100 mln. JAV dolerių į startuolį iš Lietuvos investavo „Highland Europe“, „Energize“ ir „Elephant“ investiciniai fondai. Kaip teigiama, investiciniai fondai investavo į „PVcase“ dėl jų ilgalaikio siekio apjungti visus saulės elektrinių projektavimo ir operacijų proceso žingsnius vienoje platformoje. Apie naujus planus „Delfi“ kalbėjosi su įmonės įkūrėju ir vadovu Deividu Trainavičiumi.

– Deividai, tiems, kurie apie jūsų įmonę dar nieko negirdėjo. Kuo tiksliai užsiimate?

– Mano kelias saulės energetikoje buvo ilgas. Jis prasidėjo 2009-aisiais Londone. Ten dirbau saulės energetikos kompanijoje.

Vėliau Vokietijoje, Bremene, atidariau savo konsultacinę bendrovę. Joje fokusavomės į saulės energijos projektus, kurie bus statomi Europoje. Komanda išaugo ir taip gyvenome iki 2018-ųjų, o vėliau gavome investiciją, kuri siekė 500 tūkst. Eur.

Po kurio laiko atskyrėme įmones (konsultacinę ir „PVcase-red.), nes sukūrę programinę įrangą supratome, kad tokios programinės įrangos rinkoje nėra. Klientai pradėjo klausti, ar gali ją įsigyti.

Dabar neseniai atšventėme 5 metų gimtadienį, o su JAV kompanija („Anderson Optimization“- red.), kurią įsigijome birželį, iš viso turime apie 200 darbuotojų.

– Anksčiau esate minėjęs, kad pasaulyje nelabai turite konkurentų. Ar kažkas pasikeitė?

– Išliekame lyderiai ir dar sustiprėjome. Turime dar didesnę rinkos dalį. Dabar dirbame su saulės energetikos kompanijomis iš 75 šalių.

Šiuo metu panašią programinę įrangą siūlo keletas įmonių pasaulyje, tačiau jos yra dešimtimis kartų mažesnės.

Ką supratau per šiuos metus, tai kai tu kuri inovatyviausią produktą ir tampi rinkos lyderiu, tave klientai rinktis nori dar labiau. Mes, pasaulio mastu, jau esame tokia įmonė.

– 2021 m rudenį skelbėte pritraukę 23 mln. JAV dol. investiciją. Kaip sekėsi su išsikeltais tikslais ir kokie bendrai buvo pastarieji metai? Turėjome pandemiją, karą, energetikos kainų šoką.

– Kad ir kaip atrodytų, jog nutiko blogiausi pasauliui scenarijai, mums tai atėjo į naudą, nes daugiau žmonių pradėjo žiūrėti į energetinę nepriklausomybę, suaktyvino rinką.

Mums pastarieji metai buvo dar spartesni ir dar geresni. Labai pasikeitė tech sektorius, įvyko daug atleidimų, tačiau mums dėl to verslas klostėsi tik lengviau, nes samdėme daug žmonių.

Anksčiau augome keturgubai, bet tai daryti buvo lengviau, kai esi ne toks didelis. Dabar mūsų tikslas – kasmet augti dvigubai.

– Saulės elektrinės tapo labai geidžiama preke, tikriausiai, kaip ir programinė įtranga tam. Ar pajutote užsakymų šuolį?

– Išoriniai faktoriai mums padėjo labai, tačiau labai pasijautė, kad augti negalėjo ir mūsų klientai.

Jiems trūksta talentų, darbuotojų, projektų skaičius kasmet didėja kartais, o kad juos galėtum įgyvendinti ir greičiau padaryti, tau reikia programinės įrangos, kuri daug darbų automatizuoja. Mums augimas dėl to ir buvo greitas, nes jiems suteikėme tą programinę įrangą.

Iš kairės: Deividas Trainavičius, Adomas Pažarauskas, Toma Dilė ir Douglas Geist.

– Tačiau iš kitos pusės, kadangi dirbate b2b, tikriausiai labai jaučiate verslo, nuotaikas: kada jie taupo ir ruošiasi krizei, o kada sau leidžia daugiau, investuoja. Pastarasis metas ekonomikoje nebuvo labai lengvas. Kokia šiandien yra situacija? Gal įmonės į energetiką investuoja paskutinius pinigus?

– Nors logiškai galvojant, taip galėtų būti, realybė – atvirkščia.

Pinigų kiekis, einantis į atsinaujinančią energetiką, dabar yra pats didžiausias nei kažkur kitur. Visi supranta, kad galimybių yra labai daug ir visi bando jomis pasinaudoti. Tai – populiariausia vieta, kur visos įmonės dabar nori arba jaučia spaudimą tai daryti. Jas spaudžia valdžia, vadovai, visuomenė. Anksčiau tai būdavo nice to have, o dabar yra must have.

– Visai šviežia naujiena, kad jūsų valdoma įmonė pritraukė 100 mln. JAV dol. investiciją. Ar tiesa, kad ši investicija yra antra didžiausia Lietuvos startuolių sektoriaus istorijoje po „Vinted“ sėkmės?

– Lietuvoje nėra daug tokių investicijų, tad kiek tikrinau, taip. Esame po „Vinted“, dar 100 mln. buvo pritraukusi „Nord Security“ įmonė.

– Kas šie investuotojai? Kaip pavyko juos prisitraukti?

– Vieni yra iš JAV, kiti – Europos („Energize“, „Highland Europe“, „Elephant“ – red.). Jie yra vieni didžiausių investuotojų pasaulyje.

TOP investuotojai visada ieško įmonių, kurios turi didelį potencialą, kurios labai auga, turi stiprią vadovų komandą, kuri gali įvykdyti, ką prognozavo ir veiklą vykdo pelningai. Mes atitikome visus kriterijus. Turėjome labai didelį susidomėjimą ir galėjome patys rinktis investuotojus, kurie mums labiausiai patinka. <…>

Planuose – apjungti visus saulės elektrinių projektavimo ir operacijų proceso žingsnius vienoje platformoje. Taip pat planuojame tam samdyti daugiau žmonių, kad sukurtume daugiau produktų, didintume departamentus skirtingose šalyse.

– Ar esate numatę, kiek darbuotojų tam reikės?

– Manau, kad palaikysime dvigubo augimo per metus tendenciją, tad tikiuosi, kad 2024 m. gale turėsime 400-500 darbuotojų.

Lietuvoje ieškosime apie 100 darbuotojų.

– Esate ambicingai sakęs, kad planas jūsų – tapti dar vienu vienaragiu ir buvote nusimatęs terminą – 2023-2026 m. Ar ši investicija, didelis žingsnis link to? Ar daug trūksta iki vienaragio?

– Tikslus, kuriuos esame nusistatę, jais tikslingai einame, kad vienaragio statusą pasiektume 2026-aisiais, bet jei rinka ir toliau taip augs, manau, kad tai galima padaryti dar greičiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją