkurencijos taryba ir ateityje griežtai bei principingai vertins panašaus pobūdžio įmonių veiksmus, kuriais siekiama sutrukdyti surinkti tyrimui reikšmingos informacijos. Būtent patikrinimų metu institucijos pareigūnai siekia surinkti bendrovių turimus popierinius ir elektroninius dokumentus, o ypač – viešai neskleidžiamą informaciją, galinčią tapti vienais svarbiausių įrodymų atliekamuose tyrimuose dėl įtariamų konkurencijos teisės pažeidimų.

„Įmonių veiksmai, kuriais Konkurencijos tarybai trukdoma surinkti tyrimui reikalingus duomenis, kaip šiuo konkrečiu atveju – naikinant informaciją, patys savaime yra pavojingas procedūrinis pažeidimas, nes gali sutrukdyti išaiškinti Konkurencijos įstatymo pažeidimą, darantį žalą vartotojams“, – sakė J. Ivanauskienė.

Nutarimas per mėnesį nuo jo įteikimo arba paskelbimo Konkurencijos tarybos interneto svetainėje dienos gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Baudos dydis nustebino, svarsto ją ginčyti

„Švyturys-Utenos alus“ Eltai pateiktame komentare sako, kad sumokės Konkurencijos tarybos paskirtą baudą, nes pripažįsta, jog toks faktas įvyko.

„Tokį mūsų sprendimą lėmė viduje atliktas tyrimas, kurio metu nustatėme ir vėliau oficialiai pripažinome Konkurencijos tarybai, jog mūsų darbuotojas patikrinimo metu pažeidė teisės aktus, bei vidinių politikų reikalavimus ir ištrynė informaciją, kurią turėjo pateikti tyrėjams. Norime pabrėžti, jog tokį elgesį lėmė ne įmonės veikloje taikomos praktikos, o vienkartinis ir netinkamas darbuotojo sprendimas.

Tačiau esame nustebę dėl baudos dydžio – ir per nustatytą laiką spręsime, ar ją ginčyti teisme. Nes nuo pat tyrimo pradžios pilnai bendradarbiavome su Konkurencijos tarybos tyrėjais, pateikėme jiems visą reikalaujamą informaciją aiškinantis dingusios informacijos aplinkybes, tai padėjo operatyviai nustatyti pažeidimą. Bendradarbiavome su Konkurencijos taryba ir pagal išgales stengėmės padėti atstatyti ištrintus duomenis, tačiau tai nepavyko padaryti. Šis atvejis taps pamoka visai mūsų bendruomenei ir paskata elgtis dar atsakingiau ir atidžiau vertinti savo veiksmus, priimamus sprendimus“, – nurodoma jame.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)