„Yra pavesta įvykdyti vieną paprastą funkciją – užtikrinti, kad kainos nekiltų daugiau negu 2 proc. per metus, tai esminė, centrinė funkcija, Europos Centrinio Banko. Tai skaičius įkaltas įstatyme. Viskas kas viršija 2 proc., verčia ECB jaustis diskomforto zonoje“, – pirmadienį „Žinių radijui“ teigė I. Laursas.

„Pagal visas prognozes, tiek JAV, tiek Europoje, nors ir pamatėme palūkanų normų viršūnes arba esame labai arti jų, bet greito mažinimo ir atsisakymo pusmetį ar metus tikrai neturėtume matyti. Tai reiškia, kad kreditai, mokesčiai už nekilnojamą turtą, liks tokie pat brangūs“, – akcentavo investuotojas.

ELTA primena, kad ECB valdančioji taryba rugsėjo viduryje nusprendė visas tris pagrindines palūkanų normas padidinti 25 baziniais punktais. Tai buvo jau dešimtas padidinimas iš eilės.

Ilja Laursas

Pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi ir indėlių galimybėmis buvo padidintos atitinkamai iki 4,5 proc., 4,75 proc. ir 4 proc.

ECB vadovė Christine Lagarde teigė, kad kol kas dar per anksti sakyti, ar jau buvo pasiektas palūkanų normų pikas.

G. Šimkus tikisi, kad ECB palūkanų normas padidino paskutinį kartą. Pasak jo, ši priemonė kol kas yra reikalinga, norint kovoti su aukšta infliacija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją