3 ir 6 mėn. Euribor – populiariausi rodikliai Lietuvoje išduodant būsto ir privačias paskolas gyventojams kintamomis palūkanomis.

Tad neigiamo 6 mėn. Euribor perspektyva turėtų pradžiuginti ne vieną būsto paskolos turėtoją. Euriborui patekus į neigiamą zoną visos su šia kintančia norma susietos paskolos, jei sutartyse nenumatyta kitaip, bankams neš mažiau pajamų nei nustatyta fiksuota marža.

Kokios aplinkybės privertė 6 mėn. Euribor pradėti flirtą su nuliu ir galbūt nustums į neigiamą teritoriją?

Euribor žemyn nuspaudė Europos centrinio banko (toliau – ECB) vykdoma skatinamoji pinigų politika. ECB užliejo tarpbankinę rinką grynaisiais, o bankų sistema nėra pajėgi to likvidumo sugerti, todėl skolinantys bankai nieko nebereikalauja iš besiskolinančių bankų, o jei Euribor slystels į neigiamą zoną – dar ir primokės, kad tik kiti skolintųsi.

Kad tai gali tapti realybe, rodo rinkų elgsena po spalio 22 d. vykusio ECB Valdančiosios tarybos susitikimo. M. Draghi komentaras, kad „ECB yra pasirengęs keisti kiekybinio skatinimo programos apimtis, struktūrą ir trukmę“, sukėlė dar didesnio kiekybinio skatinimo apimčių lūkesčius rinkose.

Be to, M. Draghi vėl pravėrė duris tolesniam palūkanų normų mažinimui.

DNB prognozuoja, kad to ECB imsis dar šių metų pabaigoje. Euro zonos ekonomikai demonstruojant nepakankamai tvarų atsigavimą, ECB bus priverstas įjungti aukštesnę kiekybinio skatinimo pavarą, o bazinę palūkanų normą už indėlius centriniame banke – siųsti gilyn į neigiamą teritoriją. Bankams tai reikštų didesnę indėlių ECB kainą ir stimulą pinigus įdarbinti kitur – kredituojant realiąją ekonomiką.

Ką tai reiškia būsto paskolą turintiems gyventojams?

Neigiama kintamoji palūkanų normos dalis Lietuvos istorijoje pakankamai šviežias įvykis. Su tuo teko pirmą kartą susidurti tik šių metų balandį, kuomet į neigiamą zoną paniro taipogi populiarus 3 mėn. Euribor rodiklis.

Tai sukėlė nemažai diskusijų dėl kredito palūkanų mokėjimo ir jų dydžio bei privertė bankus peržiūrėti kredito sutarties sąlygas.

Jei paskolos sutartyje nenurodyta kitaip, neigiamas Euribor dydis „suvalgo“ dalį pastovios paskolos maržos ir klientas džiaugiasi už paskolą mokėdamas mažesnes palūkanas.

EURIBOR dinamika (DNB banko grafikas)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)