Lengva nebuvo niekada


Kaip pastebėjo J. Mačiulienė, lengva pragyventi grožio specialistams nebuvo niekada, tad ir iššūkių pilnas šių metų sausio mėnesis – daugelio jau nebestebina.

„Kažkaip visiems atrodo, kad grožio sektorius dirba, visi kerpasi, visi šukuojasi, visi švenčia, naudojasi paslaugomis, bet, deja, realybė yra kita, nes tikrai po Naujų metų labai daug grožio srities atstovų pasiėmė tiesiog tas, kaip aš sakau, mokyklines atostogas, pasiskaičiavę, kad net neverta sėdėti ir laukti tų klientų“, – dalijosi pašnekovė.

Ji atkreipė dėmesį, kad dažnas grožio specialistų darbą apskritai supranta klaidingai ir dėl to esą gimsta įvairios teorijos apie tai, dėl kokių priežasčių yra keliamos įvairių procedūrų kainos.

„Būna momentų, kai mes dirbame ir susirenkame tuos atlyginimus, bet reikia nepamiršti, kad atlyginimas susideda ne iš to, kad aš pasiimu 2 tūkstančius ir įsidedu sau į kišenę. Jeigu aš surenku per mėnesį, kaip pavyzdys, 2 tūkst. eurų – aš turiu atsiskaityti su mokesčių inspekcija, su „Sodra“, daug kas nuomojasi darbo vietas, yra papildomi mokesčiai, yra medžiagų pirkimas“, – pasakojo J. Mačiulienė.

Jolanta Mačiulienė

„Nėra taip lengva apskaičiuoti ir būti 100 procentų ramiu, kad rytoj nereikės užsidaryti savo grožio įmonės ar kažkokio tai verslo. Nereikia būti kažkokiu labai stipriu katalizatoriumi – užtenka pravažiuoti per miestą ir pamatyti, kada atsidaro grožio salonų žaliuzės. Tai parodo gyvenimo pulsą – kada žmonės ateina į darbą ir kada žmonės baigia darbą“, – pridūrė J. Mačiulienė.

Be to, kaip teigė pašnekovė, grožio specialistų darbas – pavaldus sezoniškumui, o tą aiškiai įrodo ir su metų laikais besikeičiančios tendencijos.

„Jeigu sušildo saulė – visiems atsiranda kažkoks postūmis tvarkytis, gražintis, moterys ir vyrai skambinasi savo grožio specialistams. Žinoma, dar ir gruodis iššlavė visų biudžetus, o, kai -23 už lango – ar yra noras kažkam eiti kirptis? Tikrai, manau, kad ne. Jeigu logiškai žiūrint į situaciją, turbūt vis tik sezoniškumas per kainų prizmę yra labai aiškus ir mes, jeigu neatliekame paslaugos, neturime klientų – faktas, kad mes visi važiuojame į minusą“, – teigė J. Mačiulienė.

Kirpykla

Kainų skirtumai didmiesčiuose ir mažesniuose miesteliuose


Anot J. Mačiulienės, nesunku pastebėti, kad būtent sausio mėnesį klientų srautai grožio paslaugų sektoriuje buvo ženkliai sumažėję, tačiau, jos teigimu, paslaugų kainoms įtakos tai vis tiek neturėjo.

„Kiekvienas pasiskaičiuojame – mokesčiai padidėjo, infliacija didėja, viskas padidėjo. Jeigu kalbant apie kainų kilimą – nežinau, iš kur tie išpūsti burbulai. Kainų kilimas – tiesiog visi iš tos inercijos tai daro, bet grožio sektorius seniai kainų jau nebekelia ir tai tikrai galiu patvirtinti“, – teigė ji.

Anot pašnekovės, tą patvirtina ir kiti sektoriaus atstovai.

„Turėjau su bendruomenės nariais susitikimą ir tikrai daug kas parašė, kad yra dvi pusės: yra nuolatiniai klientai, kurie išlaiko mus, grožio specialistus, duoda mums išgyvenimą ir yra tie nenuolatiniai klientai. Jie pasirenka – ieško pigiau, ieško nelegalių paslaugų, ieško tokių dalykų, kurie tikrai neprideda jiems paskui to gėrio. Jeigu juos neteisingai nukirpo – jie ieškosi galimybės patekti pas profesionalus ir panašiai“, – pasakojo ji.

Tiesa, J. Mačiulienė atkreipė dėmesį į tai, koks ženklus kainų skirtumas pastebimas skirtinguose Lietuvos miestuose.

„Žinoma, kalbant apie kainų politiką, didelis nelygumas yra tarp to, kas vyksta didžiuosiuose miestuose ir kas vyksta mažesniuose miestuose ar miesteliuose, todėl, kad pats produktas, su kuriuo dirba grožio specialistai – jie nei vienas nėra pagamintas iš kažkur. Mes visi gauname juos iš tiekėjų vienodai, bet kainos, be abejo, stipriai skiriasi“, – teigė ji.

Pašnekovė paaiškino, dėl kokių priežasčių taip nutinka.

„Galiu pasakyti tą, ką aš žinau ir ką sako mažesnieji miestai: jeigu mes pasikelsime kainas taip, kaip didieji miestai – pas mus niekas iš viso nebeateis. Jie sako: mes džiaugiamės tuo, kad pas mus atvažiuoja iš didžiųjų miestų. Čia gaunasi tokia grožio migracija – važiuoja į mažesnius miestus, nes specialistai puikūs, priemonės tos pačios, o įkainiai yra ženkliai mažesni. Supraskime, kad kiekvienas turime protingai paskaičiuoti savo paslaugos kainą“, – teigė J. Mačiulienė.

Aidos Garastaitės nuotr.

Ar grožio paslaugų kainos nebekils?


Nors, kaip teigė J. Mačiulienė, grožio specialistai savo paslaugų kainų nekelia jau kurį laiką, pasakyti, kad taip bus ir toliau – sudėtinga.

„Gyvenimas diktuoja savo sąlygas ir turbūt nei vienas neprisiimsime atsakomybės, ir nesakysime, kad dabar niekas nebrangs, niekas nedidės, viską paleisime pigiai, kad tik klientai sugrįžtų, kad jie tik ateitų.

Šiai dienai, mes turime išgyventi. Mūsų pagrindinis tikslas – išlaikyti savo verslus. Mes esame smulkūs verslininkai, kurie nėra nei dotuojami, nei palaikomi Vyriausybės ir tikrai kiek buvo kokių problemų, ir visokių situacijų – susitvarkome patys“, – teigė ji.

Anot pašnekovės, svarbu atkreipti dėmesį ir į keletą kitų dalykų.

„Reikia nepamiršti, kad grožio sektorius pagrinde yra dirbantis su verslo liudijimais, jis pats sau yra šeimininkas. Jis išsiperka darbo vietą, išsiperka verslo liudijimą, jis reguliuojasi kainas, jis žiūri, kaip išlaikyti klientą, kaip užsidirbti atlyginimą, kaip išgyventi“, – teigė J. Mačiulienė.

Daro manikiūrą

Tam, kad pragyventi būtų lengviau, daliai grožio specialistų tenka ieškoti ir galimybių užsidirbti papildomai.

„Aš negaliu tvirtinti, kad visi neturi to darbo, nes vis tiek žmonės dirba pastovų darbą, turi pastovų klientų srautą, bet, jeigu sumažėja klientų srautas – sumažėja ir pajamos, tad sumažėja ir mūsų visų išlaidos. Kad grožio specialistai yra labai imlūs bet kokiai specialybei – tai irgi nėra paslaptis.

Aš tikrai žinau žmonių, kurie dirba net ir tokiuose darbuose, kur gyvenime nepagalvotum. Žmogus, paraleliai baigęs mediciną, dirba dar ir ligoninėje. Žinote, tas labai mane stebina ir žavi, kad žmogus geba sujungti du atsakingus darbus į vieną, kad galėtų išgyventi, išlaikyti savo šeimą“, – dalijosi J. Mačiulienė.

Taigi, pasak pašnekovės, savo verslo šeimininkais besijaučiantys ir patys už savo veiksmus atsakantys grožio specialistai – nesiskundžia, o išeičių ieško patys.

„Šiai dienai, apie kainų kilimą yra labai daug mitų sukurta, kad grožio specialistai yra plėšikai, bet pradėkime nuo to, kad, kur benueitume – vis tiek tų kainų pasiutpolkė yra neadekvati mūsų atlyginimams ir mūsų pragyvenimo lygiui. Mes niekada nesiskundėme, nesiskundžiame, bet tai, kad šiandien situacija yra nenormali – pasakys ne vien tik grožio specialistų verslai ir sektoriai, bet ir daug kitų verslų yra, kurie skundžiasi“, – teigė J. Mačiulienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją