Inovacijų agentūra Lietuvos startuolių skatinimo paslaugas iš „Plug and play“ perka už maždaug 9,4 mln. eurų.

Į Lietuvą atėjus Jungtinių Amerikos Valstijų startuolių akceleravimo įmonei „Plug and Play“, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė tikisi, kad šalis taps inovatyvių verslų sektoriaus centru visame regione.

„Lietuva tampa regiono centru ir bus kol kas vienintelė įmonės lokacija Centrinėje ir Vidurio Rytų Europoje“, – antradienį spaudos konferencijoje ministrė.

„Lietuva išauga iš vietinės ekosistemos ir tampa didesnė tarptautiniu mastu“, – pažymėjo A. Armonaitė.

Anot ministrės, programa pirmiausia skirta pradedančiosioms bendrovėms, kurioms „Plug and Play“ padėtų įsitvirtinti, rasti partnerių.

Aušrinė Armonaitė

„Tai yra mokymai, mentorystė, kontaktai, specialios programos mūsų startuoliams stiprėti (...) pardavinėti produktus, susidėlioti procesus taip, kad įmonė išaugtų iš startuolio marškinėlių“, – teigė A. Armonaitė.

Ekonomikos ir inovacijų viceministras Karolis Žemaitis sakė, kad Lietuvos startuolių ekosistema, nors ir gerai išplėtota, iki šiol nebuvo prisitraukusi tarptautinių startuolių skatinimo bendrovių.

„Jau dabar Lietuva turi labai daug vietinių akceleravimo programų, bet tokio masto tarptautinių vardų iki šiol neturėjo“, – žurnalistams sakė K. Žemaitis.

„Plug and Play“ veikla Lietuvoje, vylėsi jis, padės pritraukti inovatyvių šalių ir iš kitų regiono šalių.

„Labai norėtume, kad Lietuva taptų centrų, į kurį norėtų atvažiuoti startuoliai iš viso pasaulio ir galbūt likti. Tokiu kaip Tel Avivas, Stokholmas“, – kalbėjo K. Žemaitis.

„Plug and Play“ Vidurio ir Rytų Europos regiono direktorius Uranikas Begu sakė, kad Lietuvos startuolių sektorius „demonstruoja puikų progresą“. „Plug and Play“ veikla Lietuvoje, teigė jis, bus „dar viena pagalba Lietuvos startuoliams kilti į naują lygį“.

„Džiaugiamės būdami čia, laukiame pirmosios startuolių grupės“, – sakė U. Begu.

Inovacijų agentūros direktorė Romualda Stragienė konferencijoje akcentavo, jog akceleravimo programose dalyvaujantys jauni verslai auga lengviau, tarp įmonių šios paslaugos – paklausios.

„Akceleravimo programos reikalingos, kad verslai augtų sparčiau“, – teigė R. Stragienė.

„Man toks jausmas, jog šokame iš bakalauro programos tiesiai į doktorantūrą“, – „Plug and Play“ atėjimą į Lietuvą komentavo sutartį su JAV įmone sudariusios agentūros vadovė.

Pasak ministrės, startuoliai artimiausiomis savaitėmis turėtų būti kviečiami „parodyti interesą dalyvauti akceleravimo programoje“.

Tikisi ekonominės naudos


Pasak K. Žemaičio, „Plug and Play“ „jau labai konkrečiai įsipareigojo“ Lietuvoje investuoti beveik 6 mln. eurų, o mažiausiai 45 startuoliams skirti bent 30 tūkst. eurų.

„Tai dar 1,3 mln. eurų“, – sakė viceministras.

Taip pat, teigė jis, sulaukti investicijų tikimasi ir iš kitų Lietuva besidominčių startuolių skatinimo bendrovių.

„Startuolių pasaulyje matome, kad jei investuoja vienas, dažnai ateina dar antras, trečias ir ketvirtas. Matome akceleraciją tame pačiame investiciniame procese“, – akcentavo K. Žemaitis.

„Kiekvienas iš startuolių, ypač tarptautinių, turės įsisteigti Lietuvoje įmonę, čia mokėti mokesčius, samdyti žmones“, – tęsė viceministras.

A. Armonaitė dar pažymėjo, kad į akceleravimo ciklus taip pat investuos rizikos kapitalo fondai, o „Plug and Play“ paslaugų pirkimas „turi atsipirkti“.

„Jo rodikliuose numatyta, kad negali būti „minuso“. Verslai augs, jie toliau sugrąžins pinigus į Lietuvos biudžetą. Programa pritrauks dar papildomų investuotojų“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Startuolių asociacijos „Unicorns Lithuania“ vadovė Inga Langaitė Eltai yra sakiusi, jog „Plug and Play“ bus pirmoji tarptautinė įmonė, kuri Lietuvoje teiks akceleravimo paslaugas. Jos teigimu, iki šiol Lietuvos rinka tokiai veiklai tiesiog buvo per maža.

Pasak I. Langaitės, JAV įmonės veikla Lietuvoje didins startuolių rinkos potencialą, į šalį atvyks tarptautinių ekspertų, padėsiančių auginti inovatyvias bendroves.

Iki 2026 m. kovo „Plug and Play“ įvykdys 5 akceleravimo ciklus, kurių kiekviename dalyvaus nuo 10 iki 15 atrinktų startuolių. Kiekvienas ciklas truks 12 savaičių. Ciklai baigsis tarptautiniais renginiais, kurių metu programos dalyviai savo kuriamą produktą ar paslaugą pristatys tarptautinėse rinkose veikiantiems investuotojams.

„Plug and Play“ savo internetiniame puslapyje skelbia kuruojanti 50 tūkst. startuolių tinklą, startuoliams siūlo jų akceleravimo programas, galimybę prisijungti prie įmonės inovacijų ekosistemos ir investicijų.

Ministerijos teigimu, Lietuvos startuolių sektoriaus vertė per pastaruosius keletą metų išaugo 17 kartų, startuolių vertė siekia apie 10 mlrd. eurų, sektoriuje dirba 17 tūkst. žmonių.