Planuota daugiau, surinkta mažiau

Kad ir kaip skaičiuotume, akivaizdu, kad metus pradėjome gyvendami skolon. Finansų ministerijos duomenimis, sausį į valstybės biudžetą surinkta 1,415 mlrd. Lt pajamų (ES paramos lėšos – 4,4 mln. Lt), o planuota surinkti 1,494 mlrd. Lt. Taigi per šių metų sausio mėnesį į valstybės biudžetą įplaukė 83,3 mln. Lt, arba 5,6 proc. mažiau nei planuota.

Be kita ko, 2009 m. valstybės biudžeto pajamų planas – 25,447,6 mlrd. Lt, iš jų – 5,468 mlrd. Lt – ES ir kitos paramos lėšos.

2009 m. biudžeto išlaidos numatytos 26,944 mlrd. Lt, taigi planuojamas 1,496 mlrd. Lt deficitas. Daugiausia įplaukų numatyta gauti iš PVM – net 9,3 mlrd. Lt, arba 38,8 proc., gyventojų pajamų mokesčio (GPM) – 4,9 mlrd. Lt, arba 22,2 proc. ir akcizų įmokų – 3,99 mlrd. Lt, arba 16,5 proc.

PVM – lakmuso popierėlis

Pirmąjį metų mėnesį surinkti pridėtinės vertės mokestį (PVM) galėjo tikėtis tik labai didelis optimistas. Vertindami kitų mokesčių surinkimą dar galime diskutuoti ar viskas buvo gerai suplanuota. Drastiškesnių išvadų daryti vengiama. Tačiau PVM – tarsi pirmasis naujosios mokesčių sistemos lakmuso popierėlis. Dabar jau visi mato, kad jis pakeitė spalvą, reikia imtis papildomų priemonių.

Oficialiai teigiama, kad PVM į biudžetą surinkta 93,5 proc., t. y. apie 900 mln. Lt – 83 mln. Lt mažiau nei planuota ir beveik 300 mln. Lt mažiau nei 2008 m. sausį.

Beje, paprastai sausio mėnesį kaip tik PVM surenkama daugiausiai, nes žmonės negaili pinigų šventiniu laikotarpiu. Šįmet padėtis pasikeitė iš esmės. Kol kas žmonės turėjo pinigų, tačiau jie jau buvo įbauginti kalbų apie artėjančią recesiją. Šią priežastį pripažino ir Finansų ministerijos viceministrė Ingrida Šimonytė.

Degalų – pas kaimynus

Akcizų įplaukos per sausį išaugo iki 77,5 mln. Lt ir tai sudaro 113,5 proc. planuotų pajamų. Planas viršytas, tačiau manoma, kad jau artimiausiais mėnesiais duomenys radikaliai pasikeis.

Nuo šių metų sausio 1 d. Lietuvoje įsigaliojo naujas akcizas benzinui – 1500 Lt/t, automobilių dujoms – 578 Lt/t, dyzelinui – 1,140 Lt/t, o Lenkijoje – 904 Lt/t, Latvijoje – 946 Lt/t.

Akivaizdu, kad nuo šių metų pradžios padidėję akcizai degalams gerokai sumažino Lietuvos degalinių konkurencingumą. Vežėjai jau prieš praėjusių metų didžiąsias šventes politikų prašė nedidinti akcizų daugiau nei ES reikalauja. Prašymai negelbėjo. Dabar akcizų padidinimas degalams labai naudingas kaimyninėms rinkoms.

„Tranzitinių krovinių gabenimu užsiimančioms įmonėms naudingiau degalus piltis kaimyninėse šalyse“, – sako Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentas Mindaugas Palijanskas. Taigi dėl tokios mokesčių politikos Lietuvos vairuotojai gražiai pildo ne savo, o kaimyninių valstybių biudžetus.

Siūlys koreguoti akcizus

Ūkio ministras Dainius Kreivys bei Seimo Ekonomikos ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas tikina, kad didelis degalų kainų skirtumas Lietuvoje ir Lenkijoje susidarė ne tiek dėl padidinto akcizo, kiek dėl Lenkijos valiutos smukimo. Zlotas per tris mėnesius nuvertėjo apie 30 proc.

Tačiau Seimo komiteto pirmininko ir ūkio ministro nuomonės, kaip reikėtų spręsti šią problemą, išsiskyrė. Ūkio ministras mano, kad tai daugiau „Mažeikių naftos“ įtaka, o Vyriausybė nieko negali pakeisti. K.Glaveckas tikina, kad sprendimo reikia ieškoti vyriausybiniu lygiu.

