Policija dar atlieka skaičiavimus, kiek kainavo ketvirtadienio vakaro operacija.

Penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis vengė aiškių atsakymų į kai kuriuos klausimus. Ministras neatskleidė detalių, kaip sulaikytasis Igoris Molotkovas pagrobė policijos automatą. Taip pat S. Skvernelis neįvardijo, kiek kainavo ginkluoto bėglio paieška, kurioje dalyvavo tūkstančiai pareigūnų.

„Man sudėtinga pasakyti, ar vakarykštė operacija buvo stambiausia vykdyta Vilniuje, bet galbūt galima prisiminti prieš daugiau nei 15 metų įvykusį inkasatorių sušaudymą prie dabartinės „Maximos“ bazės, netoli Gariūnų. Tačiau jos mastas, be abejo, padarė įspūdį“, - DELFI kalbėjo apsaugos paslaugų bendrovė „Apsaugos komanda“ generalinis direktorius Algis Iljeitis.

Tuomet buvo užpulti Žemės ūkio banko inkasatoriai. 2001 m. balandį vienas banditas iš pistoleto šovė inkasatoriui į galvą ir iš jo rankų pagriebė maišą su 70 tūkstančių litų, bet vyrui pavyko išgyventi. Kitas užpuolikas iš automato „Kalašnikov" į šarvuotą banko inkasatorių automobilį paleido seriją šūvių, tačiau kulkos tik suaižė neperšaunamą stiklą.

Automobilyje buvę du inkasatoriai liko visiškai sveiki. Po šūvių pliūpsnių į inkasatorius du banditai sušoko į už maždaug 15 metrų stovėjusį automobilį „Opel Omega", prie kurio vairo sėdėjo trečias bendrininkas, ir paspruko.

Tą pačią naktį automobilis buvo rastas paliktas tuščias sostinės Lazdynų rajone. Paaiškėjo, kad inkasatorių plėšimo išvakarėse "Opel Omega" buvo pavogtas iš Vievio gyventojo.

„Tąkart taip pat buvo mestos didžiulės pajėgos, bet kiek pareigūnų dirbo, nežinau, tai nebuvo mano kompetencija. Nepamirškime, kad dirba ne tik tie pareigūnai, kurie visuomenei yra matomi, dar yra pareigūnai, kurie dirba nematomą darbą, pavyzdžiui, kriminalinės policijos pareigūnai“, - dėstė pašnekovas.

Pasak jo, pareigūnams už papildomą darbą turės būti sumokėta ir tai yra sąnaudos, kurios reikš šios operacijos kainą.

„Pareigūnai buvo papildomai iškviesti iš namų, o jų papildomos darbo valandos kainuoja, dar yra ir transporto išlaidos, viską galima suskaičiuoti ir bus operacijos kaina“, - sakė A. Iljietis.

Jis vertina, kad operacija buvo sėkminga, jei yra rezultatas.

„Reaguojant į tokį įvykį, manyčiau, buvo mestos tikrai neperteklinės, o labai tinkamos pajėgos, situacija suvaldyta profesionaliai. Rezultatas: per 5 valandas surastas ir įtariamasis, ir ginklas, tad policijai tikrai reikia pareikšti pagarbą. Paskui galima pinigus skaičiuoti, bet tokiu atveju pirmiausia reikia darbą padaryti“, - kalbėjo ekspertas.

Pasak jo, jei būtų atsitikę kas nors tragiško, tuomet būtų kilę abejonių, kad policininkų mieste dirbo per mažai.


Ketvirtadienio vakarą vykusios operacijos kainą Lietuvos policija dar skaičiuoja, tačiau prekybininkai vardija, ką jiems reiškė pranešimas skirstytis.

Prekybininkai ėmėsi priemonių

Ketvirtadienio vakarą papildomų saugumo priemonių ėmėsi ir verslas, pavyzdžiui, lankytojai ir darbuotojai anksčiau nei turėjo paliko prekybos centro „Ozo“ paslaugas.

„Vakar vakare mūsų prekybos centro darbuotojus bei lankytojus informacija apie galimą grėsmę pasiekė iš žiniasklaidos. Tuo tarpu pačiame prekybos centre ir aplink jį buvo ramu. „Oze“ nebuvo numatytas joks renginys. Mūsų žiniomis, joks nevyko ir šalia „Ozo“. Pirkėjai skirstėsi ramiai“, - DELFI komentavo siunčiu „Ozo“ direktorė Inga Navickaitė.

Tačiau ji sako, kad didžiausią nerimą šioje situacijoje kėlė informacijos stoka: prie prekybos centro atvykę keli policijos ekipažai negalėjo suteikti tikslesnės informacijos, kurios laukė prekybos centro nuomininkai, nes dėl jų, matydami žiniasklaidos pranešimus, nerimavo artimieji.

„Šiuo atveju, didžiausias nuostolis – mūsų prekybos centro darbuotojų ir lankytojų patirtos neigiamos emocijos bei, žinoma, anksčiau nei įprasta išsiskirstę pirkėjai“, - mano I. Navickaitė.

Papildomų saugumo priemonių ėmėsi ir netoliese esantis „Akropolis“.

„Nuo 19 val. vakaro buvo sustiprinta apsauga, darbuotojai, pirmiausia tie, kurie stebi aplinką ir budi prie įėjimų, buvo informuoti apie įvykius mieste, ieškomojo požymius. Išlaidų tai nepareikalavo“, - komentavo Vilniaus „Akropolio“ valdytojas Česlovas Urbonavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (173)