Praėjusiais metais Seimas priėmė sprendimą apmokestinti lengvus vienkartinius plastikinius maišelius visose mažmeninės prekybos vietose. Viliamasi, kad taip bus mažinamas tokių maišelių naudojimas, kuris yra intensyviausias Europoje. Panašūs ribojimai, kuriais siekiama spręsti opią aplinkos taršos problemą, galioja įvairiose Europos Sąjungos šalyse.

„Didėjantis plastiko vartojimas tampa vis globalesne ir skaudesne problema, tačiau suprantame, kad naujasis mokestis yra didelis pokytis pirkėjams. Todėl pasistengsime, kad jiems dėl to kiltų kuo mažiau nepatogumų.

Atsiskaityti už juos bus lengva tiek savitarnos, tiek įprastose kasose, o kartu siūlysime ir naudotis daugkartinio naudojimo krepšeliais. Jau kurį laiką esame atsisakę plastikinių maišelių konditerijos ir kepinių skyriuose, ir pirkėjai šį pokytį įvertino palankiai – švaresnė ateitis yra mūsų visų rūpestis“, – teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Liepos 1 dieną įsigaliojantis teisės aktas nurodo, kad pardavėjai pirkėjams nebegali suteikti itin lengvų plastikinių maišelių nemokamai. Prekybos tinklo „Iki“ parduotuvėse vienas jų kainuos 1 centą: savitarnos kasoje pats pirkėjas nurodys, kiek šių maišelių pasiėmė parduotuvėje, o paprastoje kasoje tą padarys kasininkas.

Svarbu pažymėti, kad dėl higienos reikalavimų lengvi plastikiniai maišeliai ir toliau bus nemokami mėsos bei žuvies produktams.

„Nuosekliai siekiame mažinti plastiko naudojimą ir ugdyti visuomenės sąmoningumą tvaraus vartojimo srityje. Todėl jau ne kartą esame ėmęsi tvarių iniciatyvų, susijusių su maišeliais: dar prieš dvejus metus mažojo „IKI Express“ formato parduotuvėse pradėjome prekiauti tik popieriniais pirkinių maišeliais, į tokius dedame ir pirkinius, įsigytus mūsų elektroninėje parduotuvėje.

Kiekvienoje didesnėje parduotuvėje pirkėjai gali įsigyti popierinių, tekstilinių daugkartinio naudojimo maišelių arba atsinešti jau turimą daugkartinį maišelį. Pirkėjams siūlomi ir daugkartiniai maišeliai vaisiams bei daržovėms, o konditerijos ir kepinių skyriuose – popieriniai maišeliai gaminiams be pakuočių įsidėti“, – sako V. Budrienė.

Vienkartinį plastikinį maišelį 1 ct nusprendė apmokestinti ir prekybos tinklai „Maxima“ bei „Lidl“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją