Birželio 21 dieną Vilniaus apylinkės teismas balandį nušalintą bendrovės vadovą Mindaugą Kazlauską grąžino į buvusias pareigas. „Agrowill group“ atstovai taip pat nelaukė ir likus kelioms dienoms iki senojo vadovo grąžinimo per teismą, Registrų centre naujuoju bendrovės direktoriumi užregistravo Mindaugą Petrauską.

Prieš tai iš bendrovės narių buvo pašalinti pagrindiniai pajininkai – M.Kazlauskas, jo motina ir brolis.

„Birželio 21 dienos Vilniaus apygardos teismo nutartimi esu grąžintas į ankstesnes pareigas, tačiau Aldonos Palionytės, kuri atstovauja „Agrowill group“, iniciatyva jie sušaukė skubų susirinkimą ir užregistravo naują direktorių. Tai įvyko birželio 18 dieną.

Dabar yra trys bendrovės narių susirinkimų protokolai, nežinome, kurį laikyti galiojančiu. Kuris iš jų teisingas, nuspręs teismas. Pirmadienį buvo paduotas ieškinys, lauksim nutarimo“, – teigė nušalintas, paskui teismo į direktoriaus pareigas grąžintas M.Kazlauskas. Jis vakar sušaukė pajininkų susirinkimą, į jį nepakvietė „Agrowill group“ statytinio bendrovės direktoriaus M.Petrausko atstovų. Tačiau M.Petrauskas apie susitikimą sužinojo ir jau iš ryto buvo Gustonyse.

Policija neiškrapštė

„Mindaugas Kazlauskas sušaukė susirinkimą. Tačiau tai padaryti gali tik bendrovės nariai. Nors jie yra pajininkai, bet iš bendrovės narių pašalinti ir neturi teisės organizuoti susirinkimo. Jį surengti turi teisę vadovas, o jis yra išprašytas iš susirinkimo. Susidarė paini situacija – neaišku, kas organizuoja susirinkimą, neaišku, kaip jis buvo sušauktas“, – M.Kazlausko organizuotą pajininkų susirinkimą ginčijo M.Petrauskui atstovaujantis teisininkas Martynas Duksa.

Vos tik atvykus „Agrowill group“ atstovams, pajininkų susirinkime dalyvaujantys bendrovės nariai iškvietė policiją.

„Tai jie padarė neva dėl to, kad M.Petrauskas, kuris juridinių asmenų registre įregistruotas kaip įmonės vadovas, negali dalyvauti susirinkime. Klausimas paprastas – ar tai yra viešas renginys, ar tai bendrovės reikalas. Jei jis bendrovės, tada vadovas turi teisę dalyvauti, nes pagal įstatus ir Žemės ūkio bendrovių įstatymą jis šaukia susirinkimus“, – oponentų sprendimu piktinosi M.Duksa.

Atvykę policininkai teigė iš pajininkų susirinkimo negalintys išvesti M.Petrausko, nes šis nepažeidžia tvarkos.
„Jie vadovavosi policijos nuostatomis. Tačiau Žemės ūkio bendrovių įstatyme aiškiai parašyta, kad susirinkime dalyvauja bendrovės nariai arba jų įgalioti asmenys“, – policininkų sprendimu abejojo M.Kazlausko advokatas Vincas Sebeckis.

Kontroliuoja „Agrowill group“

Nesugebėję iš susirinkimo išprašyti M.Petrausko, pajininkai nusprendė persikelti į vieno iš bendrovės narių namus.

„Susirinkimas yra neteisėtas, nes keičiamos jo vietos, vyksta tendencingi balsavimai. Važiuosiu į kitą vietą ir paklausiu, ar būsiu įsileistas, jei ne – teks išeiti. Bus teismų, skundų“, – žadėjo M.Petrauskas.
Įkandin bendrovės narių nusekę „Agrowill group“ atstovai buvo patikinti, kad į vidų nebus įleisti, todėl jiems neliko nieko kito, kaip išsiskirstyti.
„Labai tikiuosi, kad ginčą įmanoma išspręsti, nes viskam turi būti pabaiga. Tai vargina ir mus, ir gyventojus, ir bendrovės darbuotojus, šie nežino, kurio vadovo klausyti. Makalynė didelė, sudėtinga situacija“, – teigė M.Kazlauskas.

Teismo į senąsias pareigas grąžintas M.Kazlauskas pasakojo, kad į „Gustonių“ bendrovę jam įeiti nepavyksta, nes ją kol kas kontroliuoja su „Agrowill group“ siejami žmonės.

„Kaip buvome neįleidžiami, taip ir iki šiol tai tęsiasi – jie toliau darbuojasi“, – apgailestavo M.Kazlauskas. Jis balandį vykusį bendrovės perėmimą anksčiau yra pavadinęs užgrobimu.

Siejama su G.Žiemeliu

„Gustonių“ bendrovę į savo rankas perėmusi „Agrowill group“ yra siejama su verslininku Gediminu Žiemeliu, Seimo nario Vidmanto Žiemelio sūnumi. G.Žiemelio pavardė Lietuvos žiniasklaidoje figūruoja tarp verslininkų, abejotinais būdais perimančių į savo rankas bendroves. Dėl „Gustonių“ bendrovės perėmimo savo abejones yra išsakęs ir ministras pirmininkas Andrius Kubilius. Vėliau Vyriausybės kanceliarijos atstovai buvo susitikę su M.Kazlausku. „Agrowill group“ atstovai bendrovės perėmimą vadina teisėtu.

Panevėžio rajone „Agrowill group“ valdo Smilgių žemės ūkio bendrovę, kuri ribojasi su „Gustonių“ bendrove. Sujungusi bendroves, esančias viena šalia kitos, „Agrowill group“ taptų patogiau jas valdyti.
Su „Sekundės“ žurnalistais po bendrovės perėmimo bendravę Gustonių gyventojai senųjų vadovų nepalaikė. Jie pasakojo, kad daugelis bendrovėje dirba vergiškomis sąlygomis, beveik neturi atostogų, o alga – vos keli šimtai litų