Ukrainos nacionalinė korupcijos prevencijos agentūra (NACP) lapkričio viduryje pranešė, kad į tarptautinių karo rėmėjų sąrašą įtraukė Danijos bendrovę „Rockwool“, kadangi jos gaminiai buvo naudojami statant ir remontuojant Rusijos karinio jūrų laivyno laivus.

Negana to, „Rockwool“ iki šiol Rusijoje nėra uždariusi keturių gamyklų. Jos produkciją gamina vidaus rinkai, o vien per praėjusius metus į šalies agresorės biudžetą sumokėjo apie 17,7 mln. eurų mokesčių.

Išsiuntė oficialų raštą

Visa tai sukėlė klausimų ir kai kuriems „Rockwool“ gaminiais prekiaujantiems Lietuvos verslininkams. Pavyzdžiui, vienos didžiausių statybinėmis ir apdailos medžiagomis prekiaujančių įmonių „Lemora“ vadovas Žydrūnas Klivečka Delfi pasakoja, kad išgirdęs naujieną „Rockwool“ įtraukimą į tarptautinį karo rėmėjų sąrašą, iškart kreipėsi į danų atstovus, prašydamas paaiškinimų.

„Rusijoje pagaminta produkcija mes, žinoma, neprekiaujame. Ją perkame iš „Rockwool“ gamyklos Lenkijoje. Tad išsiuntėme į tą gamyklą oficialų raštą ir paprašėme pateikti savo poziciją. Ką skaitome žiniasklaidoje, yra viena, bet tegu jie patys pasiaiškina“, – dėsto Ž. Klivečka.

Atsakymo „Lemora“ kol kas nesulaukė, nuo to, koks jis bus, priklausys, ar bus svarstoma atsisakyti prekybos „Rockwool“ produkcija.

Tuo metu nuo 1997 m. oficialaus „Rockwool“ produkcijos platintojo statusą turinčios bendrovės „Aldaga“ vadovas Arūnas Dvareckas Delfi teigia, kad tam tikrų moralinių dvejonių dėl „Rockwool“ veiklos kyla, tačiau pažymi, kad verslus Rusijoje ir Europoje danai yra atskyrę. „Aldaga“ produkciją taip pat įsigyja iš gamyklos Lenkijoje.

„Na, taip, Rusijoje yra kelios „Rockwool“ gamyklos, bet nuo karo pradžios jos pasidarė nepriklausomos nuo įmonės Danijoje ir veikia savarankiškai. O mes tai iš lenkų gyvename, iš rusų niekada produkcijos negaudavome“, – kalba A. Dvareckas.

Didžiųjų prekybininkų „Depo“ bei „Moki vežiDelfi taip pat klausė, ar jie neketina atsisakyti prekybos „Rockwool“ produkcija, bet šie į klausimus neatsakė.

Kaltę verčia platintojams

Tuo metu Danijos kapitalo įmonių grupei priklausanti Lietuvos UAB „Rockwool“ danų bendrovės įtraukimo į karo rėmėjų sąrašą nekomentuoja ir teigia, kad veikia tik savo atsakomybių ribose Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

„Rockwool“ gamykla

„Visi mūsų asortimento gaminiai parduodami Baltijos šalyse yra gaminami ir tiekiami iš Europos Sąjungos šalių (tokių kaip Lenkija, Čekijos Respublika ar Danija) ir įmonė neturi jokių prekybos ar kitų ryšių su sankcionuotomis šalimis“, – Delfi nurodo bendrovė.

Ji atkreipia dėmesį, kad ir pati Ukrainos nacionalinė korupcijos prevencijos agentūra teisingai pažymėjo, kad „Rockwool“ juridiniai vienetai Rusijoje tiesiogiai netiekė jokių izoliacinių medžiagų Rusijos kariniam laivynui, o dar prieš prasidedant karui „Rockwool“ gaminius Rusijoje pardavinėjo platintojas.

NACP duomenimis, „Rockwool“ gaminiai buvo naudojami statant ir remontuojant Rusijos karinio jūrų laivyno laivus – Juodosios jūros laivyno Sevastopolyje, Baltijos laivyno, Šiaurės laivyno Murmanske ir Ramiojo vandenyno laivyno laivų remontui. Informacija apie tokias sutartis pateikiama nuo 2014 iki 2021 metų.

Per metus nuo Krymo aneksijos „Rockwool“ tiekė izoliacines medžiagas mažiausiai 31 Rusijos karinio jūrų laivyno laivui ir povandeniniam laivui, įskaitant kreiserius, eskadrinius minininkus, branduolinius povandeninius laivus, fregatas, puolamuosius laivus amfibijas, minų tralerius ir žvalgybos laivus.

Nustatyta, kad tarp „Rockwool“ distributorių ir Rusijos gynybos ministerijos buvo sudarytos mažiausiai 52 sutartys, kurių vertė viršijo 329 mln. rublių (44 mln. eurų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)