Ikiteisminį tyrimą organizuoja Kauno apygardos prokuratūra, tyrimą atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno apygardos valdybos pareigūnai.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas įtariant, kad bendrovė savo internetiniame puslapyje galimai vykdo nuotolinę prekybą elektroninėmis cigaretėmis ir šioms cigaretėms reikalingu skysčiu, nors tai daryti draudžia Lietuvos teisės aktai.

Turimais duomenimis, ankstesnis tos pačios bendrovės internetinis puslapis, per kurį vykdyta draudžiama nuotolinė prekyba elektroninėmis cigaretėmis ir skysčiu, teismo sprendimu jau buvo blokuotas, tačiau bendrovė sukūrė kitą interneto puslapį ir toliau vykdė neleistiną prekybą.

Bendrovę valdę asmenys, įtariama, per 2021–2023 metus, apeidami draudimą internetu prekiauti akcizais apmokestintomis prekėmis – elektroninėmis cigaretėmis ir joms skirtu skysčiu, ir siekdami nuslėpti tokią veiklą, įmonės finansinėje apskaitoje nurodė, kad tariamai elektronines cigaretes ir skystį pardavė Europos Sąjungoje registruotai bendrovei. Šių galimai fiktyvių sandorių pagrindu asmenys, įtariama, neteisėtai įgijo teisę į daugiau nei 800 tūkst. eurų akcizo mokesčio susigrąžinimą. Dėl šių galimai fiktyvių sandorių taip pat galėjo būti neteisingai pritaikytas 0 proc. PVM tarifas ir į valstybės biudžetą nesumokėta per 800 tūkst. eurų PVM.

Siekdami surinkti kuo daugiau tyrimui reikšmingų duomenų, FNTT pareigūnai Kauno mieste ir rajone atliko kratas įtariamųjų gyvenamosiose patalpose, automobiliuose, laive. Per kratas vieno iš įtariamųjų namuose aptikta įspūdinga grynųjų pinigų suma – daugiau nei 900 tūkst. eurų.

Ikiteisminis tyrimas, kuriam vadovauja Kauno apygardos prokuratūros 3-iojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Vingaudas Rinkevičius, tęsiamas.

Už sukčiaujant įgytą labai didelės vertės svetimą turtą ar turtinę teisę, taip pat už neteisėtą disponavimą akcizais apmokestinamomis prekėmis, kurių vertė viršija 900 MGL, Baudžiamajame kodekse numatyta griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją