Vasarą prognozuota, kad Lietuvos ekonomika šiemet augs 3,1 proc., o kitų metų ekonomikos augimo prognozė nekeičiama.

Anot EK pranešimo, stipri vidaus paklausa ir geresni, nei numatyta, eksporto rezultatai toliau skatins Lietuvos ekonomikos augimą, tačiau dėl prastėjančios padėties užsienio rinkose 2020 ir 2021 metais realiojo BVP augimas turėtų sumažėti iki 2,4 procento.

Numatoma, kad prognozės laikotarpiu augimą labiausiai lems privatus vartojimas ir investicijos.

„Komisijos makroekonominės prognozės iš esmės atitinka šių metų rugsėjį Finansų ministerijos ekonominės raidos scenarijuje numatytas įžvalgas, jog prognozuojamuoju laikotarpiu vidaus paklausa bus esminis ekonomikos variklis, o silpnesnė užsienio prekybos partnerių raida lėtins Lietuvos ekonomikos augimo tempą“, – pranešime sakė finansų ministras Vilius Šapoka.

Tikimasi, kad spartus imigracijos srautas, viršijantis emigraciją, turės teigiamą poveikį gyventojų užimtumui, darbuotojai iš ne ES valstybių padės kompensuoti darbuotojų trūkumą transporto ir statybų sektoriuje.

Šiemet Lietuvoje prognozuojama 2,4 proc. suderinto vartotojų kainų indekso (SVKI) infliacija. Numatoma, kad 2021 metais ji sumažės iki 2,1 proc., nes prognozuojamas naftos kainų sumažėjimas turėtų iš dalies kompensuoti kylančias paslaugų kainas.

Po pastarųjų trejų metų valdžios sektoriaus pertekliaus, nuo 2019 metų tikimasi subalansuoto biudžeto. Nominaliojo balanso sumažėjimas šiemet yra susijęs su didesnėmis nei planuota valdžios sektoriaus išlaidomis, visų pirma su viešojo sektoriaus darbo užmokesčiu ir socialinėmis išmokomis.

EK numato, kad šiemet Europos Sąjungos BVP augs 1,4 proc. – tiek pat, kiek buvo numatyta vasarą. Tokio paties augimo tempo tikimasi ir 2020–2021 metais. Vasarą EK prognozavo, kad 2020 metais ekonomikos augimo tempas sieks 1,6 procento.