Susiklostė tinkamos sąlygos

Metų pradžioje didinti baldų kainas „Ikea“ buvo priversta dėl brangusių medžiagų. Dabar situacija – priešinga. Skandinaviškus baldus pagaminti kainuoja vis pigiau.

„Mažėjant transportavimo kainoms, mažėjant žaliavų kainoms, optimizuojant gamybą ir mūsų pačių tiekėjams – atsiranda sąlygos mažinti kainą ir pirkėjams“, – teigė „Ikea“ korporatyvinių paslaugų vadovė Renata Dantė.

Kalėdiniai papuošimai, "IKEA" nuotr.

„Ikea“ pardavimai per metus padidėjo 48 milijardais eurų, bet ne dėl daugiau parduotų baldų, o dėl padidėjusių jų kainų. Dabar kompanija paskelbė visame pasaulyje, įskaitant ir Lietuvą, mažinanti vidutinę baldų kainą, o tai esą iššaukė ne tik pinganti gamyba, bet ir noras pagyvinti prekybą.

„Matome, kad žmonių pirkimas – jis yra apgalvotas. Tai reiškia, kad tai, ką jie įsideda į krepšelį – jie tikrai yra apgalvoję, jie žino, ko reikia, ir tai, ką perka, iš tikrųjų, lemia egzistuojantis poreikis“, – teigė R. Dantė.

IKEA atidarė planavimo ir prekių užsakymo vietą Šiauliuose

Tą patvirtina ir pačių vartotojų mintys.

„Tikrai nėra, kad pirkčiau beleką, ko man tik užsinori. Apsvarstau, ar aš tą daiktą panaudosiu“, – dalijosi vyras.

„Perkame tą, ką reikia“, – teigė moteris.

Tai atsilieps ir kitiems mažmenininkams

Nuo rugpjūčio pigo šviestuvai, vežimėliai, veidrodžiai, užuolaidos, foteliai. Nuolaidos žadamos ir ateityje, bet patys pirkėjai ragina ilgai nelaukti.

„Kol kas – mažos nuolaidos. Sakyčiau, kad reikėtų truputį padėti žmonėms. Pagal mūsų pajamas ir, ypač, senjorams čia tikrai yra per brangu. Mes neseniai buvome Baltarusijoje, Gardine, tai, žinokite, žymiai pigiau“, – teigė moteris.

Ekonomistas sako, kad tai, jog kainas muša viena didžiausių pasaulyje baldų bendrovių – gera žinia žmonėms, esą baldai pigs ir kitose parduotuvėse.

„Tai yra vienas didesnių žaidėjų baldų rinkoje ir tai darys įtaką kitiems mažmenininkams“, – teigė „SEB“ banko ekonomistas Tadas Povilauskas.

Tadas Povilauskas

Tiesa, baldų gamintojai išgyvena ne pačius geriausius laikus. Sumenkusius pardavimus jaučia ir jie, tad naujai gaminama furnitūra – pinga.

„Dėl ko jie mažina? Dėl to, kad nori padidinti pardavimus, tai, automatiškai, mes irgi, nes, norint būti konkurencingu, turi siūlyti mažiausias kainas“, – teigė UAB „Freda“ direktorius Rimas Varanauskas.

Tiesa, visi baldai „Ikea“ pigo nevienodai.

„Priklausomai nuo to, kaip keitėsi žaliavų kainos, kaip keitėsi gamybos kainos – atitinkamai mažėjo. Tai galėjo būti ir kelios dešimtys eurų, galėjo būti ir mažesnis pokytis“, – teigė „Ikea“ atstovė.

Baldų gamyba

Detales palieka paslaptyje

Ekonomistas sako, kad brangiausi baldai buvo prieš 2 metus, o dabar Lietuva, pagal baldų kainų augimą, neišsiskiria iš kitų šalių.

„Dabar baldų kainų ta metinė infliacija Lietuvoje yra 6 procentai. Tas kainų augimas – jis jau nebeišsiskiria Europos Sąjungoje. Mes netgi esame turbūt jau arčiau kainų augimo vidurkio visoje Europos Sąjungoje ir kainų augimas yra sulėtėjęs“, – teigė T. Povilauskas.

Kiek baldai dar pigs – gamybininkai palieka paslaptyje.

„Niekas nežino šito dalyko. Kad turėtų kažkiek dar pigti – tai tikrai turėtų“, – teigė UAB „Freda“ direktorius.

Rimas Varanauskas jaunesnysis

T. Povilausko manymu, rimtų nuolaidų baldams bus, jei ir toliau žmonės taip stipriai taupys nebūtiniems pirkiniams, bet į priešpandeminį lygį – kainos negrįš.

„Sakyti, kad kainos grįš į ten, kur buvo prieš pandemiją – ne“, – teigė jis.

Visą reportažą rasite LNK portale: