Tai pirmas toks kartas Lietuvoje, kai prašoma neženklinti šiuo ženklu produkcijos įmonės, tiesiogiai nepadariusios pažeidimų.

„Ekologinis ženklas suteikiamas produktui, o ne įmonei, o kitas dalykas, ekologinis ženklas suteiktas „Grigeo“ gaminamai produkcijai, o įtarimai dėl taršos yra kitai įmonei – „Grigeo Klaipėdai“, – BNS teigė agentūros atstovė spaudai Lina Gaidžiūnaitė.

Pasak jos, kol atliekama Grigiškių įmonės minkštojo popieriaus gamybos patikra, jo prašoma neženklinti geranoriškai, tačiau jei paaiškės, kad produkcija gaminama nesilaikant ekologinių reikalavimų, „Grigeo“ privalės nutraukti ženklinimą .

„Šiuo metu atliekama analizė ir tyrimas, bet kol nėra išvadų, griežtai prašyti negalime. Kol kas bandome apeliuoti labai geranoriškai, kad kol vyksta tyrimas, „Grigeo“ nenaudotų ES ekologinio ženklo“, – sakė L. Gaidžiūnaitė.

Su „Grigeo“ prezidentu ir didžiausiu savininku Gintautu Pangoniu BNS susisiekti kol kas nepavyko.

Aplinkosaugininkų teigimu, „Grigeo Klaipėda“ galimai sąmoningai teršė Kuršių marias.

„Kadangi ES ekologinio ženklo tikslas yra suteikti informaciją vartotojams apie aplinkai draugiškus produktus, labai svarbu nediskredituoti ES ekologinio ženklo ir nesumažinti pasitikėjimo juo“, – pranešė agentūra.

Agentūra tikrina, ar „Grigeo“ minkštasis popierius ir jo gaminiai atitinka ES ekologinio ženklo reglamento kriterijus. Ženklas 2013 metais suteiktas Grigiškėse veikiančios „Grigeo“ produkcijai – minkštojo popieriaus gaminiams.

Kiek truks patikrinimas, kol kas neaišku, BNS sakė L. Gaidžiūnaitė.

ES ekologinis ženklas suteikiamas prekėms ir paslaugoms, atsižvelgiant į jų gamybos poveikį klimato kaitai, gamtai ir biologinei įvairovei, energijos ir išteklių vartojimą, atliekų susidarymą, taršą bei galimybę pakeisti pavojingas medžiagas saugesnėmis.

„Grigeo“ prašo leidimo ir toliau žymėti produkciją „Ecolabel“ ženklu

Žiniasklaidai išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad „Grigeo“ šiandien kreipėsi į Aplinkos apsaugos agentūrą prašydama leisti ir toliau ženklinti Grigiškėse gaminamą produkciją Europos Sąjungos ekologiniu ženklu („Ecolabel“).

Aplinkos apsaugos agentūrai pateiktame rašte buvo nurodoma, jog ES ekologinis ženklas suteiktas išskirtinai „Grigeo“ ir būtent šios įmonės gaminamiems produktams (minkštajam popieriui ir jo gaminiams), o „Grigeo Klaipėda“ yra atskiras juridinis asmuo, veikiantis Klaipėdoje.

„Suprantame, jog įvykiai Klaipėdoje yra labai reikšmingi ir svarbūs tiek gamtai, tiek visuomenei. Tačiau norime atkreipti dėmesį, kad Grigiškėse įsikūrusi „Grigeo“ nėra tiesiogiai susijusi su viešai pateikiamais kaltinimais. Agentūros prašome atsižvelgti į pateiktas aplinkybes ir nestabdyti ženklo naudojimo. Ženklinimo stabdymo atveju „Grigeo“ neišvengiamai patirs finansinius nuostolius“, – teigė „Grigeo“ vadovas Tomas Jozonis.

Tikinama, kad Grigiškėse esančiame „Grigeo“ fabrike gaminamas švaros ir higienos popierius – nosinaitės, popieriniai rankšluosčiai, valomasis ir tualetinis popierius. Tuo tarpu „Grigeo Klaipėda“ negamina ir niekada negamino minkštojo popieriaus ir jo gaminių. AB „Grigeo Klaipėda“ gamina žaliavą gofruotojo kartono gamybai (testlainerį ir fliutingą) bei korinį užpildą.

„Grigeo“ ir jos produkcija kaip anksčiau atitinka ES ekologinio ženklo kriterijus ir reikalavimus, įmonė nepažeidė ženklo naudojimo sąlygų. Mūsų nuomone, įvykiai Klaipėdoje neturėtų daryti įtakos „Grigeo“ ES Ekologinio ženklo pažymėjimo galiojimui“, – sakė T. Jozonis.

Pasak „Grigeo“ vadovo, įmonė yra pasirengusi suteikti visą būtiną informaciją ir bendradarbiauti su Aplinkos apsaugos agentūra, jai atliekant minkštojo popieriaus produktų, kuriems suteiktas ES ekologinis ženklas, atitikimo kriterijus patikrą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)