„Kas yra euro vizija? Euras ir vizija. Tai yra, kol euras bus vizija ir mes niekaip jo neįvesime, reiškia, mes ir toliau nesėkmingai dalyvausime euro vizijos konkursuose. Tai mano tokia svarbiausia makroekonominė įžvalga šiandien“, - juokavo G. Nausėda.

Bankas skelbia, kad Lietuvos biudžeto deficito atitikimas Mastrichto kriterijams bus tikrinamas pagal šių metų duomenis, o Mastrichto infliacijos kriterijaus įvykdymas atrodo įmanomas.

Pasak G. Nausėdos, valdžios pastangos sumažinti fiskalinį deficitą iki Mastrichto kriterijaus lygio būtų sėkmingos tik pasiekus 2,5-3 proc. BVP augimą.

Bankas Lietuvos BVP prognozių 2012 – 2013 m. nekeičia ir palieka atitinkamai 2 ir 3 proc.

G. Nausėdos asmenine nuomone, kai kitų metų viduryje bus vertinamas Lietuvos atitikimas Mastrichto kriterijams, tikimybė, kad jų neatitiksime yra 60 proc., o kad atitiksime – 40 proc.

Šiemet sausį premjeras Andrius Kubilius prognozavo, kad šių metų pabaigoje Lietuva galėtų atitikti Mastrichto kriterijus, o tai leistų teikti prašymą prisijungti prie euro zonos.

Norėdama įsivesti eurą, Lietuva turi įgyvendinti Mastrichto kriterijus, tai reiškia, kad jos fiskalinis deficitas turi neviršyti 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), valstybės skola neturi būti didesnė nei 60 proc. metinio BVP, taip pat infliacija turi būti ne daugiau kaip 1,5 procentiniais punktais didesnė nei trijų mažiausią infliaciją turinčių ES šalių infliacijos rodiklių vidurkis. Reikalavimai yra keliami valiutos kursui ir ilgalaikių paskolų palūkanų normai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją