J. Austen portretas, pasirinktas 10 svarų banknotui, buvo sukurtas 1870 metais, tuo tarpu ankstesnį jos portretą, dar jai esant gyvai, nutapė jos sesuo Cassandra 19-ojo amžiaus pradžioje.

Pasak P. Byrne, pasirinktas portretas vaizduoja J. Austen kaip "gražutę lėlytę elnės akutėmis". Ji pridūrė, kad J. Austen apranga neatitinka tos epochos, be to, iš piešinio galima spėti, kad rašytoja buvo "manieringa mergužėlė", o ne "giliai mąstanti rašytoja".

"Savo laikmečiu ji buvo tikras avangardas, - tvirtino P. Byrne. - Ir portretas, kurį sukūrė Cassandra, rodo, kad ji buvo protinga ir ryžtinga moteris".

Tuo tarpu J. Austen draugija, kuri konsultavo Anglijos centrinį banką renkantis portretą, gynė savo pasiūlytą variantą. Draugijos specialistai tvirtina, kad mėgėjiškas Cassandros piešinys buvo ne pats sėkmingiausias ir nesusilaukė populiarumo.

J. Austen, tokių garsių romanų kaip "Puikybė ir prietarai", "Protas ir jausmai", "Ema" autorė, dešimties svarų kupiūroje pakeis Charlesą Darwiną. Banknotai su jos atvaizdu apyvartoje pasirodys nuo 2017 metų.

J. Austen gimė 1775 m gruodžio 16 d. Stiventono kaimelyje, Hampšyro grafystėje. Mirė sulaukusi 41 metų Vinčesteryje 1817 m. liepos 18 dieną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)