Įstatymų leidėjams ruošiantis balsuoti dėl nepopuliarios sutarties, policija Konstitucijos aikštėje leido ašarines dujas, mėgindama atremti dešimtis protestuotojų, prisidengusių veidus gobtuvais ir kaukėmis, svaidžiusių akmenis ir skandavusių piktus šūkius.

„Mes buvom išduoti!“ – šaukė vienas vyras, užsidėjęs megztą kaukę, o policija purškė pipirinius aerozolius bei leido dujas, neleisdama miniai prasiveržti per saugumo užtvaras gatvėje prie premjero biuro.

Smurtas prasiveržė vykstant mitingui, į kurį susirinko apie 12,5 tūkst. žmonių, nusistačiusių prieš reformas, kurios, kaip daugelis baiminasi, sukels dar daugiau kančių milžiniškos skolų naštos prislėgtoje šalyje.

Matėsi, kaip pareigūnai tempia protestuotojus, kuriems buvo uždėti antrankiai, o policijos šaltiniai sakė, kad buvo suimta apie 40 žmonių.

Apie 20 riaušių policijos mikroautobusų buvo išrikiuoti gatvėse aplink Konstitucijos aikštę, kur greitosios pagalbos darbuotojai ir gaisrininkai dalijo vandenį protestuotojams, kuriems akis graužė ašarinės dujos.

Keturi policininkai ir du naujienų agentūros AFP fotografai buvo sužeisti protestuotojų svaidytų daiktų, o vienas netoliese stovėjęs televizijos mikroautobusas buvo padegtas. Demonstrantai taip pat padeginėjo šiukšlių konteinerius ir degino Graikijos vėliavą.

Policija atstūmė riaušininkus nuo parlamento, bet atsitraukiantieji nuniokojo bankomatus ir kelių parduotuvių vitrinas.
Premjeras Alexis Tsipras pasisakė už reformas, o parlamentas anksti ketvirtadienį priėmė, nors 64 įstatymų leidėjai balsavo prieš – tarp jų daug maištaujančių valdančiosios kairiosios partijos „Syriza“ narių.

Dauguma graikų balsavo prieš panašias finansinio gelbėjimo paketo sąlygas, numatančias griežto taupymo priemones, per liepos 5-ąją surengtą referendumą.

„Mūsų vyriausybė – tai išdavikų vyriausybė. Mes balsavome „Ne“, o tada Tsipras pasirašė blogesnes sąlygas. Tai beprotybė“, – liejo pyktį 35 metų bedarbis demonstrantas Arsenios Pappas prieš prasiveržiant smurtui.

Šalia plakato, vaizduojančio geležinį rutulį su užrašu ne, griaunantį griežto taupymo priemonių sieną, stovinti 53 metų pradinės mokyklos mokytoja Natasia Kokkoli sakė, kad pasiektas susitarimas dėl finansinės pagalbos yra „tiesiog nesąžiningas“ ir Graikijai galbūt būtų geriau pasitraukti iš euro zonos.

„Manau, kad Graikija naudojama kaip Europos eksperimentas. Aišku, sunku, kai bankai tušti, bet be euro Graikija galbūt galėtų vėl atrasti savo kelią“, – pareiškė ji.

Prekiautojai šmirinėjo minioje, pardavinėdami alų, keptas kukurūzų burbuoles ir riešutus – kol grupės kaukėtų protestuotojų, daugiausiai vyrų, vilkinčių juodus marškinėlius, pradėjo tyčiotis iš policininkų.

Žmonės įpykę. Taip, A. Tsipras turėjo iš ko rinktis – jis pasirinko meluoti mums. Štai ir rezultatas“, – sakė 37 metų protestuotojas Maksimas (Maximos), kai kiti demonstrantai netoli jo mojavo transparantu su užrašu „Mūsų tartas „Ne“ reiškia „Ne“.

„Jis mums melavo. Jeigu jam dar liko bent kiek savigarbos, jis turi atsistatydinti“, - antrino 28 metų Andronicus Sarlakis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1181)