Taip pat, pasak jo, studija atskleidė, kad gyventojai, siekiantys atlikti minimalius pakeitimus savo gyvenamajam namui, yra per daug apkraunami procedūromis, kai tuo metu didesnis dėmesys turėtų būti skiriamas rizikingesniems pastatams, tokiems kaip daugiaaukščiai ar gamyklos.

„Šios rekomendacijos pasitarnaus mūsų Statybos kodeksui, kurį mes pradėjome ruošti ir kurio pirmoji dalis yra statybos leidimų išdavimo procedūros peržiūra. Šio proceso keitimas leis pusmečiu sutrumpinti leidimų išdavimą, sumažinti jų išdavimą 20–30 tūkst. leidimų per metus“, – pirmadienį studijos pristatymo metu teigė S. Gentvilas.

„Mes perkrauname gyventojus smulkiomis procedūromis, kaip leidimų gavimas kondicionieriams įsirengti, pasikeisti langus. Tuo tarpu valstybė ir Statybos inspekcija turėtų kreipti dėmesį rizikingiems pastatams, kurie yra aukšti, kuriuose renkasi daug gyventojų ir kuriuose vyksta gamybos veikla“, – aiškino jis.

Pasak ministro, remiantis EBPO rekomendacijomis, taip pat bus pakeistas užsienio profesionalų licencijavimo procesas, palengvintas jų testavimas ir vertinimas.

„Peržiūrėsime licencijavimo procesą ir leisime greičiau įmonėms prisikviesti pasaulinio lygio profesionalus. Aukščiausios kvalifikacijos darbuotojams iš užsienio nereikės laikyti kursų ir egzaminų lietuvių kalba“, – komentavo ministras.

Taip pat S. Gentvilas paminėjo, kad studijos pastebėjimais ir rekomendacijomis bus naudojamasi toliau ruošiant Statybų kodeksą, o pirmieji įstatymų projektai paremti šiais siūlymais Seimą gali pasiekti dar rugsėjo mėnesį. Anot jo, kitais metais, remiantis EBPO rekomendacijomis, bus iš esmės peržiūrėtas pastatų klasifikavimas, darbuotojų atestavimas.

„Šio proceso pabaigoje Lietuva galės atsistoti tarp šalių, geriausiai reglamentuojančių statybų procesą ir atestavimą“, – tikino S. Gentvilas.

EBPO: dabartinėje sistemoje nepakankamai dėmesio skiriama aukšto rizikingumo projektams

Tuo metu EBPO Reglamentavimo įgyvendinimo programos vadovas Florentinas Blancas teigė, kad pagrindinė šių rekomendacijų mintis, tai – didesnis orientavimasis pagal pastatų rizikingumą ir bandymas sumažinti nereikalingų ar besikartojančių procedūrų kiekį išduodant statybų leidimus vykdant nerizikingus statybinius procesus.

„Pagrindinis terminas, kuris pabrėžiamas rekomendacijose – rizika. Dabartinėje sistemoje yra nepakankamai susitelkiama į rizikingų ir pavojingų pastatų ir juose vykdomų statybų tikrinimą ir stebėjimą, bet per daug susitelkiama į mažiausiai pavojingus procesus“, – aiškino F. Blancas.

Pasak jo, taip pat rekomenduojama pakeisti pastatų klasifikaciją: nesudėtingų, neypatingų ir ypatingų į sistemą paremtą pastato rizikingumu, kuris būtų nustatomas remiantis pastato dydžiu, paskirtimi, sudėtingumu ir vieta.

Jo teigimu, kuo mažesnis pastato rizikingumas, tuo lengviau būtų gauti statybų leidimą. Visgi gauti statybų leidimą aukšto rizikingumo pastatams būtų sudėtingiau, į šiuos projektus ir statybas atidžiau atsižvelgtų ir valstybinės institucijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją