Mokesčių inspektoriams įmonėje pasigedus santechnikos prekių, vadovas teisinosi jas išgabenęs į Latviją akcininkams. Versijai subliūškus, bendrovė buvo priversta grąžinti į biudžetą per 0,1 mln. litų PVM, dėl jos veiksmų medžiaga bus perduota teisėsaugai.

„Bendrovės apskaitoje santechnikos prekės buvo apskaitytos kaip esą neparduotos ir tebelaikomos sandėlyje, o jų pirkimo PVM buvo įtrauktas į PVM atskaitą. Mokestinio tyrimo metu paaiškėjus, kad įmonė neturi net sandėlio, kur galėtų laikyti prekes, jos vadovas aiškino, kad prekės yra Latvijoje, tačiau negalėjo nurodyti, kur konkrečiai sandėliuojamos, kaip ir kokiu tikslu buvo išgabentos. Nepateikus įrodymų, kad prekės už beveik 0,5 mln. sumą vis dar yra bendrovės nuosavybė, ši suma traktuojama kaip atsargų praradimas“, - sakė Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė.

Bendrovei mokesčių administratorius nurodė patikslinti į atskaitą įtrauktą pirkimo PVM už prees, kurios nebus panaudotos įmonės veiklai vykdyti. Bendrovė deklaravo grąžintiną į biudžetą per 0,1 mln. litų PVM sumą. Be to, dėl galimai įvykdytos nusikalstamos veikos, t.y., turto pasisavinimo ar iššvaistymo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo bus kreiptasi į teisėsaugos institucijas. Už prarastą didelės vertės bendrovės turtą įstatymo tvarka atsakomybė numatyta įmonės vadovui.

Mokestinio tyrimo metu paaiškėjo ir aplinkybė, susijusi su bendrovės akcininkų, Latvijos piliečių, kontroliuojama kita įmone Latvijoje. Iš jos Lietuvos bendrovė įsigijo prabangią per 2 mln. litų vertės jachtą, kuri trumpai buvo švartuojama Klaipėdos uoste, o vėliau parduota estams. Pagal PVM informacijos mainų sistemos (VIES), kurioje ES valstybės narės keičiasi turima informacija, duomenis nustatyta, kad Latvijos bendrovė nedeklaravo visos sumos už parduotą jachtą ir galimai nuslėpė apie 1,5 mln. litų. Dėl šių deklaravimo neatitikimų bus informuotas ir Latvijos mokesčių administratorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)