„Siūlysime Vyriausybei koreguoti akcizo tarifą, tačiau tikrai kvailai atrodytume, jeigu akcizus nustatinėtume atsižvelgdami į kaimyninės valstybės valiutos stiprumą“, – juokavo K.Glaveckas.

Tačiau kokį nors sprendimą vis vien teks priimti, nes nieko nedarant valstybė vien dėl šios priežasties šįmet gali netekti per 220 mln. Lt.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, šių metų sausį už visus degalus į biudžetą sumokėta 105,6 mln. Lt akcizų – net 15 proc. daugiau nei pirmąjį 2008-ųjų mėnesį. Tačiau VMI nepateikė informacijos, kad šių metų sausį degalų paklausa smuko daugiau nei 12 proc. Jų parduota 73 768 tonos.

Tuo tarpu valstybė šiemet planuoja gauti apie 2 mlrd. Lt akcizų už degalus – penktadaliu daugiau nei pernai.

Pelnas tirpsta kaip sniegas

Pelno mokesčio sausio mėnesį surinkta 57,5 mln. Lt, taigi planas įvykdytas tik 86,6 proc. Tačiau išsamesnes išvadas galėsime daryti tik metų pabaigoje, nes dabar pelno mokestis mokamas avansu, pagal praėjusių metų rezultatus.

„Ne tik mano, bet ir daugelio įmonių pelningumas labai krenta, taigi mokestis permokamas. Valstybė turės dalį pelno mokesčio grąžinti“, – sako K.Linartas, vadovaujantis baldų gamybos įmonei Panevėžio apskrityje.

Biudžeto pajamos iš gyventojų pajamų mokesčio sudarė 267,4 mln. Lt, arba net 136,3 proc. VL kalbinti ekonomistai negalėjo paaiškinti šio mokesčio surinkimo sėkmės. Visi siūlo palaukti vasario ir kovo mėnesių rezultatų.

Komentarai

Lems gebėjimas suvaldyti krizę

Sigitas Besagirskas, Lietuvos pramonininkų konfederacijos Ekonomikos ir finansų departamento direktorius;

Recesija dar tik įsibėgėja, o dugną pasieks tik vasarą. Tada ir galėsime padaryti išvadas apie mokesčių reformą. Kai kurios įmonės dar veikia iš inercijos, kai kurios yra pasirašiusios sutartis dar praėjusiais metais. Tačiau akivaizdu, kad dabartinis pelno mokesčio tarifas Lietuvos įmonių tikrai neskatina investuoti. Maža to, kai kurios net ryžtasi persiregistruoti kitose šalyse, kur galioja mažesni mokesčiai.

Vyrauja pesimistinės nuomonės, tačiau viską lems mūsų gebėjimas suvaldyti grėsmę. Kaip rodo pasaulinė patirtis, krizės metu kai kurios įmonės sugeba net laimėti. Ir mes galėtume sau iškelti tokį iššūkį.

Štai Europos rinkoje didėja pigesnių produktų poreikis, o šia prasme mes stiprūs konkurentai. Europiečiams bendrauti su Kinija šiuo metu sudėtinga, o mes galime pasiūlyti savo paslaugas gal šiek tiek brangiau, tačiau užsakymus atlikti labai greitai. Taip galime išsikovoti rinką ir ateičiai. Taigi mes galime pasinaudoti krize.

Prastėja gyvenimo lygis

Gitanas Nausėda, SEB banko prezidento patarėjas;

Kol kas neverta skambinti pavojaus varpais, nes, pavyzdžiui, praėjusių metų spalio mėnesio rezultatai buvo daug blogesni. Vertinant šių metų sausio mėnesio rezultatus reikia atkreipti dėmesį, kad atlyginimai drastiškai pradėjo mažėti tik baigiantis sausio mėnesiui. Todėl manau, kad gyventojų pajamų mokesčio surinkimas labai pablogės ateityje. PVM mokesčio surinkimo nesėkmė manęs nenustebino. Geresnių rezultatų gal ir nebuvo galima tikėtis. Tokia padėtis vidaus rinkoje, vartojimas mažėja, prastėja gyvenimo lygis. Atsargiai vertinu ir padidėjusių akcizų įmokų surinkimą. Suprantu, kad Lenkijoje kuras gerokai pigesnis dėl valiutos nuvertėjimo, tačiau ir mums didinant akcizą vertėtų atsižvelgti į pasikeitimus kaimynų rinkoje.