Venesuela 211 tonų iš savo 365 tonų aukso atsargų laiko JAV, Europos, Kanados ir Šveicarijos bankuose. Šalis ketina palaipsniui susigrąžinti lydinius į savo centrinio banko saugyklą, trečiadienį pasakė H. Chavezas. Venesuelos aukso yra „JPMorgan Chase & Co. „(JPM), „Barclays Plc“ (BARC), „Standard Chartered Plc“ (STAN) ir „Bank of Nova Scotia“ (BNS), pridūrė prezidentas.

„Nuo 1980 m. 99 tonas aukso laikome Anglijos banke. Sutinku parsigabenti auksą namo, – pasakė H. Chavezas vakar kalbėdamas per valstybinę televiziją. –Tai protingas sprendimas.“

95 proc. H. Chavezo valdomos valstybės eksporto pajamų sudaro pajamos už naftą. Šalies vyriausybė siekia diversifikuoti Venesuelos grynųjų pinigų atsargas JAV ir Europos bankuose, planuodama investuoti į tokias kylančias rinkas, kaip Brazilija, Kinija, Indija, Rusija ir Pietų Afrika, pasakė centrinio banko prezidentas Nelsonas Merentesas. H. Chavezas, kurio šalis yra 15-oje vietoje pasaulyje pagal turimų aukso atsargų kiekį, parsigabens jas namo, nes šiemet aukso kaina išaugo 26 proc.

Rugpjūčio 16 d. Venesuelos aukso atsargų vertė buvo 28,6 mlrd. dolerių (apytikriai 69 mlrd. Lt). Venesuelos finansų ministras Jorge Giordani pasakė, kad dabartinėje situacijoje, kai susilpnėjo JAV doleris, JAV vyriausybei gresia nemokumas ir išaugo Europos valstybių skolos, šalies santaupoms gresia pavojus, tad joms bus daug saugiau namie ir artimesnėse šalyse.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją