Jis siūlo valstybei paprastesnę išeitį – kiekvienai sustabdžiusiai veiklą įmonei išmokėti jos mėnesio apyvartos dydžio paramą. Tačiau Vyriausybės atstovai nepritaria tokiai idėjai,

„Jeigu pernai įmonė generavo milijoną, tai padalinus iš dvylikos (mėnesių – BNS), gausis, kad maždaug 90 tūkst. buvo mėnesio apyvarta. Tokią sumą pervesti ir nereikėtų dėti jokių pastangų dėl įmonių administravimo, tikrinimo ir kontroliavimo“, – Seimo Ekonomikos komitete, svarsčiusiame pagalbą verslui, ketvirtadienį teigė D. Gedvilas.

„Tada pats verslas, pačios įmonės sprendžia, kaip panaudoti tą gautą injekciją“, – pridūrė jis.

Pasak jo, net turint „Invegos“ garantiją, bankai gali paskolos nesuteikti.

„Jeigu kreipsis 35 tūkst. įmonių, yra šimtaprocentinė tikimybė, kad „Invega“ nesuvaldys tokio kiekio įmonių prašymų, o bankai nesugebės apdoroti ir įvertinti visos informacijos“, – sakė D. Gedvilas.

Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jekaterina Rojaka pareiškė nepritarianti tokiai idėjai. Pasak jos, vien tik didmeninės prekybos apyvarta pernai siekė 23 mlrd. eurų.

„Tai tik vieno sektoriaus apyvarta, kuris per tiekimo grandines susiduria su sunkumais“, – teigė viceministrė.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis abejoja, ar šalies valdžiai užteks pinigų jos siūlomoms priemonėms verslui. Pasak jo, kitų šalių paramos paketai sudaro 10-16 bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Turėsime sunkesnę situaciją negu įsivaizdavome. (...) Mums reikėtų galvoti apie sąlygas, kurios nenuskandintų verslo, bet padėtų, nenuvestų į dar blogesnę situaciją“, – įspėjo jis.

Lietuvos turizmo asociacijos atstovė Viktorija Molytė finansinę paramą ketinančiai teikti valstybei siūlo „akcentuotis į sektorines priemones“.

„Taip nebūna, kad viena priemonė tinka keliems sektoriams ar visiems verslams“, – kalbėjo ji.

Vyriausybė paramą verslo likvidumui šią savaitę padidino dukart – iki 1 mlrd. eurų.

Finansų ministras Vilius Šapoka ketvirtadienį sakė, kad siekiant pagreitinti valstybės paramą nuo koronaviruso krizės nukentėjusiam verslui, dėl paskolų sąlygų jau susitarta su bankais ir po kelių dienų įmonės jau galės skolintis. Pasak jo, „Invega“ dirba labai sparčiai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)