Graikija savo diplomatines įstaigas užsienyje paragino grąžinti visas nepanaudotas lėšas (pavyzdžiui, skirtas biuro reikmenims ar valymo priemonėms pirkti) ir įplaukas už konsulines operacijas (pavyzdžiui, gautas už vizų ir įgaliojimų išdavimą). Atsižvelgiant į dabartinę šalies finansinę situaciją, lėšos bus grąžintos Graikijos mokesčių inspekcijai.

„Šių lėšų surinkimas jau prasidėjo. Nors daugelis Graikijos ambasadų ir konsulatų už turistinių vizų išdavimą gauna pakankamai dideles pajamas, tačiau, išsekus šiam pajamų šaltiniui, gali būti rimtai pakenkta įstaigų veiklai“, – skelbiama dienraštyje „To Vima“.

Patyrę diplomatai sako, kad užsienyje esančios ambasados ir konsulatai niekada iki šiol dar nebuvo paprašyti grąžinti turimų laisvų lėšų. Tuo metu Graikijos užsienio reikalų ministerija tokio žingsnio nesureikšmina, tvirtindama, kad tai yra standartinė procedūra.

DELFI primena, kad praėjusią savaitę Graikijos Graikijos finansų ministras Yanis Varoufakis pareiškė, jog šalies įsiskolinimų išmokėjimai atrodo neįgyvendinami, todėl Graikijos skolos grąžinimas Europos centriniam bankui (ECB) turėtų būti atidėtas. 

„Liepos-rugpjūčio mėnesiais Finansų ministerija turės vienaip ar kitaip iš mūsų partnerių skolintis 6,7 mlrd. eurų, kad sumokėtų už išplatintas pagal SMP programą obligacijas“, – J. Varoufakis kalbėjo konferencijoje Atėnuose. SMP programa pareigūnas pavadino ECB vykdytą obligacijų supirkimo operaciją pagal Vertybinių popierių rinkos programą 2010-2011 metais.

„Apie 27 mlrd. eurų vertės obligacijų dar liko – ši suma turėtų būti grąžinta per ateinančius mėnesius ar metus. Išmokos už nurodytas obligacijas turėtų būti nukeltos į tolimesnę ateitį – tai aišku“.

Graikija praėjusią savaitę jau buvo priversta imti lėšas iš skubiosios pagalbos rezervo, kad galėtų sumokėti susidariusį įsiskolinimą Tarptautiniam valiutos fondui (TVF). Šalies vyriausybė rezervines lėšas sumokėti 750 mln. eurų skolą panaudojo dar pirmadienį, likus dienai iki galutinio įmokos termino.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)