„Praėjusių metų pabaigoje rašiau, jog sau ir savo komandai užbrėžiau tikslą „sumedžioti“ tarptautinį rizikos kapitalo vardą, kuris vykdytų startuolių programą iš Lietuvos. Asmeniškai važinėjau po renginius, pristatinėjau Lietuvos ekosistemą, susitikinėjau su vadovais, atlikome tarptautinį konkursą ir atrinkome laimėtoją.

Į Lietuvą ateina tarptautinis startuolių akceleratorius iš JAV – „Plug & Play“, kuris čia investuos ir padės mums auginti inovatyvius verslus.

Daugiau kaip 20 metų veikianti JAV kompanija padėjo įsitvirtinti rinkoje daugiau nei 30 vienaragių ir daugybei startuolių visame pasaulyje“, – skelbė ministrė.

Planuojama, kad per trejus metus JAV kompanija investuos 5,9 mln. eurų į ne mažiau kaip 45 startuolius.

Aušrinė Armonaitė

„Tai ne tik impulsas Lietuvos startuoliams, tai Lietuvos žinomumo didinimas!

Susidomėjimas buvo didelis – laikome ryšį ir su daugiau Lietuva susidomėjusių tarptautinių vardų. Tikiu, kad su jais įgyvendinsime kitas reikšmingas iniciatyvas. Technologijų verslai keičia ne tik Lietuvą, jie kuria globalius produktus ir keičia pasaulį, o Lietuva turi būti šio proceso priekyje“, – sakė A. Armonaitė.

Kaip rašoma Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pranešime žiniasklaidai, „Plug and Play“ kaip pradedančiųjų verslų akceleratorius veikia jau daugiau nei 20 metų ir vykdo daugiau nei 60 programų per metus keturiuose žemynuose – nuo Silicio slėnio iki Tokijo. Jis padėjo įsitvirtinti rinkoje daugiau nei 30 vienaragių, taip pat daugiau nei 150 įmonių, kurių vertė viršija 100 mln. JAV dolerių.

Tarptautinio akceleratoriaus paslaugų pirkimą, kurio vertė 9,4 mln. eurų, vykdė ir jo įgyvendinimą kuruos Inovacijų agentūra. Sutartis numato, kad „Plug and Play“ iki 2026 m. kovo mėn. įgyvendins 5 akceleravimo ciklus, kurių kiekviename dalyvaus nuo 10 iki 15 atrinktų startuolių. Apskritai per šį laikotarpį bus išauginta ne mažiau kaip 60 verslų.

„Tikime, kad tarptautinis akceleratorius sukurs ne tik didelę pridėtinę vertę Lietuvos startuolių ekosistemai, augindamas Lietuvos verslų kompetencijas bei pritraukdamas tarptautinių investicijų, bet ir didins Lietuvos startuolių ekosistemos žinomumą pasauliniu mastu bei pritrauks į Lietuvą inovatyvius, didelį plėtros potencialą turinčius kaimyninių šalių startuolius“, – teigia Inovacijų agentūros skyriaus „Startup Lithuania“ vadovė Roberta Rudokienė.

Numatyta, kad kiekvienas JAV kompanijos „Plug and Play“ įgyvendinamas akceleravimo ciklas truks 12 savaičių, o kiekvieno ciklo pabaigoje bus organizuojamas tarptautinis renginys (angl. Demo Day), kurio metu programos dalyviai savo kuriamą produktą ar paslaugą pristatys tarptautinėse rinkose veikiantiems investuotojams – verslo angelams ar rizikos kapitalų fondų atstovams bei kitiems pasaulinės startuolių ekosistemos dalyviams.

Artimiausiu metu ketinama pasirašyti sutartį su JAV įmone „Plug and Play“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)