„Tai, iš tikrųjų, būtų naudinga, nes, pavyzdžiui, gali būti darbuotojas, kuris tik įsidarbino į darbą ir jis teisę į atostogas įgyja tik po pusmečio darbo. Jam yra nedrąsu paprašyti atostogų, o atostogų norisi, vasara atėjo.

Tai mes pirmą tokį įdomų savaitgalį turime liepos mėnesį. Liepos 6 turime karaliaus Mindaugo dieną, tai vadinasi, jeigu liepos 7 dieną tas žmogus pasiimtų vieną laisvą dieną, jis jau įgytų keturių dienų laisvą, tokį prailgintą savaitgalį, nes būtų ketvirtadienis, penktadienis, šeštadienis, sekmadienis“, – pasakoja D. Čibirienė.

Šią vasarą mes turime net tris tokias dienas. Jau birželio mėnesį laukia Joninių šventė. Deja, šio savaitgalio prasiilginti nepavyks.

„Su birželiu – jį galime jau pamiršti, nes tai yra šeštadienis, o šeštadienis yra šeštadienis“, – teigia D. Čibirienė.

Daiva Čibirienė

Dar viena šventė – rugpjūtį.

„Laukia Žolinė 15 dieną, kuri yra antradienį. Vadinasi galime pasigriebti pirmadienį, 14 dieną, pasiimti vieną atostogų dieną ir turėti tokias keturias sujungtas atostogų dienas, nuo 12 iki 15 dienos“, – aiškina moteris.

„Čia yra viena diena, ją darbdavys taip gana lengvai išleidžia, net be didelio termino įspėjimo. Viena diena – niekas nesugrius“, – teigia D. Čibirienė.

Anot pašnekovės, tiems, kurie turi tokią galimybę – ja pasinaudoti verta. Visa tai yra teisėta ir teisinga.

O kaip tai finansiškai pasijus mūsų pinginėje? Už atostogas mes gauname atostoginius. Ar ta viena atostogų dieną yra naudinga, ar nuostolinga?

„Atostoginiai pas mus skaičiuojasi iš trijų mėnesių, prieš tai buvusių mėnesių vidurkio. Jeigu tas vidurkis gaunasi mažesnis negu, kad dabartinė to mėnesio darbo diena, pavyzdžiui, liepoje yra tik 20 darbo dienų, nors lyg tai ir ilgas mėnuo, bet taip susiklostė, kad turime 20 darbo dienų, o vidurkį skaičiuotume iš birželio, gegužės ir balandžio, kai jų bendras darbo dienų skaičius yra 63 dienos. Jau mes gausime vidurkį pamažintą, jeigu žmogaus alga visada buvo vienoda“, – aiškina D. Čibirienė.

Anot jos, tai reiškia, kad ta viena diena būtų apmokėta mažesniu įkainiu. Jeigu mes eitume ilgesnių, o ne vienos dienos atostogų – naudos būtų daugiau.

„Reikia vertinti viską. Galbūt tu gavai premiją balandžio mėnesį ir galbūt tau labai faina atostogauti liepos mėnesį, nes vidurkis pas tave didelis bus“, – aiškina pašnekovė.

Vasaros atostogos baigsis, tačiau vėliau ateina kiti mėnesiai, kuriuose šventinių dienų, kurias galime jungti su savaitgaliais, taip pat yra. Kuris mėnesis tokiomis dienomis yra gausiausias?

„Gausiausias, tradiciškai, gruodis, nes mes turime 25 ir 26 dienas, Kūčių ir Kalėdų dienas. Prasideda pas mus šventės pirmadienį ir baigiasi antradienį, vadinasi trečiadienis, ketvirtadienis, penktadienis yra trys dienos, darbo dienos. Bet kas dirba nuo 27 iki 29 gruodžio? Tai, iš tikrųjų, čia jau gana paprasta tas atostogas pasiimti ir kas gaunasi: pasiėmęs tris dienas, 27-29 atostogauti, tu, faktiškai, jau gali poilsiauti nuo gruodžio 23 iki gruodžio 31 – visas devynias dienas“, – teigia D. Čibirienė.

Visas pokalbis per LNK: