„Mes, Darbėnų ir aplinkinių vietovių gyventojai, esame labai sunerimę dėl Kretingos rajono valdžios galimų ketinimų Darbėnų seniūnijos ribose, Auksūdžio kaime, leisti statyti didžiulę chemijos gamyklą <...>

Gamykla numatyta statyti per arti gyvenvietės“, – teigė gyventojai.

Anksčiau žiniasklaidoje skelbta, kad gamyklos pajėgumai per metus užtikrins 19,25 tūkst. tonų vandenilio ir 100 tūkst. tonų e. metanolio gamybą.

„Ši pavojinga cheminė medžiaga gali turėti didelės įtakos onkologiniams ir kitiems susirgimams.

Dėl vandenilio ir metanolio degumo tokiose gamyklose neišvengia ir sprogimų, jie gali paveikti kelių dešimčių kilometrų spinduliu esančią teritoriją. Esant tokiam incidentui nukentėtų ne tik artimiausios teritorijos, bet ir tolimesnės gyvenvietės: Darbėnai, Lazdininkai, Žibininkai, Būtingė, net ir Šventoji, galimai net ir Palanga“, – svarstė gyventojai bei tikino bendrai nesantys prieš tokių gamyklų statybas Lietuvoje, tačiau manantys, kad joms turėtų būti parenkamos teritorijos, esančios atokiau nuo gyvenviečių.

„Esame labai sunerimę dėl galimos oro taršos ir neigiamo poveikio mūsų gyvenviečių gyventojų sveikatai bei ekologijai, mūsų tyram vandeniui“, – buvo teigiama gautame laiške.

Redakcija susisiekė su „European Energy Lithuania“ vadovu Tadeušu Konkovskiu. Jis tikino, kad gyventojų susirūpinimas įmonei žinomas.

„Situacija tokia, kad apie gyventojų nerimą žinome. Gavome tiesiogiai klausimų iš jų. Tuo tikslu turėsime susitikimus ir į kilusius klausimus atsakysime“, – sakė jis.

Kaip teigė, šiuo metu įmonė dar tik renkasi galimą vietą objekto statyboms.

„Tai – pasirinkimo etapas, todėl tik pradedame gilintis į teritorijas bei į aplinkosauginius ir kitus aspektus, todėl apie leidimus dar anksti kalbėti. Renkamės tarp keleto potencialių vietų. Jokių sprendimų dar nėra, jie bus tik tada, kai bus baigtos vertinimo procedūros, kurios, tikriausiai, užtruks apie metus ar ilgiau“, – sakė T.Konkovskis.

Ar gamykla nestovėtų per arti gyvenvietės, vadovas tikino šio konkretaus klausimo atsakyti negalintis.

„Reikėtų tikslintis“, – teigė jis.

Redakcija Kretingos rajono savivaldybės taip pat teiravosi, ką ši mananti apie galimas naujas statybas.

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius tikino, kad šiai dienai savivaldybė nėra išdavusi jokių leidimų statyboms ar darbams.

„Bendrajame plane numatyta, kad toje teritorijoje prie Darbėnų miestelio galėtų atsirasti pramoninė zona, tačiau žemės paskirtis nėra pakeista ir šiai dienai ir yra žemės ūkio.

Pati įmonė dabar daro PAV vertinimą“, – sakė meras.

Jis patvirtino, kad gyventojams rengiami susitikimai, kuriuose bus paaiškinta situacija.

„Delfi“ primena, kad neseniai bendrovės išplatintame pranešime žiniasklaidai teigta, kad tai būtų didžiausio galingumo tokio tipo gamykla Baltijos ir Skandinavijos šalyse, o į projektą planuojama investuoti per 400 mln. eurų.

Nurodyta, kad preliminariai planuojama, kad poveikio aplinkai vertinimai užtruks apie metus, tad vieta gamyklai bus pasirinkta 2025 m.

Planuojama, kad ji veiklą pradės 2028-aisiais, o pagamintus žaliuosius degalus daugiausia naudos laivybos sektorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)