Į parduotuvę maisto nusipirkti atėję gyventojai sako, kad bent jau kol kas – jokio kainų mažėjimo jie nepastebi.

„Niekas nepinga, viskas čia brangsta“, – teigė vyras.

„Nemažėja nei kiek, nepastebiu“, – jam antrino moteris.

„Man atrodo, kad kainos panašios, gal šiek tiek pigiau“, – įžvalgomis dalijosi kita.

Maisto prekės (asociatyvi nuotr.)

Jungtinių tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, bendras maisto produktų indeksas praėjusį mėnesį ir toliau mažėjo. Birželio mėnesį maistas pasaulyje atpigo 1,4 procento, palyginus su geguže. Lietuvos prekybos tinklų atstovai sako, kad maistas pinga ir pas mus.

„Bent jau „IKI“ tinkle sumažėjo kainos pieno produktų, taip pat kai kurių prekės ženklų duonos, aliejaus, miltų“, – dalijosi „IKI“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

„Maisto produktai, įskaitant ir akcijinius produktus, buvo birželį 1,46 procento pigesni negu gegužės mėnesį. Aišku, tas pusantro procento nusileidimas, nemanau, kad čia labai džiugina, bet, jei kiekvieną mėnesį po keletą procentų – susidaro ir daugiau“, – teigė prekybos tinklo „Norfa“ savininkas Dainius Dundulis.

Kainų kritimo nematyti

Nors Lietuvos parduotuvėse pigiausių maisto produktų krepšelis birželį buvo pigesnis nei gegužę, anot kainų lyginimo portalo kūrėjo, tai nereiškia, kad maisto kainos mažėja.

„Pagrindinė, galbūt, priežastis buvo tai, kad vienas iš prekybos tinklų, kartu su savo elektronine parduotuve, gegužės mėnesį buvo labai smarkiai užkėlęs kainas ir po to jas koregavo. Šiaip, jeigu paėmus atskirus, pavienius prekybos tinklus – mes stebėjome tam tikrą augimą“, – teigė „Pricer.lt“ portalo vadovas Arūnas Vizickas.

Arūnas Vizickas

„Vienareikšmiškai pasakyti, kad viskas pinga arba brangsta – negali, nes kai kuriose kategorijose tikrai matome tendenciją pigimo, tačiau kai kurios kategorijos dar išsilaiko“, – teigė prekybos tinklo „IKI“ komunikacijos vadovė.

„Pieno produktai, gegužę su birželiu lyginant, pigo 1,39 procento, ledai pigo 4,43 procento, mėsa – paukštiena, žvėriena – brango 1,16 procento, duona pigo 1,55 procento, o, pavyzdžiui, daržovės brango 9,5 procento“, – dalijosi „Norfa“ savininkas D. Dundulis.

Didžiausios pieno perdirbimo įmonių Lietuvoje vadovas sako, kad pieno produktų kainos labiausiai kilo praeitų metų vasaros pabaigoje ir nuo rudens iki dabar – jos, esą, vis krenta.

„Bendrai, jos mažėja. Gal jos ne taip stipriai matomos, nes didelė dalis mažėjimo yra per akcijų skaičių ir akcijų gilumą vadinamą“, – teigė „Rokiškio sūrio“ direktorius Dalius Trumpa.

Anot analitikų, pieno produktai, aliejus ir duonos gaminiai – jau dabar turėtų būti smarkiai atpigę.

„Tai tos kategorijos, kuriose jau turėtų vykti pigimas, bet mes jo nestebime arba jis toks simbolinis, kad vartotojas jo, praktiškai, gal net negalėtų pajausti“, – teigė A. Vizickas.

Stipriai brango ir mėsa. Tikėtis jos pigimo – kol kas neverta. Anot D. Dundulio, mėsos produktai netgi brangsta.

Dainius Dundulis

Kainas nulemia trys priežastys

Nors prekybininkai tikina, kad kainas jų lentynose nulemia ne jie patys, o tiekėjai, A. Vizickas sako, kad maisto kainos Lietuvoje šiuo metu nekrenta taip sparčiai, kaip turėtų, nes tiek prekybininkai tiek, tiek ir perdirbėjai, nepaisydami žaliavų pigimo, kol kas nenori mažinti kainų.

„Yra trys priežastys, aišku, nelygu kategorija kategorijai, bet tai yra prekybininkai, perdirbėjai ir PVM. Kai kuriose kategorijose perdirbėjai šiek tiek labiau matomi, kai kuriose prekybininkai“, – teigė jis.

Valstybės duomenų agentūros duomenimis, maisto ir nealkoholinių gėrimų kainos per mėnesį Lietuvoje sumažėjo 0,7 procento.

Visą reportažą galite rasti LNK portale: