„Atėjo laikas ne tik mums, bet ypač Europai įvertinti TVF pasiūlymus“, – A.Tsipras sakė jo parlamentinei grupei, praėjus dviems dienoms po nesėkmingų derybų su TVF ir Europos Sąjunga, Graikijai dar labiau priartėjus  prie galimo nemokumo.

„TVF turi prisiimti baudžiamąją atsakomybę“ už šiandieninę padėtį, sakė jis.

Pastaruosius penkis mėnesius vykstančiose sarkastiškose derybose TVF reikalauja, kad Graikija apkarpytų pensijas ir padidintų pridėtinės vertės mokesčius pagrindinėms prekėms, elektros energijai, o Atėnai tvirtina, kad tai tik dar labiau apsunkins gyvenimą eiliniams graikams.

„Kaip tik dabar dominuoja tvirtas TVF požiūris į griežtas priemones, o Europa neigia bet kokias diskusijas apie skolų gyvybingumą (restruktūrizavimą)“, – sakė A.Tsipras.

„ Pernelyg didelis dėmesys apkarpymams ... tikriausiai yra politinio plano dalis ... žeminti žmones, kurie kenčia pastaruosius penkerius metus ne dėl savo kaltės“, – pridūrė 40-metis premjeras.

„Atėjo laikas TVF pasiūlymus spręsti viešai ... Europoje“, – sakė A.Tsipras savo radikaliai kairiosios partijos „Syriza“ parlamentarams.

Planuoja pristabdyti

Graikijos vyriausybė ketina atidėti išmoką Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) dar šešiems mėnesiams. Apie tai praneša Vokietijos laikraštis „Bild“, remdamasis savais šaltiniais.

Atėnai turi sumokėti TVF 1,6 mlrd. eurų, tačiau Graikija planuoja pristabdyti derybų procesą su tarptautiniais kreditoriais.

Birželio 16 d. šalies finansų ministras Yanis Varoufakis pareiškė, kad Atėnai pasiruošę bet kuriuo metu aptarti skolų problemą su Europos Sąjungos (ES) ir TVF atstovais. Būtent tarptautinius šalies kreditorius ministras apkaltino nutraukus derybas sekmadienį.

Antradienį Graikijos premjeras Alexis Tsipras pareiškė, kad Atėnai siekia įvykdomo ilgalaikio susitarimo, padėsiančio užbaigti ekonominę krizę. „Itin svarbu, kad pasiektume įgyvendinamą susitarimą, – teigia pareigūnas. – Būtina nutraukti šį užburtą ratą ir nejausti spaudimo pasirašyti sutartį, per šešis ateinančius mėnesius mus grąžinsiančią į pradinį tašką“.

A. Tsipras nurodo, kad pagrindiniu susitarimui trukdančiu veiksniu tapo skirtingos šalies kreditorių Europoje ir Tarptautiniame valiutos fonde (TVF) nuomonės apie skolos restruktūrizavimą. „Daugiausiai prieštaravimų kyla dėl TVF dalyvavimo, kuris nori taupymo priemonių ir restruktūrizavimo, o kiti – tik priemonių ir jokio restruktūrizavimo (...)“.